ODLUKA Uprave za šume Crne Gore, da dozvoli eksploataciju šume na planini Gradišnici, na lokalitetu Bakin žar, na delu katuna Rujišta, preti da bez vode ostavi oko 1.000 domaćinstava u selima Slatina, Zabrđe, Trešnjevo i Trepča, u opštini Andrijevica. Dalekosežna posledica ove odluke bilo bi potpuno raseljavanje preostalog življa, koji bi, ukoliko počne seča na Gradišnici, ostao bez pijaće vode.

Ovo tvrde predstavnici četiri sela, šokirani odlukom Uprave šuma, da svojim "proverenim koncesionarima" odobri seču, od koje Andrijevičani nemaju nikakve koristi, ali, imaju dosta štete.

- Ovo je ekološki zločin! Na prvoj narednoj sednici SO Andrijevica pokrećemo inicijativu da se preinači odluka - saopštila je opozicija u SO Andrijevica, koja zahteva odustajanje od ovog "suludog poteza".

Po rečima odbornika i učitelja iz Trešnjeva, Branka Kastratovića, ovde je reč o šumskom odeljenju koje se naslanja na više od 20 vodoizvorišta koja više od 1.000 domaćinstava koriste za piće i navodnjavanje imanja.Pročitajte i:Stečajnom licenca na pet godina: Polažu stručni ispit za obnovu- Sečom šume na ovom lokalitetu ugrozila bi se postojeća vodoizvorišta na lokalitetu koji se vodi kao sanitarna zona od izuzetnog značaja. To je u stvari čvorište sa kog brojna domaćinstva iz nekoliko mesnih zajednica koriste vodu. Najmanji radovi na poroznom zemljištu na kome je lako promeniti tok vode, može dovesti do prave katastrofe i gubitka vode - kaže Kastratović, koji je kategoričan da ukoliko nadležni ne raskinu koncesione ugovore, meštani će sprečiti bilo kakvu seču šume. - Dobro znaju da smo neke slične avanture "odgovornih" uspeško osujetili. Vodoizvorišta su naša svetinja, jer da te vode nije ovde ne bi bilo ni naroda.

Sastanak Koordinacioni tim na Gradišnici,Foto Ministarstvo poljoprivrede

Kastratović objašnjava da su samo meštani Trešnjeva za vodosnabdevanje 120 domaćinstava do sada ukopali oko devet kilometara cevi i da je preostalo postavljanje cevi u dužini od oko kilometra do planine.

- Projekat je vredan oko 500.000 evra! Zar to da nam prospu i rasele nas?! Neće u tome uspeti. Neko da puni džepove, a neko da u 21. veku bude žedan i da ne može navodnjavati imanje od koga živi, ovde ne prolazi - dodao je Kastratović.

Branko Kastratović, Foto M. Sekulović

I NA UDARU ŠUMOKRADICA

PLANINA Gradišnica na udaru je šumokradica, koje takođe prete vodoizvorištima.

- Prošle godine Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je to konstatovalo "crno na belo". Čak je i njihova radna grupa zasedala na planini i slikala se na poharanom delu. Stanje je slično svuda. Seča je jedno vreme bila zabranjena, ali, očigledno, privatni interesi su jači. Kada je to u pitanju, evo, mi kažemo, neće biti seče tamo gde su naumili. Neće nam oteti vodu - poručuju Upravi za šume iz MZ Trepča.