Veliki vode igru, mi i Albanci smo mali: Vučić kaže da u Vašingtonu priznavanje Kosova neće biti tema

V. Mijatović

16. 06. 2020. u 22:02

Kosova neće biti tema u Vašingtonu, niti ćemo dozvoliti da bude - poručio je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Велики воде игру, ми и Албанци смо мали: Вучић каже да у Вашингтону признавање Косова неће бити тема

Foto: Novosti arhiva

Tako je odgovorio na spekulacije o temi sastanka predstavnicima Prištine koji bi trebalo da bude održan u Beloj kući 27. juna. Sastanak, koji je u javnosti dočekan kao iznenađenje, na "Tviteru" je najavio Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za Kosovo. On, koji je u poslednje vreme stekao imidž Trampovog čoveka za specijalne zadatke, rekao je da će se u Vašingtonu "razgovarati o dijalogu" i da je dobio uveravanja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznavanja i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Grenelova najava stigla je u trenutku kada se pitanje kosovskog dijaloga prenulo iz višemesečne hibernacije. Manje od sat pre Grenelovog "tvita", stigla je informacija da je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa Vučićem snažno podržao poziciju Srbije u dijalogu i najavio da će o tome detaljnije razgovarati 23. juna u četiri oka u Moskvi. Takođe, izaslanik EU Miroslav Lajčak u utorak je putovao u Prištinu, a dan posle izbora stiže i u Srbiju.

- Videćemo da li će Albanci poštovati to što je Grenel rekao oko nekandidovanja u međunarodnim organizacijama. Četiri godine sam o tome govorio, Tači je odbijao, a sada je odjednom prihvatio - kazao je predsednik Vučić.

On je rekao da u budućnosti ne vidi suštinsko rešenje kosovskog problema koje bi bilo "jednako prihvatljivo ili jednako neprihvatljivo za obe strane":

- Ovde se vodi igra između velikih igrača u međunarodnoj zajednici za koje smo i mi i Albanci suviše mali. Sa druge strane, Albanci vode svoje unutrašnje igre. Srećan sam što Srbija ne vodi takve igre, već se ponaša ozbiljno i odgovorno, ima jedinstven stav i nije nam problem da razgovaramo.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da očekuje da Amerikanci "dosta dinamično startuju, pokušavajući da se dođe do sporazuma ili protokola o sporazumu, da bi to mogli da koriste na izborima":

- Srbija bi trebalo da bude dobronamerna prema Beloj kući, da pomogne Trampu tako što će učestvovati u dijalogu, jer je za nas važno da on osvoji drugi mandat. Međutim, nikako ne treba da prihvatamo rešenja koja nam ne odgovaraju. Tramp će pokušati da bude direktan i da otvori pitanje statusa.

Sve dodatno komplikuje nestabilna politička situacija u Prištini. Iako Tači važi za glavnog aduta Vašingtona, novi premijer Avdulah Hoti najavio je da će on predstavljati albansku stranu u dijalogu. Tači, istovremeno, nastoji da Evropu i njihovog predstavnika Lajčaka skrajne ili potpuno izbaci iz igre.

KLINČ SA IŠINGEROM NA "TVITERU"

Nemački diplomata Volfgang Išinger negodovao je zbog Grenelove incijative.

- Neusklađeno sa EU? Reakcija iz Berlina, Pariza, Brisela? Šta ako EU pregovara o dubokim i inkluzivnim oblastima slobodne trgovine sa talibanima? - napisao je Išinger na "Tviteru".

Grenel je odgovorio pitanjem zašto Išinger nije predložio EU da preduzme korake ka liberalizaciji viza, koju su obećali Prištini.

- Pozicija SAD i poziv na sastanak u Beloj kući povećavaju nadu da će ovaj proces uspeti, tim pre što ima jasnu podršku samog predsednika Trampa i upornost i viziju Grenela. Kosovo je uvek verovalo u SAD i uvek izlazilo kao pobednik - rekao je Tači.

On je kazao i da se neće sastati sa Lajčakom, ako on "nema ništa konkretno da kaže". Ipak, uprkos Tačijevim oštrim rečima upućenim Lajčaku, pre svega zbog činjenice da dolazi iz Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, u utorak je, ipak, zakazan sastanak njih dvojice.

Kada je Grenel, koga američki mediji zovu "Trampov buldožer", poslednji put posredovao između Beograda i Prištine, to je rezultiralo potpisivanjem izjave o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i završetak auto-puta između ova dva grada, na marginama "Minhenske konferencije".

LAJČAK: EVROPA OZBILjNA SA DIJALOGOM

Evropa je veoma ozbiljna u vezi sa regionom i dijalogom između Beograda i Prištine, a cilj je postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog sporazuma kojim će se rešiti svi sporovi između dve strane, rekao je u utorak u Prištini predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

- Očekujem da će dijalog biti uspešan - kazao je slovački diplomata posle sastanka sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem. - Nastavićemo da komuniciramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!