U akciji razbijanja „terorističke grupe“ u Kumanovu u subotu je poginulo pet policajaca, a više od 30 je ranjeno, potvrdila je kasno noćas ministar unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska.

„Svi su se borili protiv terostitičke akcije, a nažalost operacija na terenu još uvek traje sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan. Akcija je počela ujutru protiv terorističke grupe koja je imala za cilj napade na državne institucije. Koliko su oni opasni pokazuje činjenica da su punih 16 časova pružali otpor. Otpor većeg dela grupe savladan je nešto posle 18 časova i najveći deo od njih je savladan i predao se,“ izjavila je Jankulovska.

O broju ubijenih terorista i civila u kumanovskom divljem naselju, Jankulovska nije govorila jer „takve informacije još uvek u MUP nisu pristigle“.

Policijska akcija u Kumanovu još nije okončana jer, kako je istakla, deo teroristista iz grupe koji su odbili da se predaju i nastavili su da pružaju otpor. U tom „čišćenju terena“, u subotu uveče ranjeno je još šest policajaca.

„Situacija je i dalje visoko rizična“, ocenila je Jankulovska.

U akciji u Kumanovu poginuli su Žarko Kuzmanovski (1981), Nenad Serafimovski (1987), Sašo Samoilovski (1982) i još dvojica pripadnika policije čija imena MUP ne saopštava dok se ne obaveste njihove poridice. Poginuli policajci su iz Brvenice, Tetova, Zubovca, Gostivara i Štipa.

Radnije danas makedonski mediji su javili da je nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se. Poginula su tri makedonska policajca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce, a 20 osoba je ranjeno. Srbija je zatvorila granicu kod Preševa.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspeo, piše "Večer" i ističe da su tri policajca poginula u današnjim incidentima.

Policijska vozila se, navodi ovaj dnevnik, povlače iz sela oko Kumanova.

Tridesetak terorista se predalo policiji. Oni su, kako se navodi, izlazili sa belim čaršavima iz kuća u kojima su se krili.

List navodi da je MUP potvrdio da je teroristička grupa eliminisana i neutralizovana.

Nije, međuitm, poznat broj terorista koji su se našli u rukama policije, ali se nezvanično pominje cifra od preko 25.

Opisujući situaciju, list piše da se obruč oko terorista stezao sistematski, korak po korak, a u prilog tome su išle i uske ulice, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bekstvo.

"Oko 18.45 sati i detonacije su prestale, a Kumanovom se ubrzo proširila informacija da su teroristi živi i u rukama policajaca", navodi "Večer".

Ipak, kako javljaju mediji još se čuju rafali iz pravca kumanovskih naselja Tode Mendol i Divlje naselje.

UBIJEN KOMANDANT FEJZULAHI U velikoj policijskoj akciji za razbijanje terorističe grupe Albanaca u Kumanovu, ubijen je komandant OVK Fadilj Fejzulahi (na slici). U policijskoj informaciji se navodi da je "Fejzulahi likvidiran u antiterorističkoj akciji MUP-a Makedonije u žestokom sukobu sa terorističkim bandama sa Kosova". Tokom popodneva veoma snažne detonacije i razmena jake vatre u tom naselju potvrđivale su intenziviranje obračuna...

M.S.


Pripadnici OVK pokušali su, kako je ranije saopšteno, da se probiju ka centru grada. Helikopteri makedonske vojske i policije nadleću i Skoplje.

Građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol se evakuišu, a u toku je i vanredna sednica Skupštine opštine.

Put ka ova dva naselja je blokiran, zapaljene su dve škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuišu i uglavnom odlaze kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Građani se kreću pešice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je reč o porodicama sa decom i starijim ljudima.

Iz ovih naselja se, kako se navodi, i dalje čuje povremena rafalna paljba.

Nad delom naselja Tode Mendol se vidi crn dim i ka tom naselju je dozvoljen samo prolaz protivpožanim ekipama i hitnoj pomoći.

Kako prenose beogradski mediji makedonski graničari su se povukli sa karaula na granici sa Srbijom. U taj region su poslata pojačanja srpske vojske i policije, protivterorističke jedinice, a u Kopnenu zonu bezbednosti dodatnih 450 pripadnika žandarmerije.

Hameri i oklopna vozila PTJ Žandarmerije prošla su Bubanj potok oko 15 časova na putu ka jugu zemlje.

Provladina TV Sitel javlja da ima oko 20 ranjenih. TV Nova takođe izveštava da ima i povređenih i poginulih civila.


Deo povređenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni huitno prebačeni u Skoplje, javlja portal "Vesti".

Ranije jutros u sukobima su započeli u 4.40, ranjeno je devet policajaca iz specijalne jedinice Tigar, a troje je poginulo. Ranjen je i jedan od napadača, koji su uniformisani.

PROČITAJTE I: Vučić zakazao vanrednu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Pucnjava i detonacije su se čuli tokom celog jutra u ovom mestu. Kumanovo nadleće helikopter, a policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad. Građanima je zabranjeno da napuštaju domove.

Iz Ministarstva unitrašnjih poslova Makedonije još nema nikakve zvanične informacije u vezi sa ovim slučajem, koji je uznemirio stanovnike Kumanova.

Portparol policije Ivo Kotevski mi kaže da je "u toku operacija u Kumanovu i da neće objavljivati ništa dok se ne završi", prenosi N1tv.

Kako saznajemo od nezvaničnih izvora, reč je o sukobu policije sa većom grupom, od oko 70-tak naoružanih osoba.

Ranije jutros Makedonska policija je pokrenula operaciju protiv, kako je rekla, "oružane grupe" u predgrađu Kumanova, na severu Makedonije, javljaju mediji.

Jedan neimenovani zvaničnik je za Rojters izjavio da je jedan policajac ranjen, a prema nekim nepotvrđenim informacijama, povređena su trojica policajaca.

Makedonski mediji javljaju da su specijalne jedinice policije od jutros na ulicama Kumanova, a od pet časova čuje se jaka pucnjava iz automatskog oružja.

Kumanovo, koje od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu severne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadleću helikopteri, prenose mediji.


Makedonski mediji su juče objavili tvrdnje stanovnika sela Zajaz u opštini Kumanovo da su videli oko 50 naoružanih osoba, a makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da su u toj opštini stacionirane jake policjske snage. Policija se još nije zvanicno izjasnila o tom slučaju.

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 odsto od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

Ispred zgrade makedonskog parlamenta već nekoliko dana traju mirni protesti zbog policijske brutalnosti, javila je sinoć televizija Nova.

MUP: OBRAČUN SA GRUPOM KOJA JE DOŠLA IZ SUSEDNE ZEMLjE

Makedonsko Ministarstvo unutrasnjih poslova saopštilo je da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli pre nekoliko dana.

Prema rečima Kotevskog, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a pollicija je naišla na žestok otpor, preneli su makedosnki mediji.

Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je reč “o osetljvioj ifnormaciji, te da se trenutno obaveštavaju porodice”.

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima I političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja. Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

"Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije”, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim.

Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz.

ZAEV POZVAO PREMIJERA GRUEVSKOG DA KAŽE ŠTA SE DEŠAVA U ZEMLjI

Lider najuticajnije opozicione stranke -Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas premijera Nikolu Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji dešava.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom saopštenju.

On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

Isto to, kako je rekao, treba da uradi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Jer, poručuje Zaev, žrtve su građani, i Makedonci, i Albanci, i policajci, i civilno stanovništvo.

"Sada je najvažnije da se pomogne civilnom stanovništvu i da mu se obebzbedi garantovana bezbednost”, naveo je lider SDSM-a i pozvao građane na smirenost i prisebnost, te da ne podležu mračnim scenarijima o izazivanju sukoba i destabilizacije Makedonije.

Crni scenario, naveo je, neće uspeti, jer građani prepoznaju u čijem je interesu ovakav scenario i neće dozvoliti da u njega budu umešani.

"Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada… Ubeđen sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

GRADONAČELNIK KUMANOVA POZVAO GRAĐANE NA PRISEBNOST

U delovima Kumanova na severu Makedonije i dalje traje jutros započeta policijska akcija protiv naoružane grupe, čuju su pucnji i detonacije, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup tom gradu.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.

On je potvrdio da još traje policijska akcija protiv grupe naoružanih, za sada, nepoznatih osoba koji su pre nekoliko dana primećeni u tom gradu.

Procenjuje se, kaže Damjanovski, da grupa naoružanih broji između 50 i 70 osoba, te da su oni smešteni u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a u toku je i potera za onima koji su odbegli i nalaze se u naselju Diva.

To naselje je blokirano, a nezvanično ima poginulih i povređenih civila i policajaca, javila je TV Nova.

Situacija je dramatična, građani su veoma uznemireni, a pojedini napuštaju svoje domove, rekao je Damjanovski i apelovao na građane da ostanu mirni, da sačuvaju prisebnost i "ne podležu etničkim podelama”".

On je pozvao političke partije, građanske organizacije i posebno Albance da "nikoga ne podržavaju", te poručio da ova kriza treba da se okonča eliminacijom naoružane grupe i vraćajem mira i spokoja među građane Kumanova.

Lider Demokratske unije integracija Ali Ahmeti, manje članice vladajuće koalicije, pozvao je danas građane da ne podležu provokacijama. On je naveo da je upad naoružanih ljudi u Kumanovo nastavak incidenata poput nedavnog napada na karaulu Gošince, kao i eksplozije koja se dogodila ispred sedišta njegove stranke u Skoplju.


EKSPRES: U INCIDENTIMA IMA I GRAĐANA SA KOSOVA

U oružanim incidentima u Makedoniji ima i građana sa Kosova, javio je prištinski "Ekspres".

Taj list je kratko objavio, pozivajući se na svoje izvore, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.

Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, "diktatora" Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

IVANOV PREKINUO POSETU MOSKVI

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz kabineta najavljuju da će po povratku Ivanova iz Moskve biti sazvan Savet bezbednosti u vezi sa poslednjim događajima u Kumanovu.

Ivanov je u Moskvi prisustvovao Paradi pobednika, povodom 70 godina borbe nad fašizmom.