SVE je manje đaka u klupama. U dva grada u Eparhiji šabačkoj SPC, Šapcu i Loznici, kao i u šest opština - Krupnju, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Bogatiću, Koceljevi i Vladimircima, na početku ove godine, u srednjim i osnovnim školama, bilo je 31.450 učenika. Pre deset godina, bilo ih je 37.100!

Ovo ističe protojerej stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC, ističući da je broj đaka počeo da pada 2011. godine.

- To svedoči o vremenima kada su ovi mladi ljudi dolazili na svet, a posledice osećamo danas, uz ove neslavne i zabrinjavajuće podatke - kaže naš sagovornik. - Najteže je stanje u mojoj Azbukovici, u ljubovijskom kraju, gde je lane rođeno samo 85 dece, a umrlo je 210 ljudi. U mom rodnom selu, Gornjoj Orovici, gde je škola zatvorena pre šest godina, prošle godine rođena je samo jedna beba.

Situacija u većim sredinama, poput Šapca i Loznice je bolja, ali je evidentno da i iz tih sredina već godinama odlaze ljudi. Sve to se odražava i na broj đaka. Vilotić ističe da je samo u Ljuboviji, u godini iza nas, odjavljeno i verovatno zauvek otišlo 950 Azbukovčana!

- Imajući u vidu ove činjenice, ne samo kroz brojke, od srca treba da pozdravimo akciju grada Loznice, koju je pokrenuo njen gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je ponudio posao mladim, stručnim i obrazovanim ljudima da bi se vratili u Loznicu. Što se ne bismo i vratili i mi stariji koji smo davno otišli, a možemo zavičaju da pomognemo - kaže književnik, rodom i Jadra, Janko Vujinović, koji više od pola veka živi u Beogradu. - Mislim da će Loznica uspeti da spovede ovu akciju, jer za to ima sve više i dobre volje, ali i realnih pretpostavki. Uskoro, samo u dve strane firme, posao će da dobije oko 2.000 ljudi, uglavnom mladih.


PROČITAJTE JOŠ - DECE JE SVE MANjE: Katanac na više od 100 škola


Za SPC je veliko ohrabrenje što je, procentualno, povećan broj učenika veronauke, koju sada pohađa 76 odsto đaka. Na njenim časovima, pre 10 godina, kada su učionice bilo znatno punije, bilo je 60 odsto učenika.VIŠE OPELA NEGO KRŠTENjA

U ŠEST opština i dva grada Eparhije šabačke SPC, u prošloj godini, zabeležno je 3.050 krštenja i 3.950 opela. Taj broj se nije mnogo menjao proteklih pet godina.