ZIG HAJL! ODJEKIVALO ŠUMOM: Poljski nacionalisti slavili Hitlerov rođendan (VIDEO)

Beta

23. 01. 2018. u 12:53

ЗИГ ХАЈЛ! ОДЈЕКИВАЛО ШУМОМ: Пољски националисти славили Хитлеров рођендан (ВИДЕО)

Twitter JerusalemOnline ‏ @JOL_NEWS

Lider i dva člana nacionalističke patriotske organizacije "Ponos i modernost" uhapšeni u Šleziji, na jugozapadu zemlje
Specijalci iz pojske Agencija unutrašnje bezbednosti uhapsili su danas u Šleziji na jugozapadu Poljske lidera nacionalističke patriotske organizacije "Ponos i modernost" i još dvojicu članova zbog neonacističkih izgreda kada su u šumi proslavljali rođendan Adolfa Hitlera, obučeni u fašističke uniforme, dižući ruke u fašistički pozdrav i uzvikujući "Zig hajl!".

Pročitajte još:Nemačka: 96-godišnji osuđeni nacista traži pomilovanje

Istraga protiv te organizacija radikalnih nacionalista pokrenuta je prošle sedmice, pošto je privatna poljska televizija TVN24 u subotu prikazala tajno snimljenu reportažu o toj proslavi.

U kući jednog od uhapšenih je tokom pretresa nađeno oružje, kod druge dvojice municija, a kod svih propagandni neonacistički materijali i fašistički simboli. Zaplenjeni su im i kompjuteri i mobilni telefoni, javlja danas agencija poljskih elektronskih medija IAR.

Pročitajte još:SAD tolerišu govor nacista

Po naređenju ministra pravde, generalnog tužioca Zbignjeva Žobra, tužilaštvo proučava snimke i prikupljeni materijal da bi utvrdilo da li može da zabrani rad organizacije "Ponos i modernost", na osnovu Zakona o zabrani propagiranja totalitarnih ideologija - fašizma i komunizma.

"Sledeći korak je da obavestimo sud u Glivicama koji je registrovao udruženje da ono krši zakon. Ne pristajemo da u našem srezu i u našem gradu neko propagira fašizam", kazao je danas televiziji Polsat predstavnik lokalnih vlasti Mihal Lorek.

Od "Ponosa i modernosti" koja, kao i niz manjih organizacija, učestvuje u "patriotskim marševima" nacionalista i najvećem na nacionalni praznik 11. novembra, distancirala se glavna organizacija poljskih radikalnih nacionalista "Narodno radikalni blok", jer su se posle emisije o slavljenju Hitlera čuli pozivi da se zabrani i ta naslednica istoimene fašističke organizacije iz predratne Poljske.

"Propagiranje fašizma i drugih totalitarnih ideologija ne samo da je kršenje poljskih zakona, već je i gaženje sećanja na naše pretke i njihovu junačku borbu za slobodnu Poljsku, u kojoj nema mržnje", upozorio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Nacija

23.01.2018. 13:55

Sad mije jasno zato je toliko prezirao Hitler poljake. Oni postuju kad se neko prema njime ophodi ko Hitler!

rurik

23.01.2018. 13:59

Samo u izvestaju ima jedan mali problem a to je da je Hitler rodjen 20tog aprila a ne januara. Ko zna sta su ovi slavili-mozda ukrajinski majdanovci prisli i pristupili zabavi? Neo nacizam se budi i zbog muslimanskog izbeglistva. Na zalost svima su rane jos sveze od drugog rata.

Један из Братства

23.01.2018. 14:02

Туга. А сами су страдали од истог толико да се може рећи да су Немци геноцид направили. Битно је да су Руси опет лоши.

Pedja m74

23.01.2018. 14:09

Da je Nemačka pobedila u II svetckom ratu, sada bi slavili dva Božića i letovali bi svake godine besplatno na Madagaskaru.

Анти Антифа

23.01.2018. 14:28

Ово је лажна вест.Хитлер је рођен 21.априла

"близина"

23.01.2018. 15:02

Па кад им је Auschwiz толико близу...(или они њему)...

Ja

23.01.2018. 16:47

To se u psihijatriji zove Stokholmski sindrom, kada žrtva zavoli dželata, isto kao što smo mi zaljubljeni u amere i nato.

Ruben

25.01.2018. 14:42

@Ja - I znad svega Zg makroa ; masinbravara koji nikad od svog zanata nije ziveo

Milojkostefanovic

23.01.2018. 20:32

Moj otac Je bio zarobljenik u Brandeburgu, stalag 2A. Firer tag Je dozvolavano da Sam Ja mome oci slao packet I pismo..Tacno Je da Je njegov rodjendan 21 Aprils.

Радован Јовчић

23.01.2018. 21:08

Ништа необично, ипак су Нијемци већински народ у Шлезији , тамо је врло мало Пољака. Прије објвљивања треба познавати ко тамо живи Шљези и Нијемци, тамо скоро да нема Пољака.