BAGERI JOŠ RUŠE ZGRADU NA VRAČARU : Prekinuto pa nastavljeno uklanjanje višespratnice u Vidovdanskoj ulici

A. Z. K.

24. 05. 2023. u 05:00

GRAD je tokom vikenda nastavio uklanjanje objekta u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, gde se deo objekta obrušio pre dve godine tokom kopanja temelja na parceli uz višespratnicu. Kako je najavio gradski menadžer Miroslav Čučković, narednih dana radnici će nastaviti uklanjanje objekta. U planu je da na ovom prostoru bude izgrađena stambena zgrada u kojoj će novi život započeti porodice iz one koja je urušene.

БАГЕРИ  ЈОШ РУШЕ  ЗГРАДУ НА  ВРАЧАРУ : Прекинуто па настављено уклањање вишеспратнице у Видовданској улици

Foto N. Skenderija

Radnici koji su bili u Vidovdanskoj započeli su rušenje višespratnice. Pojavio se problem, opasnost za građane od urušavanja objekta.

- Iz Opštine Vračar su nas upozorili da deca ulaze u objekat i da se igraju, zato ova ruševina predstavlja opasnost i za njih i građane koji žive u neposrednoj blizini - rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković za RTS. - U narednih par dana zgrada će biti uklonjena. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju sprovešće javnu nabavku i izgradiće zgradu i ona će biti u vlasništvu Grada. Nama je neophodno što više stambenih objekata kako bismo obezbedili smeštaj i za one koji stanuju u delovima grada gde su planirani veliki projekti. Trudićemo se da napravimo što više stanova.

Raseljeni po gradskim stanovima

RUŠENjE objekta u Vidovdanskoj, koje je započeto, možda će pružiti utehu nekadašnjim stanarima na ovoj adresi. Početkom godine stanari su za "Novosti" rekli da se osećaju kao beskućnici. Odgovore koje su dobijali bili su šturi i imali su osećaj da su ostavljeni na cedilu.

- Sve ovo je neizvesno, nikad ne znate kad neko može da nam zakuca na vrata i kaže da se sutra iselimo. Ne osećam se sigurno, a veoma sam tužna kad sa prozora ovog stana vidim svoj stari kraj. Toliko sam suza prolila - rekla je jedna stanarka.

Osim parcele gde se nalazi ruševina, Grad je preuzeo i plac na kom su kopani temelji, pa će novi objekat nići na ove dve parcele. Stanari iz Vidovdanske trenutno su smešteni u stanovima koji su u vlasništvu Grada.

Objekat iz 1939. godine u Vidovdanskoj ulici na Vračaru obrušio se 16. jula 2021. Zbog kopanja temelja na parceli uz višespratnicu i pobijanja šipova došlo je do urušavanja. Stanari su nekoliko puta upozoravali investitora da obezbedi gradilište potpornim zidom, ali on se oglušio o to. Zgrada je tog 16. jula počela da se trese od ranog jutra, zatim su popucali zidovi, a nakon ljuljanja deo objekta se srušio oko podneva.

Par meseci kasnije predstavnici stanara iz ove zgrade i nadležni iz Grada dogovorili su se o izgradnji novih stanova. Stanari Vidovdanske ulice, nakon što im se zgrada u kojoj su živeli urušila, dobili su privremeni smeštaj u hotelu "Slavija". Nakon toga, uselili su se u stanove u svojini Grada na Voždovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!