НЕШТО више од 1.000 мештана живи у Стопањи, необичном месту на путу Крушевац - Трстеник, где се само у глуво доба ноћи толико људи може затећи, верује мр Јелена Стојковић, која је изучавала феномен стопањског угоститељства. Јер, најмање још толико гладних посетилаца сврати у току дана на славно печење које је у понуди у десетак кафана на друму.

Процењује се да ће најмање 20.000 посетилаца свратити на "Печењијаду", манифестацију која се од 7. до 9. септембра одржава у Стопањи.

- Мене је заинтересовао феномен стопањских кафана и као некога ко је из трстеничког краја, иако с друге стране Западне Мораве, али и као некога ко се бави туристичком проблематиком - прича, за "Новости", Јелена Стојковић, која ове јесени уписује и докторске студије на ПМФ-у из области туризма и хотелијерства. - Истражујући стопањско угоститељство настала је књига "Стопањске кафане и њихове приче", која је објављена у издању Народне биоблиотеке "Јефимија". Захваљујући домаћинима, пронашла сам добре саговорнике и упознала свет печења.

А ОН се у протеклих 30 година, како је показало Јеленино истраживање, устоличио као бренд Стопање, па се тако због прасећег и јагњећег печења и јагњеће чорбице "силази" и с ауто-пута. Крајпуташки ражњеви дошли су, међутим, знатно касније од првих отворених кафана.

Прочитајте још - Домаћин кафане “Код Мира” у Богутовцу: Свима сам точио истину

- Рецепт овдашњих печењара врло је "једноставан": месо је првокласно, а печење увек свеже и вруће - објашњава нам Јелена Стојковић. - Постоје кафане где залазе пре свега мештани, па тамо где је више људи са стране, оне које припремају једну врсту печења, односно роштиљ и специјалитете од бика. Тек, почеци кафанског посла у Стопањи везују се за средину и крај 19. века. Кафане су се кроз историју отварале спорадично, по једна би увек била гостима на располагању.

ЗГОДНА пауза на путу за Чачак, "мост" Македоније и југа Србије, Централне и Западне Србије, БиХ и Црне Горе, стопањска магистрала увек је била пуна возила, пешака и кафанских столова, између којих се неретко тискају и гости. Печење се једе и с ногу, као "пица на парче".

Јелена Стојковић, Фото: Приватна архива


- Стари записи спомињу Стопању још 1467, а механу - 1837. године - каже нам Јелена. - Школа је отворена 1852. године, релативно касно у односу на друге школе трстеничке средине, а први воз, "ћира", прохујао је стопањском пругом 1910. Црква у селу постоји 146 година, а прва задруга основана је пре 85 година. Кафана са најдужим породичним власништвом је из 1926. године. Стопањци су једнако поносни на све своје традиције.

УГОСТИТЕЉИ показују и континуитет у сналажењу, па се тако у Стопањи славе многи верски празници, који "умножавају" поруџбине меса. Село има чак три вашара - на Ђурђевдан, Петровдан и на дан Светог Романа.

Са прве "Печењијаде" у Стопањи, Фото Протокол општине Трстеник


- Занимљиво, кафане су у Стопањи "успевале" због доброг печења, али не и због певачица и музике, па тако ова врста понуде никада није уродила плодом - открива нам Јелена. - Правило је и да је кафанџијама сваки гост драг и једнак. А овде их је било прилично и познатих, од Чкаље, Павла Вуисића, преко Милоша Жутића, до Здравка Чолића. На печење је једном приликом свратио и тадашњи амерички потпредседник Џозеф Бајден. Нико га у Стопањи није препознао, али им је била чудна пратња мушкараца у црним оделима. Кажу угоститељи: баш му се допало печење, платио уредно, оставио напојницу.


СПРЕМА СЕ "ПЕЧЕЊИЈАДА"

ДОМАЋИНИ 2. Печењијаде у Стопањи, најављују од 7. до 9. септембра и више забавних програма, концерата певача народне, поп и рок-музике, наступе трубача, културно-уметничких друштава из Трстеника, дијаспоре и региона.

- У понуди ће, поред услуга печењара, бити и пет-шест шатора, печење ће се служити током целог дана, а планирана су и такмичења у специјалитетима од меса - каже Владимир Јевтић, директор Туристичке организације општине Трстеник. - Прошле године смо имали организоване доласке и група из Немачке и Француске. Припремамо се да надмашимо прошлогодишњу посету од 20.000 до 30.000 људи.