MINISTARSTVO PRESUĐUJE KAFILERIJI: Zaposleni zabrinuti za svoja radna mesta

J. BEKIĆ

08. 10. 2019. u 17:00

МИНИСТАРСТВО ПРЕСУЂУЈЕ КАФИЛЕРИЈИ: Запослени забринути за своја радна места

Foto J.Bekić

Zaposleni u veterinarskoj ustanovi "Proteinka" iz Sombora zabrinuti za vlastitu budućnost

ZBOG najave gašenja Kafilerije, pedesetak radnika veterinarske ustanove "Proteinka" iz Sombora je zabrinito za svoja radna mesta, pa su predstavnici njihovog sindikata Lazar Čonić i Ninoslav Farago prisustvovali sednici Socijalno-ekonomskog saveta grada. Iz prve ruke su, saznajemo, želeli da saznaju više detalja o glasinama o pomenutom zatvaranju i navodnom premeštanju ove veterinarske ustanove - sve u svetlu rešavanja njihovog budućeg statusa.

Ispostavilo se, međutim, da će za ove odgovore morati da sačekaju stav nadležnog ministarstva, s obzirom na to da je država osnivač VU "Proteinka", a Grad će, kako je najavljeno na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, pomoći u okviru svojih mogućnosti.

Podsetimo, posle nedavne posete ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, u somborsku javnost je procurila informacija o tome da bi uskoro trebalo da dođe do zatvaranja postrojenja iz kojeg se, naročito u letnjim mesecima, koje karakterišu velike vrućine, širi nepodnošljiv smrad. Onda je tu informaciju potvrdila i gradonačelnik Sombora Dušanka Golubović, pa su zaposleni u pomenutoj firmi, razumljivo, počeli da strepe za budućnost.


PROČITAJTE I: BIBER SPREJ I KAMENICE: Sukob meštana i obezbeđenja investitora MHE, policija istražuje sve okolnosti (FOTO)

Kafilerija na Staparskom putu, prema Industrijskoj zoni, bavi se preradom otpada, odnosno spaljivanjem tela uginulih životinja iz mnogih krajeva Srbije, i decenijama predstavlja svojevrsnu pošast za Somborce, koji su se, dosad bezuspešno, žalili na nesnošljiv smrad koji se širi, najviše ka naselju Nova Selenča, ali i do najužeg jezgra grada. Zbog toga su svojevremeno bili organizovani i građanski protesti, ali se ništa nije preduzimalo.


Sindikalci sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta Foto J. Bekić

OPREMA

U POGONIMA Kafilerije se u jeku sezone svakodnevno preradi oko 60 tona animalnog otpada i otpada iz klanične industrije, a povodom optužbi da se iz njihove firme širi nesnosni smrad, čelnici veterinarske ustanove "Proteinka" su još ranije isticali da im je oprema zastarela, te da bi im za nabavku nove trebalo oko pet miliona evra. Naravno, toliko novca ni danas nisu u stanju da samostalno obezbede.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije