POMOĆ PORODICI IZ ZABOJNICE: Stiže traktor Veljovićima

Z. RAJIĆ

utorak, 21. 05. 2019. u 10:54

ПОМОЋ ПОРОДИЦИ ИЗ ЗАБОЈНИЦЕ: Стиже трактор Вељовићима

Živojin Popić

Živojin Popić iz Kule odlučio da poljoprivredne mašine pokloni porodici s devetoro dece. Milovan više neće juriti za poslom, nego će voditi svoje imanje

TRAKTOR i priključne mašine, koje je trgovac Živojin Popić iz Kule odlučio da pokloni nekom ko želi da obrađuje zemlju, ali nema čime, dobiće Milovan Veljović iz sela Zabojnica, kod Knića. Posle teksta u "Novostima" o Živojinovoj plemenitoj nameri, njemu su se javili mnogi ljudi iz svih krajeva Srbije, kojima nedostaje mehanizacija za obradu njiva od po nekoliko hektara, ali je on procenio da će mašine najviše značiti porodici Veljović sa devetoro dece.

PROČITAJTE JOŠ - Traktori za poljoprivrednike na Kosmetu (FOTO)

- Javio mi se i domaćin iz okoline Šapca, koji ima isto toliko dece, ali su njegove dve kćeri već udate. On je i zaposlen, a poljoprivreda mu je dopunska delatnost. S druge strane, Milovan i njegova supruga Dušica su nezaposleni i imaju decu od školskog uzrasta do bebe od godinu dana. To je presudilo da traktor i priključke od srca poklonim Veljovićima, koji su pre dve godine dobili krov nad glavom u TV akciji "Kuća od srca" - kaže Popić.

Živojin, koji nije mogao istovremeno da se bavi trgovinom i poljoprivredom, dao je 7,5 jutara zemlje u arendu, a "ferguson IMT 333", plug, drljaču, setvospremač, tanjiraču, špartač i branu rešio je da daruje, i od toga nije odustao, iako je posle teksta u "Novostima" dobijao i ponude da mehanizaciju proda.

Traktor i mašine su u potpuno ispravnom stanju, ali se Živojin latio da, uz pomoć majstora, potpuno sredi "ferguson". Izmenio mu je hidrauliku, ulje i filtere i stavio novi akumulator, a narednih dana će promeniti i vrata na kabini i napraviti "bunkere" za alat i delove.

- Želim da, kad Milovanu predam traktor, on samo sedne i vozi - naglašava Popić.

Traktor na sređivanje, pa u njivu, Foto J. Toma

Milovan, koji radi kao nadničar po selu i okolini, kaže, za "Novosti", da će traktor i ostala mehanizacija od Popića doneti hleb njegovoj porodici.

- Ne radim samo kad spavam. Srećom, nema posla koji ne znam, pa tako izdržavam porodicu. Imam tri i po hektara zemlje u tri parcele, na kojima tri godine ništa nisam sejao zato što nemam mehanizaciju, nego sam ih koristio kao livade, za sakupljanje sena za ovce - opisuje Milovan.

Kad dobije traktor od Živojina, moći će, kaže, na parcelama da gaji kukuruz, pšenicu i ječam, a to će doprineti da uveća stočni fond.

Domaćinstvo Milovana Veljovića, Foto G. Ivanović

STOKA

- KUPIO bih kravu i držao četiri krmače umesto jedne, koliko sada imam, od kojih bi bilo 70-80 prasića godišnje, a stado ovaca ću proširiti sa 12 na 20-25 grla. Traktor je na selu pravo bogatstvo. To je kao sedmica na lotu. Poklon od Živojina pomoći će da više ne jurim okolo za poslom, nego da vodim svoje imanje - kaže Milovan.

ZA OPKLADU PITA ZELjANICA

VELIKE zasluge za to što će Veljovići dobiti poljoprivrednu mehanizaciju pripadaju njihovom komšiji Goranu Ivanoviću, koji se potrudio da preko našeg lista uspostavi kontakt sa darodavcem iz Kule.

- Dušica nije verovala da će porodica dobiti traktor, pa je obećala da će mi, ako se to desi, spremiti pitu zeljanicu - deli Goran sreću s Veljovićima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije