BIBER SPREJ I KAMENICE: Sukob meštana i obezbeđenja investitora MHE, policija istražuje sve okolnosti (FOTO)

V.Ć.

07. 10. 2019. u 13:16

БИБЕР СПРЕЈ И КАМЕНИЦЕ: Сукоб мештана и обезбеђења инвеститора МХЕ, полиција истражује све околности (ФОТО)

Foto: Odbranimo reke Stare planine

U pirotskom selu Topli do, sukob meštana sa privatnim obezbeđenjem invetitora MHE
U STAROPLANINSKOM selu Topli do, gde se meštani mesecima bore protiv invetortora MHE, u nedelju ujutru došlo je do sukoba Toplodolaca sa privatnim obezbeđenjem investitora.

Kako kažu meštani, radnici koji su angažovani na izgradnji MHE uz pomoć privatnog obezbeđenja stigli su iz pravca Babinog zuba na lokaciju gde treba da izvode radove. Seoske straže koje danonoćno dežuraju na ulasku u Topli do, su ih primetile, alarmilale gorštake i na taj način je došlo do "bliskog susreta" u kome je obezbeđenje koristilo "biber" sprej.

Sukobljeni su u obračunu koristili kamenice koje su letele s jedne na drugu stranu, pa je u pomoć pozvana je pirotska policija koja je zaustavila eskalaciju sukoba. Nekoliko meštana je lakše povređeno, kao i radnici privatnog obezbeđenja.Aktivisti ekološkog odruženja "Odrbranimo reke Stare planine" (ORSP) već dve godine protestuju protiv izgradnje MHE u ovom delu Srbije. Na nedavnom prijemu kod predsednika Republike Aleksandra Vučića im je obećano da će Vladi Republike Srbije biti predloženo da donese odluku po kojoj će izgradnja ovakvih objekata u zaštićenim područjima biti zabranjena.Gradska skupština u Pirotu je takođe donela odluku da se iz prostornog plana brišu sve lokacije za izgradnju ovih štetnih objekata u zaštićenim područjima na prostoru grada. U Toplom dolu se, međutim, i dalje protestuje i organizuju danonoćne straže, jer investitor ne odustaje od namere da podigne ovakav objekat, baš kao i u Rakiti, na drugom kraju Pirotskog okruga, gde je bespravno već pololožio cevi u korito Rakitske reke, koja je u ovo doba godine običan potok.

BIĆE POSLA I ZA TUŽILAŠTVO


PRIPADNICI PU Pirot, intervenisali su jutros tokom sukoba meštana Toplog Dola sa jedne, i pripadnika privatnog obezbeđenja radova na izgradnji MHE s druge strane. O događaju je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu, po čijem nalogu policija obavlja razgovore sa prisutnima i intenzivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti događaja, navodi u svom saopštenju PU Pirot i dodaje da će nakon prikupljenih obaveštenja, o novim saznanjima obavestiti nadležno tužilaštvo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Србин

07.10.2019. 18:52

Издржите браћо! Чувајмо нашу прелепу природу!

Milan M

08.10.2019. 09:29

Interesantno da su dozvole za izgradnj MHE izdate na naj čistijim vodotokovima iz kojih se može piti voda