SUBOTICA - Gotovo da nema putnika koji idući auto-putem E75, nedaleko od graničnog prelaza, ne skrene pogled ka velelepnom tornju i krovu Vinarije "Zvonko Bogdan", koji se vidi u daljini i na impozantan način ruši monotoniju bačkih oranica.

Ono zbog čega običnom prolazniku zastane dah prepoznali su i evropski stručnjaci, te je krov najmlađe vinarije na Paliću na međunarodnom "Tondah" takmičenju, u konkurenciji 700 projekata iz 13 zemalja, proglašen najlepšim krovom u Evropi.

- Veoma smo ponosni što je naše građevinsko umeće dobilo i potvrdu stručnosti i van granica naše zemlje - ističe Ištvan Jenei, direktor "Tondah Potisje Kanjiža".

Zahvaljujući savetima barda tamburaške muzike Zvonka Bogdana, da svaki segment rada mora biti urađen do perfekcije, Vinarija je u poslednje tri godine nagrađivana i na domaćim i na inostranim takmičenjima.

- Trudili smo se da Vinarija estetski prati kvalitet vina koje ovde nastaje, vina su višestruko nagrađivana, dobili smo priznanje i za najbolju turističku ponudu u svetu vinarstva, najbolju vinariju, ali nas je priznanje za najlepši krov iznenadio - kaže Zlatko Živanić, menadžer Vinarije Zvonko Bogdan.

Projektant objekta je ARP iz Beograda sa diplomiranim arhitektom Miodragom Đurićem na čelu, a izvođač radova bio je "Ekspres-servis" iz Subotice. Na krovu se nalazi biber-crep, u različitim bojama i prati secesijsku liniju.