Selo Božetići bilo je domaćin izložbe poljoprivrednih mašina koju je pod vedrim nebom organizovalo prijepoljsko preduzeće "Radulović" d.o.o. Poljoprivrednici iz celog Zlatiborskog okruga imali su priliku da probaju, ali i da kupe najnovije modele traktora, mašina za košenje, skupljanje, čvrsto baliranje i vakumiranje sena.

Poljoprivredna mehanizacija u ovim krajevima je veoma zastarela, traktori i priključne mašine su, kažu stariji meštani ovog sela, kupovani poslednji put sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a ako se nešto i zanavljalo, uglavnom je bilo polovno, jer za nove mašine nije bilo dovoljno novca.

Mlađi poljoprivrednici se u novovaroškom kraju uglavnom bave stočarstvom, a mere Vlade za njih su veoma važne jer će im subvencije olakšati kupovinu nove mehanizacije.

Pročitajte još - POMOĆ PORODICI IZ ZABOJNICE: Stiže traktor Veljovićima

- Da bismo ostvarili pravo na subvenciju moramo da uplatimo ceo iznos, a povraćaj u vidu subvencije dobijamo nakon 60-90 dana. Često se desi da taj iznos nemamo u celosti, ali nam ova firma izađe u susret i sačeka na uplatu, što je za nas veoma bitno - kaže predsednik Mesne zajednice Božetići Slobodan Popović.

Izložbu je posetio i predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević. On je istakao da su subvencije države značajno promenile nabolje čitav novovaroški kraj i da su se pokazale izuzetno dobrim. Zbog toga je i lokalna samouprava odlučila da dodatno pomogne i opredelila sredstva za subvencionisanje kupovine mašina.

Pročitajte još - Traktori za poljoprivrednike na Kosmetu (FOTO)

- Svi naši domaćini koji kupe neku poljoprivrednu mašinu u vrednosti do 200.000 dinara dobiće povraćaj polovine tog iznosa - kazao je Vasiljević.

PODRŠKA

Ljudi su ponovo počeli da kupuju nove mašine. U ovom kraju smo prodali preko 90 traktora i oko 400 priključnih mašina. Niko nije odbijen za subvencije, samo onaj ko ih nije tražio nije ih ni dobio - kaže Radulović.