NE BIH IŠAO U BRISEL RADI REGISTARSKIH TABLICA Kurti: Tamo bih išao zbog sveobuhvatnog dogovora

Novosti online

29. 11. 2022. u 12:44

Tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" izjavio da ne bi išao u Brisel da pregovara o pitanju registarskih tablica, već radi sveobuhvatnog dogovora, prenosi Reporteri.

НЕ БИХ ИШАО У БРИСЕЛ РАДИ РЕГИСТАРСКИХ ТАБЛИЦА Курти: Тамо бих ишао због свеобухватног договора

Aljbin Kurti, Foto AP

On je istakao da nije tvrdoglav već da je principijelan.

"Postoje principi i vrednosti kojih se pridržavam. Ne idemo u Brisel da pregovaramo za policajce, tužioce, carinike i šefove zemljišno-knjižnih službi. Tu smo kao predstavnici dve države koje pregovaraju o normalizaciji odnosa. Reč je o dijalogu za sporazum u principu, a ne samo o dijalogu o upravljanju krizom. Ne treba nam dijalog radi dijaloga ili da bismo pokazali da je Brisel aktivan. Ne bih išao u Brisel da je reč samo o registarskim tablicama. Otići ću u Brisel da zaključim sveobuhvatan sporazum. Međutim, gospodin Borelj je insistirao da samo potpišemo izjavu o registarskim tablicama i tvrdimo da je to veliki uspeh. Ovo je bio glavni nesporazum koji sam imao sa njim", rekao je Kurti.

Kurti je takođe izjavio da je dogovor o registarskim tablicama postignut ne samo da bi se deeskalirala napeta situacija između tzv. Kosova i Srbije, već i da bi se počeli pregovori za konačni sporazum.

On je kazao da taj dogovor mora da bude postignut pre proleća 2023. godine.

"To smo uradili ne samo da bismo deeskalirali, već i da bismo stvorili priliku za brz početak pregovora za potpunu normalizaciju odnosa između (tzv.) Kosova i Srbije. Oni moraju biti završeni pre proleća 2023. To je bio pravi cilj kompromisa", rekao je Kurti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

NIŠTA OD SRBIJE: Otkriveno gde je Novak Đoković otišao posle Australijan opena