ZAPALIO BI SEVER KiM SAMO DA NE FORMIRA ZSO : Premijer privremenih prištinskih institucija čini sve da ne ispuni obaveze

M.Stanojković

06. 02. 2023. u 10:44

U SVOM dobro poznatom maniru izazivanja sukoba, a kad god su na dnevnom redu obaveze Prištine iz potpisanih sporazuma sa Beogradom, i ovoga puta na istu kartu pred međunarodnom zajednicom igra Aljbin Kurti.

ЗАПАЛИО БИ СЕВЕР КиМ САМО ДА НЕ ФОРМИРА ЗСО : Премијер привремених приштинских институција чини све да не испуни обавезе

Foto: Shutterstock/Profimedia/GEORG HOCHMUTH/ilustracija

OSMANIJEVA POTEŽE NATO

PREDSEDNICA privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, u intervjuu za hrvatski "Večernji list", optužila je predsednika Vučića da pokušava da destabilizuje region i poručila da će Priština, uz pomoć NATO, sprečiti takav scenario.

Govoreći o dijalogu, ona je rekla da kada bi se pitalo samo tzv. Kosovo, dogovor bi odavno bio postignut. Osmanijeva je ponovila tvrdnju da je jedini način za postizanje dugotrajnijeg mira međusobno priznavanje.

 Od postavljanja novih šest uslova, preko svakodnevnih napada na Srbe na KiM, nelegalnih upada specijalne policije i otimačine srpske zemlje, huškanja Albanaca na proteste - po cenu da ponovo zapali sever, samo da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština. Za šta, dok ga ovoga puta pritiskaju SAD, ima podršku britanskih mentora.

VUČIĆ: U MIRU SA ALBANCIMA

JEDAN sam od inicijatora "Otvorenog Balkana" zato što smatram da moramo sa Albancima da živimo u miru i zato što je činjenica da su druga najveća nacija na Zapadnom Balkanu posle Srba. Moramo jedni sa drugima da živimo, jedni pored drugih.

Ovo je juče na Instagramu poručio predsednik Aleksandar Vučić koji je objavio delove svog govora u Skupštini. On je istakao da je "našao, slučajno, predsednika Vlade Albanije i da je on našao njega, da posle 70 godina imaju prvi susret:

- To su stvari koje sam uradio i koje ću nastaviti da radim. Što ne znači da ću ikada da zaboravim da štitim srpske nacionalne interese.

Dok traje Kurtijevo opiranje da formira ZSO, zastrašivanje i napadi na Srbe se nastavljaju i to sve agresivnije jer sve češće "rade" puške i noževi. Najnovija žrtva je Boban Đuzić (19) kojeg su dok je šetao psa trojica Albanaca izbola noževima. U prilog potpirivanju vatre ide i Kurtijeva reakcija na izjavu zamenika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da se ZSO mora hitno uspostaviti. On je izjavio "da ne treba zaboraviti gorko iskustvo BiH sa Republikom Srpskom, kao i da je rat u BiH došao iz ovog entiteta". Uz to, Kurti uporno insistira na međusobnom priznavanju i dodaje "da je za njega ZSO bez toga kao traženje kafe bez šoljice".

Tzv. premijer Kosova je za agendu miniranja ZSO aktivirao i svoje snage u centralnoj Srbiji, Šaipa Kamberija i Sulejmana Ugljanina, koji su se brže-bolje uputili u Kurtijev kabinet da aktuelizuju priču o reciprocitetu tzv. "Preševske doline" i ZSO. I Kurti je poručio da Srbija ako želi da formira jednonacionalna udruženja, kao što to traži na Kosovu, mora prvo da razmisli da to uradi kod kuće, jer "u Srbiji ima više manjina nego na Kosovu":

- Normalizacija odnosa Kosova i Srbije mora da garantuje prava manjina u obe zemlje recipročno i u skladu sa standardima EU. Sreo sam se sa liderima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, koji samo zahtevaju ista prava koja uživa srpska zajednica na Kosovu.

Prema mišljenju docenta Stefana Surlića sa Fakulteta političkih nauka, uprkos jedinstvenom stavu EU i SAD o neophodnosti formiranja ZSO, primećuje se narativ koji je preuzet od vlasti u Prištini, a koji je proteklih godina demonizovao svaki pomen o autonomiji za Srbe na KiM.

- Posebno dopadljivo za međunarodne aktere jeste poređenje ZSO sa Republikom Srpskom, zbog čega je nebrojano puta moglo da se čuje o zloj nameri da se Kosovo bosnizuje, učini nefunkcionalnim - rekao je Surlić za Tanjug.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović mišljenja je da se iza trenda napada i fizičkih nasrtaja na srpsku decu krije namera da se kod nas pojača strah za budućnost Srba na KiM.

- Hoće da pomislimo kako je jedini način da se to zaustavi i Srbima osigura mirna budućnost, da postanemo maksimalno savitljivi - navodi Jovanović za naš list.

- Sve je to jedan fini "slikarski" posao, da Kurti radi sve što radi i što mu se toleriše, jer se energično u tome ne preseca. A to je potrebno da bi nas duže držali "na mukama", i da bi i najmanji ustupak Zapada izgledao kao spasenje.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost smatra da iza smelosti Kurtija da odbije čak i zahteve SAD stoji podrška Britanaca, koji su oduvek na antisrpskim pozicijama. On objašnjava da Kurti situaciju stalno drži na granici eskalacije sukoba.

- On će nastaviti sa retrogradnom politikom, koja potkrepljuje nasilničko ponašanje i regrutuje nove terorističke snage u okviru institucija privremene prištinske uprave - kaže Karanović za "Novosti".

- Svestan da će doći do prevremenih izbora, on nastoji da mobiliše svoje političko telo. Nada se da će od Srbija izazvati reakciju koju će Zapad okarakterisati kao neprihvativu. Ipak, ohrabren sam poslednjim koracima američke diplomatije i verujem da će sa ili bez Kurtija ZSO biti formirana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

NAŠ BROD MORA DA PLOVI U SIGURNU LUKU: Vučić - Ne mogu da nas pobede, naučili smo lekcije iz prošlosti