Pupovac: U Hrvatskoj se na Srbe primenjuje politika vanrednog stanja

Tanjug

22. 07. 2019. u 16:41

Пуповац: У Хрватској се на Србе примењује политика ванредног стања

Milorad Pupovac
Foto: Tanjug

Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas da postoje grupacije koje Hrvatsku žele da zadrže "u nekoj vrsti" ratnog stanja
Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas da postoje grupacije koje Hrvatsku žele da zadrže "u nekoj vrsti" ratnog stanja u kome se uvek traži neko ko će biti dežurni ili trajni neprijatelj, kao i da se to dogodilo u Vukovaru sa ćirilicom i sa Srbima.

On je to rekao za zagrebačku N1 televiziju i dodao da dok se to ne promeni u samoj percepciji hrvatske većine i dok se ne vidi koliko je to ograničenje za demokratiju u Hrvatskoj, to ni SDSS, ni on, ni Srbi u Hrvatskoj ne mogu da promene.

"Moramo se suočiti s činjenicom - ili ćemo imati mirnodopsko vreme u punom smislu te reči, u kojem zakoni neće biti suspendovani ili ćemo kazati - ok, još uvek živimo u nekoj formi vanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svetu. Voleo bih da znam zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primenjuje politika vanrednog stanja, suspenduju njihova prava i održava mržnja", rekao je Pupovac.

Pročitajte još - Pupovac: SDSS za jednake Srbe u Hrvatsku i jednaku Hrvatsku u Evropi


Prema njegovim rečima, kada bi se ta pitanja mogla rešiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanjem podrške, to bi bila najjednostavnija stvar za kojom bi posegnuo.

"Ali ja znam da se time ne bi ništa rešilo. Oni koji vode tu kampanju bi samo likovali - desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova bi samo likovali. Ovde se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa", ocenio je Pupovac.

Upitan da prokomentariše smenu ministara u hrvatskoj vladi, Pupovac je rekao da je to dobro, ali da bi bilo dobro i da se to ranije desilo.

Kako kaže, vlada sada može rasterećenija da uđe u zadnjih godinu i po dana vladavine i posveti se politikama, a pre svega da se suoči sa "trendom netolerancije koja postoji u društvu, kao i sa spoljnopolitičkim izazovima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije