VELIKI SNOVI O "VELIKOJ ALBANIJI": Rama poručio da "Kosovo sigurno neće još dugo čekati na konačno priznavanje"

S. Rovčanin Tomković

28. 11. 2022. u 07:33

CILj Tirane i Prištine o stvaranju "velike Albanije" juče je još jednom ponovljen na zajedničkoj sednici albanskog i kosovskog parlamenta povodom 28. novembra, dana 110. godišnjice nezavisnosti Albanije gde su se čule poruke o "zajedničkim snovima, borbi predaka za dom svih Albanaca".

ВЕЛИКИ СНОВИ О ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: Рама поручио да Косово сигурно неће још дуго чекати на коначно признавање

Foto Fejsbuk

Ovakvo delovanje samo je nastavak niza sporazuma iz Peći 2019. godine među kojima je i onaj o zajedničkoj spoljnoj politici Albanije i tzv. Kosova, diplomatskim predstavništvima i ambasadama, te ukidanje "granica" između tzv. Kosova i Albanije. Iza svih ovih koraka krije se "prirodna Albanija" koja podrazumeva sve Albance u jednoj državi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je juče u Tirani na još veću saradnju između Tirane i Prištine:

- Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju. Trebalo bi da budemo češće zajedno, ne samo na proslavama. Moramo da delimo ideje jedni sa drugima. Naši preci su se borili za dom svih Albanaca.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca istakao je da 28. novembar pripada "Albaniji, koliko u Kosovu i da drži kolektivne snove i težnje Albanije i Kosova".

- Što su Kosovo i Albanija bliži lakše će zaštititi vitalne interese albanskog naroda. Kada smo bili potlačeni i živeli pod jugoslovenskim terorom, naš nepobedivi narod je u životu održavala ljubav prema svojoj zemlji, naciji i albanskom jeziku. Današnji svet je manje bezbedan nego juče kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu. Jedina država koja je povezana sa Rusijom je Srbija, ona se bori protiv nas iznutra i spolja, ne birajući sredstva, od diplomatije do finansiranja, koja su vezana za kriminal.

Foto Tanjug

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da će "doći do konačnog priznavanja tzv. Kosova i da ono neće dugo čekati na to, te da će da bude prisutno u svakoj instanci celokupne opšte organizacije sveta u kojoj živimo".

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže za "Novosti" da su ovakvi postupci Tirane i Prištine dobri za nas, jer nas upozoravaju na njihov konačni cilj, a to je stvaranje "velike Albanije".

- Ukoliko do toga dođe, postoji dvostruka opasnost. Jedna je geopolitička da se stvori velikoalbanska država na srpskoj zemlji, a druga da bi to pre ili kasnije dovelo do otimanja srpskog verskog nasleđa - Gračanice, Dečana... Jer, čija je država, njihovi su i manastiri. Ovo je i jasan pokazatelj šta nam žele oni koji nas teraju na normalizaciju odnosa sa tzv. Kosovom.

U Tirani su pominjana i imena aktivista Ukšina Hotija, Adema Demaćija, Fehmija Aganija, Gazmenda Zajmija i Arbena Džaferija, koji su poznati po albanskom separatizmu.

Inače, Kurti je pre Tirane bio i u Madridu, gde je rekao da "žali što Španija nije priznala Kosovo i istakao da nema sličnosti između KiM i Katalonije". Kako je objasnio, u "Španiji je postojala zabrinutost da bi nezavisnost Kosova mogla da posluži kao presedan za neke španske pokrajine koje žele da se otcepe, ali da mu nije jasno gde se može pronaći sličnost, pošto je standard na Kosovu i Metohiji uvek bio nekoliko puta niži nego u ostatku jugoslovenske federacije".

OSMANIJEVA NAMEĆE KADROVE

PREDSEDNICA tzv. Kosova Vljosa Osmani izjavila je juče da postoji "kontinuirana koordinacija sa međunarodnom zajednicom kada je reč o celom Kosovu, a ne samo o severu, jer je Kosovo nedeljivo". Posle izlaska Srba iz institucija KiM u znak protesta zbog neformiranja ZSO i konstantnog ugnjetavanja naših ljudi, Priština pokušava da nametne svoje kadrove u srpske sredine na severu.

 

VUČIĆ: SVETINjA VEĆA OD PRETNjE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče na "Instagramu" da je "ponosan što smo u nedelji za nama uspeli da sačuvamo mir".

- Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se posle decenija terora i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost. Hvala im na tome što se nisu uplašili i što su dokazali da je svetinja za koju se borimo veća od svake pretnje i nepravde koju stave pred nas - napisao je predsednik Srbije, osvrnuvši se na prethodnu nedelju koji su obeležili pregovori oko tablica u Briselu, koji su potvrdili da Srbi neće morati da preregistruju svoja vozila na tablice sa oznakom lažne države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri