Podržavao Srbe, stao uz novu crnogorsku državu: Preminuo bivši gradonačelnik Moskve

B. VLAHOVIĆ

10. 12. 2019. u 20:53

Подржавао Србе, стао уз нову црногорску државу: Преминуо бивши градоначелник Москве

Luškov je dugo bio na čelu Moskve Foto MK.RU

Jurij Luškov umro je u Minhenu tokom operacije srca

BIVŠI gradonačelnik Moskve, koji je glavnim gradom Rusije rukovodio čak 18 godina Jurij Luškov (83), umro je u Minhenu tokom operacije srca.

Biće zapamćen po ambicioznoj gradnji ruske prestonice, a on je svakako bio jedan od najzaslužnijih što je ponovo sagrađen Hram Hrista Spasitelja na istom mestu gde su ga svojevremeno boljševici srušili. U vreme kada Rusija pod Jeljcinom nije imala blistavu ekonomsku situaciju, Jurij Luškov je uspeo da motiviše i angažuje privrednike da se skupi novac i obnovi najveća pravoslavna crkva u Rusiji.

U znak zahvalnosti upravo u tom hramu će biti opelo Juriju Luškovu kad njegovo telo bude prevezeno iz Minhena u Moskvu. On će biti sahranjen na Novodevičjem groblju gde se nalaze grobovi mnogih ruskih velikana iz sfere kulture i politike.

Luškov je bio omiljen gradonačelnik sve dok njegova mlađa i vrlo ambiciozna žena Jelena Batuirina nije počela previše da širi svoj građevinski biznis.

Pročitajte još - Nesvakidašnji život Jurija Luškova

Interesantno je da je u vreme ekonomskih sankcija protiv Jugoslavije, kao i NATO agresije, Jurij Luškov bio na strani Srba i javno ih podržavao. Ali taj isti Luškov je kasnije prešao na stranu Mila Đukanovića i prvi je ruski političar koji je podržao želje crnogorskih separatista da se odvoje od Srbije i stvore svoju državu.

Kad se 2010. Moskva gušila u dimu zbog velikih požara u Podmoskovlju gradonačelnik Luškov je bio na odmoru u Austriji u ženinom hotelu i nije se vraćao. To je bio razlog da ga tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev smeni sa funkcije jer nije pokazao solidarnost i brigu za svoje sugrađane. Posle toga Luškov se posvetio pčelarstvu i uzgajanju heljde, a žena i ćerke su živele u Londonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije