KADA cela ova zbrka prođe i virus korona bude samo deo prošlosti, doći će vreme da se svode računi i sabiraju gubici. A oni će u sportu biti masovni, ceh sa osam nula je već napisan, traži se samo broj ispred. Međutim, u grupi svih tih gubitnika ima i onih koji su razmišljali unapred i spremili plan B, u ovom slučaju to su oganizatori Vimbldona.

Bez obzira na to što je prestižni grend slem ove godine otkazan, udarac po džepu će biti mnogo blaži nego kod ostalih, pošto će im osiguranje koje plaćaju tričavih 1,7 miliona evra godišnje doneti profit od čak 114 miliona evropskih novčanica.

PROČITAJTE JOŠ: Argentinac dao odgovor: Švarcman pojasnio zbog čega publika često favorizuje Đokovićeve protivnike – navijači ne vole jednu stvar kod Novaka

Kako bi bolje razumeli ovu situaciju, moramo da se vratimo 17 godina unazad. Te 2003. u svetu se pojavila epidemija smrtonosnog virusa SARS pa su tako čelnici Vimbldona odlučili da u slučaju bilo kakve pandemije ili sličnog, zaštite svoje čedo i da finansijske gubitke umanje koliko god mogu. U ovom trenutku to ispada potpuno vizionarski potez, pošto će iz kasice "Ol Ingland kluba" otići samo novac namenjen za refundiranje unapred kupljenih karata za ovogodišnje izdanje, kao i povraćaj sredstava nosiocima TV prava.

Uz to, čelnici najsprestižnijeg teniskog turnira su spremili paket od 23 miliona evra kao pomoć onima koji su neočekivano ostali bez posla (sudije, pomoćno osoblje). Koliko su u organizaciji Vimbldona bili spremni da preduprede sve potencijalne nedaće, govori i podatak da je u potencijalnim scenarijima za isplatu novca osiguranja bila smrt kraljice Elizabete koja bi prouzrokovala brojne nacionalne dane žalosti, ali i eventualni teroristički napadi. Ono što može da brine organizatore londonskog turnira jeste što taj novac neće dobiti odmah zbog najavljene finansijske krize, ali svakako će spavati mirnije znajući da 114 miliona čeka iza ugla.

PROČITAJTE JOŠ: “Rodžere, da li je ovo dovoljno dobro“: Đoković prihvatio Federerov izazov (VIDEO)

I dok su Britanci mislili na sve, preko Lamanša je potpuno drugačije. Rolan Garos je krajnje panično, iz vedra neba odložen za septembar ove godine, a ta odluka je izazvala mnoštvo suprotstavljenih mišljenja. Međutim, da su glavešine iz Pariza postupile kao kolege sa Ostrva, gubitak bi bio negde oko 260 miliona evra, pa beg u jesen iz ovog ugla ne deluje toliko besmisleno. Ista sudbina čeka i Ju-Es open, koji takođe nema plan B u slučaju ovakvih nepogoda, a ako se sve glasnije prognoze o izostanku tenisa u 2020. obistine, Njuorčane i Parižane čeka neprijatan pogled na finansijske izveštaje. Ostaje im samo da se nadaju da će korona u septembru biti samo ružna uspomena.

NAJVIŠE GUBE IGRAČI
ONO što će mnoge tenisere zaboleti jeste činjenica da će morati da se oproste od novca koji im je namenjen, pošto je nagradni fond koji je bio planiran, prema nekim informacijama, iznosio oko 50 miliona evra. Za pobednika Vimbldona bilo je namenjeno oko 2,8 miliona, dok bi samo učešće igračima donelo prihode od skoro 55.000 evra.

ŠAMPIONI
Rodžer FEDERER 8
Pit SAMPRAS 7
Novak ĐOKOVIĆ 5
Bjern BORG 5
Boris BEKER 3
Džon MEKINRO 3
Rafael NADAL 2
Endi MAREJ 2
Džimi KONORS 2
Štefan EDBERG 2
Rod LEJVER 2
*Teniser, broj titula