NAJNOVIJI aparat koji se koristi za merenje statusa gvožđa, te za dijagnostikovanje različitih vrsta anemija je samo jedna od novina koje su tokom proteklih pet godina zaživele na Odeljenju za kliničku hemostazu i vantelesni krvotok pri niškoj Klinici za kardiohirurgiju.

A, za to što je pomenuta zdravstvena ustanova - uprkos činjenici da je najmlađa u okviru ovdašnjeg Kliničkog centra - već u samom vrhu srpske medicine po uspešnosti, s obzirom na to da je stopa smrtnosti pacijenata manja od dva odsto, velike zasluge pripadaju načelniku odeljenja dr Milanu Lazareviću (36), vodećem stručnjaku iz oblasti hematologije i transfuzije.

Pacijenti u Nišu će, tako, prvi na teritoriji čitave Srbije moći da dobiju pravi uzrok poremećaja vrednosti gvožđa u krvi.


PROČITAJTE JOŠ - Srce operišu kroz rez od pet santimetara

- Hormon hepcidin je otkriven pre 20 godina, ali mu medicina nije posvetila potrebnu pažnju, mada je upravo on zadužen za ravnotežu u našem telu. Jer, gvožđa ne sme da nedostaje, ali nije dobro ni kada ga je previše - objašnjava dr Lazarević, napominjući i to da svetske klinike tek u poslednjoj deceniji ovako otkrivaju anomalije i pacijentima određuju optimalnu terapiju.

Nišlije su, pritom, aparat vredan 30.000 evra, te neophodne reagense dobili na korišćenje od kompanije "Alura med".

PROČITAJTE JOŠ - REVOLUCIONARNI ZAHVAT: Srpski kardohirurzi strujom leče i diriguju slabom srcu

- Tokom priprema za operaciju srca ne sme da se gubi vreme u traganju za uzrocima anemija i zaista bi bilo apsurdno zbog toga odlagati često urgentne hirurške zahvate. Sada smo taj rizik sveli na najmanju moguću meru, što se odrazilo i na stopu smrtnosti, iako je reč o najzahtevnijim procedurama. Uostalom, sprečavanje krvarenja, tromboze i sepse je odavno takozvana sveta formula za preživljavanje operisanih - kaže dr Lazarević i objašnjava da tokom zahvata i posle njega uspevaju da prerade pacijentovu krv, pa se ne može dogoditi da je ne bude dovoljno.

Dr Milan Lazarević sa suprugom Zoricom kraj novog aparata Foto D. Alihodžić


OTAC

DR Lazarević ne potiče iz lekarske, već iz oficirske porodice, a otac mu je general Vladimir Lazarević (na slici).

- Medicinu sam završio dok je on bio u Hagu, a sada sam na trećoj godini doktorskih studija i poseban elan mi daje to što je otac ponovo sa svojim najmilijima - kaže Milan.

STAV

IAKO je jedini specijalista transfuziologije u niškom Kliničkom centru, sa znanjima koja su i te kako cenjena u inostranstvu, dr Lazarević ne razmišlja o odlasku i veoma je posvećen uvođenju novih procedura u Klinici za kardiohirurgiju.

- To je lični stav, a ja ovde imam sve uslove za rad kao moj kolega u Univerzitetskoj klinici iz nemačkog Esena, na primer - zaključuje sagovornik "Novosti", napominjući da njemu novac nije satisfakcija, već spasavanje života, zbog čega je i postao lekar.