Grad plaća 140.000 dinara mesečno za JEDNU sijalicu: Apsurd tema Skupštine Niša, građani pekaru plaćaju i struju

D. ALIHODžIĆ

sreda, 22. 01. 2020. u 08:21

Град плаћа 140.000 динара месечно за ЈЕДНУ сијалицу: Апсурд тема Скупштине Ниша, грађани пекару плаћају и струју

Depositphotos

Najviše polemike je izazvala namera vlasti da sa 53 miliona dinara izmiri dugovanja mesnih kancelarija za utrošenu struju

IAKO niška opozicija bojkotuje rad ovdašnje Skupštine grada, što bi se moglo tumačiti kao svojevrsni doprinos njenoj efikasnosti - jer su diskusije svedene na najmanju moguću meru - i tokom zasedanja u utorak, kada je za tri sata "obrađeno" čak 60 tačaka dnevnog reda, čule su se kritike.

Opozicioni odbornici su, naime, kritikovali spajanje tema, odnosno objedinjeno davanje saglasnosti na ovogodišnje programe rada lokalnih javnih preduzeća i ustanova, a najviše polemike je izazvala namera vlasti da sa 53 miliona dinara izmiri dugovanja mesnih kancelarija za utrošenu struju.PROČITAJTE JOŠ - Opština se prezaduži, a država plaća

Iako je šef odborničke grupe SNS prof. dr Zoran Perišić objasnio da je problem star deceniju i po, opozicija smatra da Nišlije ne bi trebalo da plaćaju troškove rada privatnika.

- Jedna mesna kancelarija, koja ima samo jednu sijalicu, mesečno je pravila račun od 140.000 dinara jer je na nju bila priključena obližnja pekara. Ovakvih apsurda ima još, pa je lokalna samouprava za naplatu od onih koji su stvarno trošili električnu energiju već preduzela izvesne pravne "korake". Nažalost, slična je i situacija sa gradskim lokalima za koje su zakupi istekli, a ostala su dugovanja za mnoge komunalije. Pritom, te prostore ne možemo da iznajmljujemo ili prodamo sve dok su ovako opterećeni, pa ćemo taj trošak morati da izmirimo novcem poreskih obveznika. Jednostavno, nema drugog načina da uspostavimo kontrolu nad gradskom imovinom i vratimo je u funkciju - zaključio je prof. dr Perišić i potvrdio da je započeto pokretanje sudskih postupaka protiv dužnika, jer budžet Niša ipak ne sme biti oštećen.

Foto D. Alihodžić

ULICA ZORANU KRASIĆU

ODBORNICI su se saglasili i sa predlogom da ulica na teritoriji Gradske opštine Palilula, u kojoj je živeo dugogodišnji narodni poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić (na slici) ubuduće nosi njegovo ime. Krasić je, posle kraće bolesti, preminuo polovinom aprila 2018, a ovu inicijativu je pokrenuo takođe radikal Nikola Savić. Prethodno je saglasnost dala i Vlada Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije