Lekar iz Kikinde koji je živu pacijentkinju proglasio mrtvom dao otkaz

R. Šegrt

19. 08. 2019. u 18:11

Лекар из Кикинде који је живу пацијенткињу прогласио мртвом дао отказ

Ilustracija Foto R. Šegrt

On je načinio grešku prilikom pregleda pacijentkinje u njenoj kući, gde je Hitna služba došla po pozivu porodice, jer je ona bila u teškom zdravstvenom stanju

Lekar Hitne službe kikindskog Doma zdravlja Nebojša B. (30) dao je otkaz u ovoj ustanovi i pre isteka suspenzije koja mu je izrečena jer je 1. avgusta pacijentkinju I.K. (89) prilikom pregleda u njenoj kući proglasio mrtvom, iako je žena bila živa.

Baka je posle pogrešne dijagnoze živela još četiri dana, a preminula je u Opštoj bolnici u Kikindi. Lekar je nadređenima priznao grešku, a unutrašnja kontrola, koja je ispitivala ovaj slučaj, utvrdila je da je pogrešio jer prilikom pregleda pacijentkinje nije koristio ni stetoskop ni EKG aparat, te nije pravilno postupio prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti.

- Lekar je bio suspendovan na 15 dana, ali je sam podneo zahtev za raskid ugovora o radu i pre isteka tog roka. To znači da on više nije zaposlen u ovoj ustanovi. Prethodno je priznao svoju grešku i shvatio da je najbolje da sam okonča ovaj za sve nas težak slučaj. Teško da bismo mogli da pređemo preko ovog propusta, jer se, nažalost, ponovio – objasnila je dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja.

Pročitajte još - GREŠKA LEKARA HITNE SLUŽBE: Baku proglasio mrtvom, a ona oživela pred pogrebnicima

Kako smo već izveštavali, lekar je načinio grešku prilikom pregleda pacijentkinje u njenoj kući, gde je Hitna služba došla po pozivu porodice, jer je ona bila u teškom zdravstvenom stanju. Kada ju je, kako tako, pregledao, lekar Nebojša B. je ženu proglasio mrtvom. Međutim, kada su malo kasnije u kuću došli pogrebnici, a rodbina ih zamolila da joj skinu nakit, baka je dala jasne signale da je živa. Ponovo je pozvana Hitna služba i bolesnu staricu je prebacila u kikindsku Opštu bolnicu, gde je žena, na odeljenju Neurologije, preminula četiri dana kasnije.

Ovaj slučaj šokirao je Kikinđane jer je identičnu grešku pre godinu dana načinio još jedan lekar Hitne službe. U maju prošle godine lekar Z.K. je baku, koja je živela u Gerontološkom centru, proglasio mrtvom, ali je sutradan utvrđeno da je živa, pa je prebačena u bolnicu. Iako teško bolesna ona je u Gerontološom centru živela još deset meseci, a lekar je iz Hitne službe prebačen u ambulantu opšte prakse.

Lekar Nebojša B. je dve godine radio u kikindskom Domu zdravlja. Najpre godinu dana u ambulanti u Banatskom Velikom Selu, a onda isto toliko u Hitnoj službi, kao lekar opšte prakse. Ovo mu je bilo prvo zaposlenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

donkizele

19.08.2019. 19:28

Po mome mišljenju treba ceniti da je preuzeo odgovornost za svoj prestup, s time da je priznao i dao otkaz. Rekao bih da najveća većina u Srbiji nažalost nije toliko poštena i da u većini slučajeva "neko drugi kriv".

Pravednik

19.08.2019. 19:52

I sta sad to znaci? Da li doticni gospodin gubi lekarsku licencu, ili moze da se zaposli u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi? Zar ne mislite da može da se desi da jedini razlog što je dao otkaz može da bude taj da ne izgubi licencu?? Treba li reci kako je pukom igrom slučaja žena izbegla da bude živa sahranjena.. Prestrasno.

СРБОЉУБ

20.08.2019. 00:40

@Pravednik - А зашто би била жива сахрањена? Па не сахрањује се у року од пола сата, већ до сахране прође бар пар дана! А за то кратко време би било јасно да је жива (као што се веома брзо испоставило)! Старија особа, која је очигледно била у толико лошем стању, да је у року од 4 дана умрла, не долазећи свести! Па хајде сад да стрељамо тог младог лекара, јер нам је све оистало у држави супер и само нам је он крив!!!

Buda

19.08.2019. 22:22

Dečko je napravio propust i to je tačno ali imao je dovoljno savesti da prizna svoju grešku.Mlad je lekar koji tek treba da postane dobar lekar i ne treba ga sputavati i odmah sve najgore.A vi koji olako osuđujete zaboravljate lekare koji primaju mito i traze nocav za operacije,porođaje.Najlakše je udariti po hitnoj pomoci gde su zaposleni najmanje zaštićeni i uvek je hitna pomoć kriva.