SEČA DRVEĆA - 25.000 DINARA: Ove godine, kao i 2021. uručen samo jedan prekršajni nalog zbog lomljenje stabala

A. V. V.

25. 06. 2022. u 11:45

IAKO građani prestonice umeju lako da se late testere i iseku stara i osušena stabla pod prozorima i u dvorištima, mnogi ne znaju da "potkresivanje" drveća može dobro da potkreše novčanik!

СЕЧА ДРВЕЋА - 25.000 ДИНАРА: Ове године, као и 2021. уручен само један прекршајни налог због ломљење стабала

Za upotrebu testere neophodna dozvola, Foto N. Skenderija

Svaku seču, bilo da se radi o zajedničkom dvorištu ili  javnoj površini, Beograđani moraju da prijave, odnosno, da dobiju zvanično odobrenje. U suprotnom, čeka ih kazna od 25.000 do 150.000 dinara.

Zahtevi za seču stabala drveća podnose se Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, odnosno, nadležnoj komisiji ovog organa.

- Od početka 2022. godine Sekretarijat za inspekcijske poslove izrekao je jedan prekršajni nalog za seču drveća bez odobrenja nadležnog organa i jedan u protekloj godini - kažu za naš list u ovom sekretarijatu.

- Novčanom kaznom od 150.000 dinara kazniće se preduzeće i drugo pravno lice za prekršaj ako ukloni stablo bez odobrenja nadležnog organa, dok će se za isti prekršaj fizičko lice čeka kazna u visini od 25.000 dinara.

Stanovnici glavnog grada zahtev treba da upute Gradskoj upravi pismeno sa obrazloženjem, a ukoliko dobiju odobrenje komisije, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove izdaje rešenje za intervenciju na stablima.

- Ako se stablo nalazi na javnoj zelenoj površini koja je u okviru redovnog programa održavanja navedene radove će po dobijenom rešenju obaviti ekipe JKP "Zelenilo-Beograd" u vreme mirovanja vegetacije - navode u ovom preduzeću.

- U slučaju da se stablo nalazi u privatnom posedu, dvorištu stambene zgrade ili na drugoj površini specijalne namene, troškove intervencije na stablu snosi vlasnik, odnosno Skupština stanara zgrade ili drugi korisnik predmetne površine.

Međutim, i pored poslednjih podataka iz Gradske uprave, poznato je da se drveće u glavnom gradu seče mnogo češće bez izdatih dozvola. Ali ima i situacija kada pojedini prijave komšiju za seču bez njegovog znanja.

Kad se orah osuši...

IMALI smo orah koji se skroz osušio i morala sam da idem do Gradske uprave da mi daju dozvolu jer nisam smela da rizikujem - ispričala nam je Zorica J. iz Žarkova. - Mog prijatelja je nedavno prijavila njegova komšinica kada je sekao drvo koje mu je smetalo pod prozorom i dobro su ga udarili po džepu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!