DAČIĆ O VIZNOJ LIBERALIZACIJI ZA KIM: Vidi se da je Priština njihovo čedo

Novosti Onlajn

01. 12. 2022. u 09:27

PRIŠTINA za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno bude nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija, poručuje iz Poljske šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

ДАЧИЋ О ВИЗНОЈ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈИ ЗА КИМ: Види се да је Приштина њихово чедо

Foto D. Milovanović

Kaže da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.

U Poljskoj u Lođu danas počinje Savet ministara država članica OEBS-a. Više od 50 šefova diplomatije danas i sutra će razgovarati o najvažnijim političkim pitanjima i izazovima.

To je još jedna od prilika za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da upozori svetsku javnost na to šta se dešava na KiM.

Naime, u najnovijoj izjavi Aljbin Kurti kaže da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, negira postojanje Briselskog sporazuma i zaklinje se pred poslanicima da nikada neće formirati ZSO i da ga to ne interesuje.

- To mnogo više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd, on direktno pljuje na integritet EU - Briselski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet - rekao je za RTS u Lođu Ivica Dačić.

Ukazuje i na to da se postavlja pitanje selektivnog odnosa kada se uzme u obzir da će Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biti nagrađivana - kao što je odluka o viznoj liberalizaciji, ili podnošenje kandidature za članstvo u EU, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija.

Foto: Tanjug/Tara Radovianović

- To su kao neki indikatori da otkrijete ko je čiji miljenik. Ovde imate da se jasno vidi da je Priština njihovo čedo i bez obzira na to koliko neko voli istinu, pravdu i principe, oni uvek traže to što je njihovo čedo. Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni - istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić podseća da je OEBS, koji čini 57 država članica, jedna od organizacija koje je Jugoslavija osnovala, a kojoj je Srbija i predsedavala.

- Ali glavna tema je teritorijalni integritet Ukrajine i ja sam spreman da aplaudiram kada Ukrajina kaže Krim i Donbas su Ukrajina, a nadam se da će svi aplaudirati i kada ja kažem Srbija je Kosovo - naveo je Dačić.

"Odbijanjem da sprovede dogovoreno Priština parališe dijalog" 

Ističe da su se u Poljskoj okupili ministri spoljnih poslova najvećih evropskih zemalja - od Velike Britanije, Nemačke, Španije, pa do Kanade i zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.

Dačić je napomenuo i da je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju ukazao na probleme sa kojima se Beograd suočava - sa odbijanjem da se sprovede dogovoreno, čime se potpuno parališe mogućnost napredovanja u dijalogu. "Ne možemo o novim dogovorima, a da bacimo u vodu ono odranije", poručio je Dačić.

Foto Tanjug/AP

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić odgovara da ne možemo da sprečimo nešto gde nismo članovi.

- Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo i Mađarska, koja priznaje, ali je rekla da neće glasati za prijem Kosova - istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a o statusu posle da se razgovara.

- Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu - poručio je Dačić.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)