DECE JE SVE MANjE: Katanac na više od 100 škola

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 10. 2019. u 20:00

ДЕЦЕ ЈЕ СВЕ МАЊЕ: Катанац на више од 100 школа

Među ugašenim školama najviše je seoskih Foto D. Karadarević

Zbog sve manjeg broja upisanih đaka, napravljena nova mreža osmoletki
UKUPNO 29 osnovnih škola i 78 izdvojenih, uglavnom seoskih odeljenja, "ugašeno" je od ove školske godine. Od ovog broja, u Vojvodini se nalazi 25 matičnih i 11 izdvojenih odeljenja.

Neke škole prestale su da postoje kao pravni subjekti i pripojene su nekoj drugoj obrazovnoj ustanovi. U tim slučajevima za učenike se ništa ne menja, jer škola nastavlja da radi, ali kao izdvojeno odeljenje. Takav primer je OŠ "10. oktobar" u selu Donje Babine, koja je pripojena OŠ "Mihajlo Bakić" u Seljašnici, u opštini Prijepolje. Ovo nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, uz podsećanje da je optimizacija škola počela da se radi na osnovu uredbe Vlade Srbije o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola, iz marta prošle godine.

Prema tom dokumentu, da bi "preživela", matična škola mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da bude na udaljenosti većoj od dva kilometra od susedne škole.

- Stara mreža škola nije odgovarala potrebama. Mnoga rešenja su loša i skupa, ali prevashodno pedagoški loša - rekao je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević.

PROČITAJTE JOŠ - MANjAK DECE GASI ŠKOLE: Mogu da “prežive” sa najmanje 480 učenika

U Ministarstvu prosvete podsećaju da je trebalo da lokalne samouprave u određenom roku daju predlog mreže osnovnih škola. U tom poslu Vojvodina je bila ažurna, pa su pokrajinske vlasti usvojile planove svih 45 lokalnih samouprava. U ostatku Srbije bilo je drugačije.

- Ovaj posao završilo je 50 jedinica lokalne samouprave i sa njihovim predlogom smo se saglasili - kažu u Ministarstvu prosvete. - Još 40 lokalnih samouprava napravilo je planove, ali oni su vraćeni na doradu.

Međutim, neki od najvećih gradova kao što su Beograd i Niš još nisu dostavili svoje planove, iako im je rok istekao još na proleće.

- U malim mestima bilo je moguće formirati obrazovno-vaspitne centre spajanjem srednjih sa osnovnim školama, čak i sa predškolskim ustanovama i to je spajanje po vertikali - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Škola u Donjim Babinama Foto foruminfo.rs

Jedan takav primer dogodio se u Osečini, gde je ugašena škola "Braća Nedić" i formiran je obrazovno-vaspitni centar "Osečina".

- Cilj optimizacije mreže škola je efikasnije i kvalitetnije obrazovanje, ali i uštede u troškovima tekućeg održavanja - podsećaju u Ministarstvu. - Ovim uštedama neće doći do smanjenja nastavnog kadra.

PROČITAJTE JOŠ - Loznica: Grad ne da škole

O racionalizaciji škola govori se već skoro dve decenije, a glavni razlog je što se iz godine u godinu upisuje sve manje dece. I zvaničnici u Ministarstvu prosvete kažu da je manjak dece veliki problem u Srbiji, ne samo problem prosvete, te da je mreža obrazovnih ustanova sa 1.278 osmogodišnjih škola i 4.500 objekata, odgovarala broju učenika od pre 30 godina.

Dodaju i da su napravljeni neki izuzeci, pa nisu zatvarane škole u udaljenim selima, uprkos malobrojnim učenicima, kako njihovo školovanje ne bi bilo ugroženo.


SPAJANjE POČELO U BEOGRADU

NOVA mreža srednjih škola prvo je urađena u Beogradu, 2017. godine, racionalizacijom sedam škola - kažu u Ministarstvu prosvete. - Prošle godine je u drugim gradovima od 14 devastiranih i malih srednjih škola formirano sedam novih. Na primer, u Babušnici je spajanjem Gimnazije "Vuk Karadžić" i Tehničke škole nastala Srednja škola, što je primer spajanja ustanova po horizontali.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Jedini lek

05.10.2019. 20:53

Mora hitno da se promene feministički zakoni u cilju javnog interesa. Kao prvo smanjiti samostalnost mladih žena i devojaka jer je to glavni razlog razbijanja srpske porodice. Kao drugo uvesti visoke poreze srpskim devojkama i ženama u fertilnom dobu ako nemaju decu a mogu da radjaju. Mere jesu radikalne ali izmedju nestanka Srba i tzv ženskih prava jasno je šta je bitnije. Zatim pomoći svim sredstvima povratak srpske žene na selo.

porodica natalitet

05.10.2019. 21:31

@Jedini lek - bravo za komentar država je donela nakaradne zakone o zaštiti žena I dece I sada vidimo ucinak toga muževi I ocevi su tim zakonom izbrisani žene se odaju nekom fenseraju da ne spremaju kažu bljak je kuvati ketering je fensi sve zakone promeniti a da u prvom zakonu stoji što zbog nataliteta što zbog zdrave hrane da se brkljace vrate u upotrebu a mikseri uklone

Neko

05.10.2019. 21:47

@Jedini lek - Jos da zivimo u 19. veku pa i nekako, ali godina je 2019. Jedini spas je otvaranje prema svetu. Investirati u nove ljude koji ce da zive u Srbiji i koji ce se Srbima zvati. Omoguciti stopostotnu slobodu govora i veroispovesti. Trenutna sloboda je sarena laz. Omoguciti pametnim ljudima, iz Azije, Afrike i J. Amerike, naseljavanje Srbije. Omoguciti prava svim ugrozenim grupama. Prosto, kopirati kanadski sistem. Na kraju krajeva, cemu strah?! Koliko zemalja na ovom svetu ima manje stanovnika?!

pera

06.10.2019. 11:17

@Jedini lek - a jel ti zivis na selu ? nece zene na selo ako su takvi kao ti tamo

@ Neko

06.10.2019. 12:39

@Jedini lek - Samo neko beskrajno povrsan/ placen moze da nasedne/ propagira takvu AGENDU naseljavanja, i to javno ! Poklonite vi njima vasu kucu, ne moju. Srbiji ne trebaju oni 'koji ce se Srbima zvati', jer NIJE CILJ OPSTANAK IMENA TERITORIJE SRBIJE, vec NARODA SRPSKOG, kulture i tradicije! Lako ce ovu teritoriju naseliti Afrikanci, Azijati i ostali uljezi kad mi postanemo manjina, i mogu da se zovu kako im drago, jer to nece vise biti Srbija. I zasto bi mi njima pomagali da nam preotmu zemlju?!

Milko

05.10.2019. 21:02

ima srpske dece u pečalbi koji više i nisu srbi već generacijama tako da im je pečalba postala otadžbina a vi se svadjajte oko kosova a prodali ste ga za velike pare šiptarima a sad otkupljuju i jug srbije za iste velike pare od istih tih šiptara srbija je na prodaju već decenijama jer je srbi napuštaju zbog politike

Horus

05.10.2019. 21:28

Prvo, nisu nama potrebne mreze skola za konstataciju pada nataliteta. Nama je potreban plan porasta nataliteta i smanjenja masovnog doseljavanja u Bg i ostale velike gradove. I drugo, gospodo na vlasti, ne pije isto vodu Uredba i u Prijpolju i u Beogradu. Necete npr na NBg ispuniti i kriterijum 2km i jednosmenski rad. Treba nekad pitati i struku a ne samo stranku.

Vojvodjanin

05.10.2019. 21:29

Ako je istina da se oko 50000 stanovnika iseli za godinu dana prostom računicom se može zaljkučiti da Srbija nestaje za max 150god. Uključimo li i da odlaze mladji i da će se samo povećavati nepovoljan odnos preminulih i rodjenih..... Džabe priča da su nekada svi bili Srbi kad nam jke kraj blizu

O bože svasta

06.10.2019. 07:22

@Bata Zlaja - Bats zlaja lupeta gluposti , Gledaj Da nadjemo Rešenje Za Naraštaj. Da uvedemo naprimer Lutriju I posle porodjaja Da se izvlači nagrada Da Mama dobije Stan ili tako Nešto. A ne zadnji da ugasi svetlo ko zadnji ostane. Budimo Pozitivni ovoje ozbiljna Tema Za Reśavanje.

Ljube

05.10.2019. 22:23

Da ,neko komentarisa za promenu , ( ZABRANU ) feministickihzakona ,pa prvo moramo vlast promeniti .Opoziciju i poziciju u tri ...poslati ,u istoriju .Pa onda se ponadati ,i dozvoliti patriotama ,srpskimrodoljubima ,iskrenim srpskim nacionalistima ,to nisu nacisti ,vec iskreni srpski nacionalisti da vode i cuvaju to sto je malo ostalo od Srbije i pravoslavlja.

007

05.10.2019. 22:30

Hocete da vecinsko radnicko stanovnistvo radi kod tajkuna za minimalac i svih 7 dana u nedelji. E zato nema dece. Kad budu postovali zakon i kada budu odgovarali za sve sto su pokrali onda ce ponovo ovo biti zemlja dece i smeha.

Kostadin

06.10.2019. 08:07

@007 - Većinsko radničko seljaštvo je posle rata dobili džabe zemlju, kuće, stanove, kredite koje nisu vratili, radna mesta na kojima nisu radili i jeftinu hradu da krkaju. Kada su sve to proterali kroz crevca, sada su se uvredili i prestali da prave decu. To je samo kraj jednog ciklusa kada moraju ostati gladni i ponovo krenuti da se bore, da ponovo krenu od početka.

Ne zaostaju

06.10.2019. 08:38

@s - ni ovi drugi... ja sam pobegao iz Srbistana još za vreme Koštunice.

Vlada

05.10.2019. 22:43

Vidite, svakodnevno sam u kontaktu sa okoo 30 novih ljudi.Radim u obrazovanju ,stvarnost je daleko surovija od prikazanih cinjenica.Glupo je da jedna od ikona novinarstva skriva cinjenica.Upravo gledao decu kako prose za hleb.To je jedna od realnosti .Koliko god vi ne prikazivali,istina se tog tipa ne da sakriti.Siromastvo, zaljubljenost i kijavica se ne daju sakriti.

Baš ne znamo zašto

05.10.2019. 23:05

radimo po ceo dan za crkavicu! Nema uslova za dete. Oni što sijaju od para i sreće nek prave decu: tajkuni i političari!

Kako je onda moguće

06.10.2019. 08:38

@Baš ne znamo zašto - da najsiromašnije porodice imaju najviše dece?

Vidovdan

05.10.2019. 23:48

Natalitet se može rešiti samo jasnom materijalnom podrškom - 100 000din kada se rodi prvo dete i dečji dodatak od 10 000din. 150 000 din kada se rodi 2. dete i dvosoban stan sa mesečnom bezkamatnom otplatom. Tako isto i za svu narednu rođenu decu. Posao se podrazumeva. Razvijati prehranbenu industriju, posebno voća i povrća i tu je posao i u proizvodnji i u preradi.

Aleksandar

06.10.2019. 06:37

Srpske majke, ne brinite ništa, evo već su stigli braća Indusi da vam prave novu decu. Kupuju i Maxi, pa ćete imati gde da radite, a za hranu već ne znam. Milina Božja. Srećan Vam doživotni ostanak u srptičkoj jami.

Hoćemo još Dece

06.10.2019. 07:16

Mladi su okupirani ovom novom Tehnilogijom I neženese I neudajuse do Četrdesete I posle Jedva Da imaju jedno dete . Sve je Pogrešno ....,, Familija POTOMSTVO bi trebalo Da Bude na Prvom Mestu. Mici Devojke Manitese se Komjutera I Mode toga će uvek Biti Srbija Želi još Prelepih Mališana .

Đorđe

06.10.2019. 07:47

Dok u svetu raste broj stanovnika u Srbiji dece sve manje. Nije baš da je standard za sve kriv, mada je bitan. Problem je u svesti i načinu razmišljanja i vaspitanja.

Kosta

06.10.2019. 07:48

Razumem da ovima na vlasti odgovara da se opozicija ne razmnozava. Zasto ova vlast ne natera svoje biracko telo da se razmnozava? Zar njima nije ovde sjajno? Zar njima nije stiglo zlatno doba?

Radisa van Bostan

06.10.2019. 08:47

Nesto mi nije jasno, nikad bolje nije bilo sad ce biti i plata od 500eura u proseku, pa nova infrastruktura, auto putevi, sve se gradi vise nego kod Tita, nove fabrike, nova radna mesta, porast kreditnog rejtinga zenlje.... Zasto onda ima manje dece kad je predsednik toliko uspesan.Zar gradjani ne mogu da isprate ove uspehe?Zar su toiko sebicni?

Savke

06.10.2019. 08:59

Ajmo sendvičari komentare na ovu vest da vidim, eto problema za vas, kako ovde podržati vlast koja je oterala sve što vredi van zemlje i ostavila samo vas poltrone!?

oldlala

06.10.2019. 10:32

U vecem delu banata nema pijace vode vec godinama,ima gde nema i kanalizacije a mi pricamo o digitalizaciji i 21 veku.

Goran

06.10.2019. 15:08

Molim cenjene Novosti da koristi ovako katastroficne naslove. Nije se Srbija ugasila kada se umiralo na milione, pa nece ni sada.

5C

06.10.2019. 19:23

Samo pricaju,a najvece namete u ovoj drzavi placaju roditelji djece.......toliko o tome koliko im je stalo do nataliteta.