DOČEKALI OBNOVU POSLE TRI GODINE: Do kraja jula kraj velike rekonstrukcije trgova u Jakovu i Dobanovcima

Š. Marović

11. 05. 2021. u 07:52

POSLE skoro tri godine i nekoliko propalih tendera, konačno su počeli radovi na uređenju trgova u surčinskim naseljima Dobanovci i Jakovo.

ДОЧЕКАЛИ ОБНОВУ  ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ: До краја јула крај велике реконструкције тргова у Јакову и Добановцима

Foto Arhiva

Posao za koji je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju izdvojila 58 miliona dinara trebalo bi da bude završen za oko tri meseca.

Stanovnici Boljevaca prvi su prošle godine dobili moderan prostor u centru naselja na 348 kvadrata, a uređenje tri urbana džepa konačno će biti završeno ove godine. Građevinske mašine prvo su zabrujale u Dobanovcima, gde će biti uređen prostor od 1.300 kvadrata, a uporedo će se raditi i javna površina u Jakovu.

- Novi trg koji koji će izmeniti izgled celog naselja biće završen u roku od 95 dana, odnosno do kraja jula - kažu za "Novosti" u opštini Surčin.

- Cilj je da najveći deo površine bude pod zelenilom, a trg će krasiti nove granitne ploče. Drveće koje se nalazi na trgu biće sačuvano, a ugradiće se i kompletan urbani mobilijar i nova rasveta. Posle glavnih radova neimari "Beograd puta" urediće pešačke staze i prilazne puteve trgu.

SAMO JEDAN UREĐEN PROSTOR

U Surčinu je do prošle godine u funkciji bio samo jedan javni prostor u centru opštine. Izgradnjom trga u Boljevcima, a do kraja leta i onih u Jakovu i Dobanovcima, najmlađa prestonička opština konačno će dobiti nekoliko modernih urbanih džepova. Kako su nam rekli u ovoj lokalnoj samoupravi, cilj je da svako naselje dobije bar jedan sličan prostor.

Trg u Dobanovcima je već formiran, ali je bilo potrebno njegovo uređenje, što zahteva uklanjanje svih postojećih rekvizita i dve fontane, dok će velika centralna fontana biti zadržana.

Foto Arhiva

Rekonstruisani glavni trg u Jakovu nalaziće se na mestu starog, na uglu Boljevačke ulice i Ulice vožda Karađorđa i biće površine 1.136 kvadrata. Kako je predviđeno, 60 odsto površine biće popločano, dok će 40 odsto biti ozelenjeno novim sadnicama i pokriveno obnovljenim travnjakom. Centralni deo trga na kom se nalazi spomenik biće sređen, a takođe je planirano da se ugradi šest stubova javne rasvete, dok vodovodne cevi nije potrebno menjati.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a