NOVI SAZIVI OD SEPTEMBRA: Konstitutivne sednice gradskih opština iduće nedelje

G. N.- J. D.

12. 08. 2020. u 06:37

POSLE izbora za skupštine 17 gradskih opština održanih 21. juna, većina prestoničkih skupština dobiće novi saziv do kraja ovog meseca.

НОВИ САЗИВИ ОД СЕПТЕМБРА: Конститутивне седнице градских општина  идуће недеље

Foto: Novosti

 Datumi konstitutivnih sednica već su zakazani, i to mahom u objektima van zgrada lokalnih samouprava. Novi odbornici juče su seli u klupe u opštinama Palilula i Grocka.


Na konstitutivnoj sednici u Grockoj u utorak su samo verifikovani odbornički mandati za 35 odbornika, koji su zatim položili zakletvu. Naredna sednica, na kojoj će biti iabran predsednik Skupštine opštine i možda novi predsednik ove lokalne samouprave, zakazana je za 18. avgust. Odbornički mandati potvrđeni su i na Paliluli, ali novi datum sednice na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo opštine još uvek nije određen.


Odborničke klupe danas će popuniti odbornici Skupštine GO Zemun, zatim slede Surčin i Voždovac u petak 14. avgusta, dok je sednica Skupštine Novog Beograda zakazana tek za 7. septembar. Sednice na kojima će biti izglasani novi sazivi u gradskim opštinama po kalendaru će se poklapati. Tako je za 18. avgust skupove zakazalo pet lokalnih samouprava: Obrenovac, Stari grad, Barajevo, Vračar i Savski venac.


Četiri opštine kostituisaće se 19. avgusta: Lazarevac, Obrenovac, Zvezdara i Mladenovac. Narednog četvrtka, odnosno 20. avgusta, zasedaće odbornici Sopota i Čukarice. Rakovica je odabrala isti datum, ali tačno vreme sednice još nije utvrđeno.
Do smene vodećih funkcionera doći će na Starom gradu i u Grockoj. Iako je iz redova SNS, aktuelna predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović nije bila na izbornoj listi stranke, pa će u prvu fotelju, kako se zasad pretpostavlja, sesti Dragan Pantelić, nosilac liste vladajuće stranke u Grockoj.


Kako se nezvanično šuška, svoje pozicije zadržaće svega nekoliko predsednika. To su Stevan Šuša iz Surčina i Slobodan Bata Adamović iz Barajeva koji su predvodili liste na svojim opštinama. Živorad Žika Milosavljević, takođe će nastaviti da "vlada" opštinom Sopot, što znači da će na njenom čelu biti duže od 30 godina.

LOKACIJE


ZBOG trenutne epidemiološke situacije i kako bi se ispoštovale mere zaštite od virusa korona, većina konstitutivnih sednica biće održane van opštinskih sala. One opštine koje imaju prostrane prostorije, poput Vračara, Savskog venca i Novog Beograda, zasedaće u njima. Ostale lokalne samouprave za održavanje sednica odabrale su uglavnom lokalne kulturne centre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)