IZBORI U AVGANISTANU: Eksplozija, 15 osoba povređeno

Tanjug

subota, 28. 09. 2019. u 11:33

ИЗБОРИ У АВГАНИСТАНУ: Експлозија, 15 особа повређено

AP Photo

Najmanje 15 osoba je danas ranjeno u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu, gradu na jugu Avganistana, gde se danas održavaju predsednički izbori
Najmanje 15 osoba je danas ranjeno u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu, gradu na jugu Avganistana, gde se danas održavaju predsednički izbori.

Kako prenosi AP, na tom mestu nalazi se glasačko mesto.

Lekar iz kandaharske bolnice je rekao da su među povređenima policajac, nekoliko izbornih zvaničnika i Avganistanci koji su došli da glasaju.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI MASAKR U AVGANISTANU: Vojska bombardovala seljake na polju

Prema njegovim rečima, tri ranjene osobe su u kritičnom stanju.

Eksplozija se dogodila samo sat vremena nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu, prenosi Rojters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Predsednički izbori u Avganistanu održavaju se u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zapretili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta.

Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Avganistanaca koji će birati između 18 kandidata od kojih se zapravo samo šest smatra ozbiljnim.

Favoriti su aktuelni predsednik Ašraf Gani i predsednik Izvšnog veća Abdulah Abdulah koji kaže za AP da strahuje od izbornih manipulacija.

Njih dvojica dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014. koje su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.

Ipak, najveći izazov na izborni dan biće bezbednost, a posle pretnji talibana susedni Pakistan je zatvorio granične prelaze sa Avganistanom.

Prema najavama, biće angažovano 100.000 pripadnika snaga bezbednost, navodi Rojters. Međutim, u oblastima gde se ne može garantovati sigurnost zbog pretnji talibana, više stotina birališta će ostati zatvorena.

Preteći napadima, radikalni Talibani pozvali su građane da ostanu kod svojih kuća kako "ne bi bili povređeni".

U intervjuu za AP, ministar unutrašnjih poslova Masud Andarabi rekao je da se plan o bezbednosnim merama tokom izbora pravi više od osam meseci.

Ispred svakog od skoro 30.000 biračkih mesta u zemlji, biće uspostavljena tri različita kordona bezbednosnih snaga. Prva dva bezbednosna prstena najbliže biralištu činiće policajci i obavesdtajci, a u trećem krugu biće pripadnici avganistanske vojske.

Preliminarni rezultati ne očekuju se pre 17. oktora a konačni ne pre 7. novembra. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 odsto glasova, drugi krug biće održan za dve nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije