OSKRNAVLJEN SPOMENIK PILOTIMA BRANIOCIMA BEOGRADA: Vandali obojili u žuto deo slova koji krase monument

A. Vojinović

01. 10. 2022. u 09:11

NEPOZNATI počinioci oskrnavili su spomenik pilotima braniocima Beograda iz Drugog svetskog rata na Zemunskom keju!

ОСКРНАВЉЕН СПОМЕНИК ПИЛОТИМА БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА: Вандали обојили у жуто део слова који красе монумент

Foto M. Anđela

Vandali su žutom bojom prefarbali deo slova koja krase ovaj monument. Zasad nije poznato kada se dogodio incident, niti ko je odgovoran, dok se na meti huligana po treći put u poslednjih nekoliko godina našao čuveni spomenik.

Vandali su žutom farbom obojili šest slova na natpisu "Pilotima braniocima Beograda aprila 1941", od kojih je "novo ruho" dobio deo "Piloti". Reporteri "Novosti" juče su na Zemunskom keju zatekli oskrnavljen spomenik i prolaznike koji su ga zagledali i pitali se ko je mogao da naruži tako važan monument. Ovaj incident neprijatno je iznenadio i predsednika Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije (UVIS) Velibora Vukašinovića.

- Zapanjen sam, reč je o čistom vandalizmu - kaže za "Novosti" Vukašinović. - Ne verujem ni da su znali kakav spomenik uništavaju i koliko je njegov značaj veliki. Ovo nije prvi put da su ga oskrnavili, pre nekoliko godina ukrali su slova sa spomenika. Mi smo se tada kao udruženje anagažovali kako bismo ga obnovili. Upravo zato što ovo nije prvi put, smatram da bi trebalo da bude pod video-nadzorom.

Početkom marta 2019. godine vandali su sa spomenika ukrali 24 slova i uništili isti natpis koji je oskrnavljen i ovog septembra.

Spomenik pilotima braniocima Beograda obnovila je početkom Opština Zemun aprila koja je finansirala izlivanje novih slova zajedno sa članovima Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije uoči obeležavanja godišnjice šestoaprilskog bombardovanja.

Ovaj monument posvećen je stradalim avijatičarima, koji su zajedno sa jedinicom protivvazdušne odbrane Kraljevine Jugoslavije branili prestonicu od bombi nemačkih aviona. Jedanaestorice pilota je poginula, pošto su prethodno oborili više od 40 nacističkih letelica.

NASTRADALO 11 BORACA

BORCI, njih 11, tragično su nastradali 6. aprila 1941. godine u borbi protiv neprijatelja tokom bombardovanja Beograda. To su bili piloti Miloš Žunić, Miha Klavor, Živica Mitrović, Dušan Boričić, Jovan Kapešić, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Karl Štrbnek, Milutin Petrov, Milivoje Bošković i Vladimir Gorup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (9)

IMA LI SRBA? Naš pevač u Kataru viknuo stihove Gage Mirković - kakva je reakcija usledila (VIDEO)