Hiljade vozača Ubera i Kebifaja štrajkuje u centru Madrida (FOTO)

Tanjug

četvrtak, 27. 09. 2018. u 17:32

Хиљаде возача Убера и Кебифаја штрајкује у центру Мадрида (ФОТО)

Foto Tanjug, AP

Hiljade vozača Ubera i Kebifaja koji pružaju usluge deljenja vožnje, krenulo je danas u protestnu šetnju glavnim bulevarom u Madridu

Hiljade vozača Ubera i Kebifaja (Cabify), koji pružaju usluge deljenja vožnje, krenulo je danas u protestnu šetnju glavnim bulevarom u Madridu, mašući zastavama i skandirajući parole, kao što je "želimo da radimo", uoči vladinog planiranog pooštravanja regulative u sektoru pružanja usluga prevoza.

Vozači obe kompanije, koji se širom sveta suočavaju sa žalbama udruženja klasičnih taksi službi zbog navodne nelojalne konkurencije, ponudili su besplatne vožnje 12 sati dnevno dan uoči štrajka, saopštila poslovna asocijacija Unauto, a prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ: „Uber“ će se koncentrisati na bicikle umesto automobila

U Španiji ima skoro 11.000 vozila sa dozvolama za deljenje vožnje i više od 65.000 sa dozvolama za taksiranje, prema podacima Ministarstva za javne radove, dok širom zemlje radi više od 150.000 taksista i 15.000 Uber i Kebifaj vozača.

PROČITAJTE JOŠ: Sud zabranio UBER-u poslovanje u Italiji

Detalji o novoj regulativi tek treba da budu objavljeni, ali se očekuje da će novi zakon uključiti dodatna ograničenja za usluge prevoza koje ne spadaju u klasničan taksi servis, a koje nude dve navedene kompanije.

Uz podršku investitora, među kojima su i banka "Goldman Saks" i investicioni fond "BlekRok", Uber, vredan više od 70 milijardi dolara, gleda Zapadnu Evropu kao sve značajnije tržište.

Španski taksisti, koji su početkom avgusta organizovali šestodnevni štrajk u znak protesta protiv licenci za Uber i Kebifaj, kažu da su usluge prevoza te dve kompanije, koje se naručuju putem aplikacija za smartfone umesto na ulici, namerno dampingovane, odnosno da se naplaćuju ispod regularne cene.

"Ne možemo da se takmičimo sa korporacijama poput Ubera i Kebifaja jer su njihove cene preniske", rekao je madridski taksista Horhe Gordillo (33) za Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivan Zgrozeni

28.09.2018. 06:53

Obzirom da je Uber vredan 70 milijardi dolara mogao bi da kupi taksi dozvole a ne da korumpira politicare da izdaju nove, povlascene. Mnogi taksisti su svoje dozvole kupili. U Njujorku taksi "medaljon" (dozvola) se prodavao za pola miliona dolara pre pojave piratskih kompanija poput Ubera. Svinjarija je da bogatasi sada dobijaju besplatno dozvole zato sto navodno putnici "dele voznju" sto je apsolutna laz. Rade kao taksi pa bi trebali da slede ista pravila i kupe dozvole. Imaju novca za to.