S NAMĆORIMA SAMO NA SUD: Kada rešavaju probleme stanara, nadležni zaobilaze Zakon o stanovanju

M. STANOJKOVIĆ - G. NOVAKOVIĆ

18. 11. 2020. u 12:05

KADA nema saradnje među komšijama, samo je sudska tužba lek. Ovo je iskustvo prestoničkih upravnika u slučajevima kada nesaradljivi sused ne dopušta majstorima da se ulaskom u njegov stan otkloni kvar na zajedničkim instalacijama.

С НАМЋОРИМА САМО НА СУД: Када решавају проблеме станара, надлежни заобилазе Закон о становању

Višespratnica na Paliluli

Primer iz zgrade Garsije Lorke 2V, u kojoj je susedu čak pao plafon zbog inata komšinice, samo je jedan u nizu. A iako je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jasan, nadležni ga ipak ne sprovode.

Kako nam je rekao upravnik iz Garsije Lorke Aleksandar Pavlović, građevinska inspekcija nikad nije izašla na teren povodom velikog problema stanara ove zgrade, iako su u zakonskoj obavezi. Stanarka sa petog sprata ne dozvoljava da se u njen stan uđe i otkloni vodovodni problem, koji ugrožava celu vertikalu. Ne otvara vrata ni komunalnoj miliciji, ni susedima, a plafoni stanova se urušavaju. I tako mesecima.

- Pisali smo opštinskoj inspekciji, gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove, obraćali se Centru za socijalni rad i ništa nije pomoglo. Štetali su nas od jednih do drugih. Sve je počelo u martu, pre nego što se situacija sa koronom zahuktala, pa to ne može biti izgovor. Na kraju sam morao da podnesem sudsku tužbu za privremenu meru, uz pomoć koje će majstori moći da uđu u njen stan, uprkos opiranju i reše problem - kaže Pavlović.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački ističe da sistem razgovora sa nesaradljivim komšijom skoro uvek daje efekta. Važan je pristup problemu i način njegovog obrazlaganja nedokazanom susedu.

- Upravnik treba da objasni susedu da stručne službe treba da utvrde da li je reč o havariji na zajedničkim ili privatnim instalacijama - objašnjava Banovački. - Ukoliko i dalje ne želi da popusti, moja je taktika da zavrnem zajednički ventil na vertikali kako se ne bi napravio još veći kvar. A onda i ostali stanari koji ostanu bez vode u određenom delu stana, počnu da zovu nesolidarnog komšiju i da pritiskaju.

Ako razgovor ne pomaže, upravnik po Zakonu ima pravo da nadležnost delegira komunalnoj i građevinskoj inspekciji, koja bi potom, morala da izađe na teren i naloži vlasniku stana da omogući ulazak majstora.

- Inspekcija mora da izađe, a dužnost je upravnika da bude uporan sve dok inspektori ne dođu na predmetnu adresu - izričit je Banovački.

Međutim, inspektori uglavnom mogu da reše problem koji potiče od zajedničkih cevi, ali kad curi voda iz privatnih instalacija i pravi štetu komšiji u stanu ispod, inspekcija retko kad pomogne. Oštećenom susedu ne preostaje ništa drugo nego da presavije tabak i rešenje potraži na sudu.

SLIČNI PRIMERI

ALEKSANDaR Pavlović upravnik je u nekoliko zgrada, a slučaj stanara u Garsije Lorke, nažalost, nije jedini. Na još dve adrese postojao je sličan problem.

- U Birčaninovoj 34 i u Mike Alasa 26 takođe sam imao situaciju da stanar ne želi da se problem rešava iz njegovog stana. Pokušali smo razgovorom, ali tek nakon što sam podneo prijave komunalnoj inspekciji, komšije su se urazumile. Sada je to završeno - kaže Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri