PRIŠTINI NIJE MESTO ČAK NI U FIOKAMA EU: Predstavnici lažne države potpisali zahtev za prijem u "Klub 27", pokušavajući da pronađu prečicu

D. M.

15. 12. 2022. u 07:00

PRIŠTINA i njeni zapadni saveznici promenili su taktiku u pokušaju da zaokruže nezavisnost lažne države, pa na pet zemalja članica Evropske unije više ne vrše pritisak da priznaju Kosovo, već da ga - ne blokiraju.

ПРИШТИНИ НИЈЕ МЕСТО ЧАК НИ У ФИОКАМА ЕУ: Представници лажне државе потписали захтев за пријем у Клуб 27, покушавајући да пронађу пречицу

Foto AP

Ovaj diplomatski manevar posebno je vidljiv uoči podnošenja zahteva Prištine za članstvo u Evropskoj uniji, koji su zvaničnici privremenih prištinskih institucija, predsednica Vljosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i šef parlamenta Glauk Konjufca potpisali juče.

Oni su jučerašnji dan nazvali "istorijskim" i on bi to mogao da bude, ali za EU, i to u negativnom smislu, ukoliko aplikacija Prištine uopšte bude uzeta u razmatranje. Jer, time bi Unija pogazila osnovna pravila na kojima počiva i srušila svoje ključne dokumente, pre svih Ugovor o EU, odnosno Lisabonski sporazum, koji predviđa da status kandidata mogu dobiti samo države, što Kosovo nije, već je po još važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija entitet pod protektoratom UN. Takođe, za prihvatanje aplikacije jednoglasno moraju da glasaju svih 27 članica EU, uključujući i Španiju, Grčku, Kipar, Slovačku i Rumuniju, koje ne priznaju Kosovo.

Da li će zahtev Prištine samo biti "primljen k znanju" i završiti na neodređeno vreme u nekoj od briselskih fioka, ili će se desiti dosad nezapamćen presedan pa će biti uzet u dalje razmatranje, biće poznato danas, kada papir stigne u Evropski savet na kom će se okupiti lideri zemalja EU.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je juče da je za "prolazak" prištinskog zahteva potreban konsenzus "koga u EU nema" zbog čega smatra da je reč o političko-marketinškom potezu za unutrašnju političku upotrebu na KiM:

- Još pre mesec dana sam rekao da smo imali informacije da će Priština podneti aplikaciju za članstvo u EU. Mi smatramo da takav potez dvostruko nije dobar. Prvo, zato što je jasno da ne postoji jedinstven stav oko statusa KiM, odnosno da pet zemalja ne priznaje KiM i da do sada nije zabeleženo da neko dobije status kandidata za članstvo, a da nije rešeno pitanje statusa, a drugo zato što je u uslovima apsolutnog nepoštovanja svih sporazuma od strane Prištine nemoguće da neko razmišlja o tome.

Konjufca, Osmanijeva i Kurti na potpisivanju, Foto "Tviter"

Dodao je da od češkog predsedavanja zavisi kako će se prema tome odnositi dalje evropski zvaničnici - da li će to ući u neku proceduru ili će sačekati nekog sledećeg predsedavajućeg.

- To zasada još nije poznato, ali sam siguran iz razgovora koje smo imali sa zemljama koje ne priznaju Kosovo, a to isto mi je rekao i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, da se oni protive tome iz svih ovih razloga koje sam pomenuo i da bi, kada bi bilo izjašnjavanje o tome, glasali protiv - rekao je Dačić.

Dodao je da čak i da zahtev Prištine uđe u proceduru, što je moguće, ta procedura podrazumeva da se Evropska komisija izjasni o tome u narednom periodu od otprilike godinu dana. Ali, dodaje, na kraju je opet za to potreban konsenzus, kog nema u EU.

Doskorašnji državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović istakao je da je parodija to što Priština podnosi zahtev za članstvo u EU:

- Pristupanjem EU nedržave pod upravom UN u potpunosti se negiraju Osnivačka povelja UN, Lisabonski sporazum itd. Pitam se da li bih mogao da se prijavim u NASA za let na Mesec? - naveo je Starović.

POGAZILI I SOLUNSKI DOKUMENT

U SVETLU podnošenja aplikacije tzv. Kosova za članstvo u EU, predsednik Vučić upitao je juče zapadne partnere hoće li poštovati dokumenta koja su sami donosili, čak i istorijska iz Soluna.

- Već sam zamolio naše zapadne partnere da mi kažu koji od pet važnih dokumenata žele da poštuju: Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244 SB UN, Briselski ili Vašingtonski sporazum. Došli smo do šestog, veoma značajnog dokumenta EU iz 2003, čuvenog Solunskog dokumenta o proširenju EU na Zapadni Balkan. U tački 5 se kaže da u potpunosti podržava implementaciju Rezolucije 1244. Tako da je moje pitanje - koji od ovih šest dokumenata želite da poštujete i mi ćemo biti apsolutno saglasni - poručio je Vučić.

AMBASADA SLOVAČKE POVODOM NAJAVLjENE PRIJAVE

Odluka posle poteza Češke

POVODOM aplikacije Prištine, u Ambasadi Slovačke, za "Novosti" je rečeno da će se o "prijavi odlučivati tek nakon što bude i zvanično podneta".

Foto M. Anđela

- Ukoliko se to desi u decembru ove godine, proceduralni postupak u okviru njene dalje procene biće u rukama češkog predsedavanja Savetom EU, koji će primiti prijavu u svojstvu rotirajućeg predsedavanja Savetom - poručuju iz slovačke amabasade.

AMBASADOR KIPRA DIMITRIOS TEOFILAKTU

Ne menjamo poziciju o Kosovu

STAV Kipra u vezi sa novim razvojem događaja na Kosovu, posebno u vezi sa njihovom aplikacijom za članstvo u EU, biće formiran na osnovu našeg dobro poznatog stava po tom pitanju. Principijelni stav Kipra u pogledu nepriznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane vlasti u Prištini, nije promenjen.

Foto Tanjug

To je, za "Novosti", poručio Dimitrios Teofilaktu, amabasador Kipra, jedne od pet država EU koje ne priznaju KiM. Ambasador kaže da ne želi da daje dalje komentare, "jer još nije jasno kako će češko predsedništvo rešiti ovo pitanje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri