ORLIĆ: Očekujemo da svet ne ostane nem na kršenje ljudskih prava Srba na KiM

Novosti online

10. 12. 2022. u 16:14

PREDSEDNIK Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, da je Srbija najbezbednije i najslobodnije mesto na svetu, i da čineći dobro svima očekujemo i da drugi imaju isti takav odnos prema nama i našem narodu.

ОРЛИЋ: Очекујемо да свет не остане нем на кршење људских права Срба на КиМ

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 - Upravo u vreme kada se ljudska prava svakodnevno na najbrutalniji način krše nad Srbima na Kosovu i Metohiji očekujemo da svet reaguje i ne ostane nem. Da se zaštite ti ljudi, jer su krivi izgleda zato što pripadaju jednom narodu - rekao je Orlić i naglasio da očekujemo da se međunarodna zajednica za srpski narod zauzme upravo onako kao što bi se zauzeli za svoj narod. 

Prema njegovim rečima, ćutati pred dešavanjima na Kosovu i Metohiji, najveća je nepravda i najveća uvreda za svakog čoveka, kojim god jezikom govorio i ma kako se prezivao.

Orlić je govorio u Skupštini Srbije povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u organizaciji predsednice vlade Ane Brnabić, koja je na skupu apelovala na partnere u međunarodnoj zajednici da ne okreću glavu od kršenja elementarnih ljudskih prava na KiM i činjenice da su srpskom narodu ona uskraćena.

Pozvala ih je i da u situaciji kada su, kako je rekla, privremene institucije u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, napravile od KiM poslednji geto na evropskom kontinentu - za Srbe i druge nealbance delanjem pokažu da se bore za zaštitu prava i sloboda svih.

Osim Brnabić i Orlića i ministra  za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova na skupu, kojim je i obeležno 75 godina od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima govorili su i koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šef Misije OEBS-a u Beogradu Jan Bratu.

Skupu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, sudske vlasti, verskih zajednica, nevladinih organizacija i udruženja, a najboljim od  njih dodeljene su zahvalnice za doprinos u unapređenju ljudskih prava, koje su izrađene na ručno rađenom papiru udruženja „Naša kuća“. Među dobitnicima bila je i bivša ministarka Gordana Čomić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri