Demokratski front: Izmene nisu rušilačke, već demokratske

M. S.

05. 10. 2019. u 16:30

Демократски фронт: Измене нису рушилачке, већ демократске

Foto: Demokratski front

Demokratski front predstavio predlog ustavnih promena
Ustav od 2007. godine pokazao je da ne funkcioniše na najbolji način u određenim elementima i da traži određene dopune. Demokratki front šalje poruku svim učesnicima političkog života u Crnoj Gori da smo spremni na pregovore u vezi sa promenama Ustava i novog izbornog zakonodavstva. Iza ustavnih promena stoji 17 poslanika DF i onaj koji želi da obezbedi dvotrećinsku većinu za bilo šta, da mora da zna da je DF nezaobilzan faktor.

Oo je u subotu na konferenciji za štamčpu, na kojoj je predstavljen predlog ustavnih promena koje predlaže DF, kazao lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, ističući das u u DF otvoreni za pregovore kako bi i u najkraćem roku mogli da promijene ustav i izvrše njegove dopune.

- Srpski jezik da postane službeni, vezano za trbojku kao narodnu zastavu koja je bila zastava u vreme kada je Crna Gora bila kraljevina i knjaževina, da srpski narod u Crnoj Gori niko ne može tretirati kao manjinu i da pronađemo način da Srpska pravoslavna crkva i njena misija bude zaštićeni, deo je promena koje predlaže DF.

PROČITAJTE I: ADVOKAT KNEŽEVIĆA O PRETRESU: "Obili" su vrata kuće i pronašli crtaće!

-Promenama Ustava uvode se mehanizmi direktne demokratije. Ukoliko građani smatraju da neki zakon koji je usvojila Skupština ne štiti njihove interese i ugrožava prava, kada skupe određeni broj potpisa oni će moći da organizuju referendum i u tome ih niko neće moći spriječiti, kazao je funkcioner DF Nbojša Medojević, koji je kazao da kada se dogovaralo o upotrebi jezika Pokret za promene je imao predlog da u službenoj upotrebi bude jedinstveni jezik koji neki nazivaju crnogorskim neki srpski, bošnjački, hrvatski, i da je to imalo podršku struke i nauke.

-Međutim kasnije usvajanjem zakona i uredbi i praksom Demokratska partije socijalista je to ustavno rešenje zloupotrebio i suprotno duhu ustava i rešenja, napravila mehanizme koji snažno diskriminišu pre svega zajednicu koja govori srpskim jezikom, kazao je Medojević, koji je istakao da je pravosuđe otuđeno i pretvoreno u tajnu organizaciju braće Đukanović.

Građani, kako je kazao, ustavnim promenama koje inicira DF moći će da odluče hoće li biti baze na Sinjajevini i slično jer, sa tri posto njihovih potpisa može da se organizuje referendum koji je obavezujući.

-Izmene koje predlažemo nisu rušilačke, već demokratske. Njima predlažemo da se svi članovi Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac, ombudsman biraju dvotrećinskom većinom u Skupštini, kazao je jedan od lidera DF Milan Knežević, koji očekuje ‘’ podršku od svih jer je ovo predlog koji treba da bude prihvaćen za dobrobit svih građana’’.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

slobodan petrvovic

05.10.2019. 17:32

Не прави се и мења Устав, како коме падне на памет, или по жељи.Дф је све радио на штету српског народа, наставља и даље.