Sivac: Iz poplave isplivao nemar

Z. RAJIĆ

subota, 14. 07. 2018. u 11:28

Сивац: Из поплаве испливао немар

NEPOGODA Poplavljene kuće i dvorišta

Ulični kanali u Sivcu začepljeni, pa su nezapamćene bujice napravile pravi haos. Komunalci i meštani odgovornost prebacuju jedni na druge

U SIVCU kod Kule saniraju se posledice nezapamćene poplave koja je proteklih dana zadesila selo. Za samo jedan dan palo je više od 80 litara kiše po kvadratnom metru, koja je potopila kuće, bašte, podrume, šupe, štale, i uzrokovala prelivanje septičkih jama. U odbrani od poplave, MZ i lokalnom JKP “Radnik” priskočili su Odeljenje za vanredne situacije Zapadnobačkog okruga i “Vodovod” iz Crvenke i “Komunalac” iz Kule.

Bujica je ugrozila posebno niže delove sela, a najveće štete nanela je u Dunavskoj ulici, gde se sliva atmosferska kanalizacija sa bregova i iz Starog i iz Novog Sivca. Potopljen je i stadion FK Polet. Voda je stigla do pragova nove sportske hale, a sa druge strane stadiona, u Ulici Prve vojvođanske brigade, u jednom domaćinstvu podigla je instalacije podnog grejanja.

Očajni meštani krive komunalne službe zbog neodržavanja sistema atmosferske kanalizacije, ističući da mreža uličnih kanala nema odgovarajuću drenažu. Sekretar MZ Boban Damjanović objašnjava da su ulice bile pod vodom jer odvodni sistem nije mogao da primi ogromne količine vode, ali ukazuje i da krivicu snose meštani, koji su začepili ulične jarkove.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE OLUJE U SIVCU: Bandere pale na džep potrošača

- Bacanjem svega i svačega znatno je smanjen prečnik odvodnih cevi. Jendeci su zatrpani i samovoljnom izgradnjom mostića i prelaza, ispod kojih su stavljene cevi neodgovarajućeg prečnika. Dva kombinovana vozila “kanal džet”, koja su stigla iz Sombora i Crvenke, pročišćavala su cevi vodenim mlazom pod pritiskom i usisavala muljevit sadržaj. U cevima su nađene čak i plastične stolice - navodi Damjanović.

Nabujale vode su se obuzdavale i kopanjem novih šančeva i prebacivanjem, pomoću “topova”, sa jedne na drugu stranu glavne ulice. Meštani pitaju zašto plaćaju nadoknadu za odvodnjavanje “Vodama Vojvodine” kad im kuće “plivaju”. Damjanović napominje da su se “Vode Vojvodine” uključile u borbu protiv poplave snižavanjem nivoa Velikog bačkog kanala, u koji se uliva voda iz jarkova.

STOKA Pod vodom i štale i svinjci

- Vodostaj je spušten zatvaranjem brane kod Malog Stapara i otvaranjem ustave kod Vrbasa. To je bilo neophodno jer padavine ne mogu nesmetano da se ulivaju u VBK, koji je viši od naselja. Zato je neophodno da se, uz čišćenje atmosferskih kanala, napravi i crpna stanica koja bi omogućila da VBK upije sav višak vode iz sela - naglašava Damjanović.


RIZIK ZA POJAVU ŽUTICE

DIREKTOR DZ u Kuli dr Žarko Ševin naglašava da zbog poplave u Sivcu postoji rizik za pojavu zarazne žutice, jer selo nema kanalizaciju, a mnoge septičke jame su prelivene. Uzorci pijaće vode su upućeni na vanrednu analizu u Zavod za zaštitu zdravlja u Somboru, a JKP “Radnik” je radi preventive pojačao hlorisanje u vodovodnoj mreži.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije