Mirko Šarović: Ovakvih rezolucija je u poslednjih 30 godina bilo više od 100!

NovostiOnline/S.M.

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 14:40

Мирко Шаровић: Оваквих резолуција је у последњих 30 година било више од 100!

Foto D. Pozderović

Mirko Šarović, predsednik SDS rekao je u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je rezolucija, kao ona što je nedavno usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u posljednjih 30 godina bilo više od 100
Mirko Šarović, predsednik SDS rekao je u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je rezolucija, kao ona što je nedavno usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u posljednjih 30 godina bilo više od 100.

On je rekao da je suština Rezolucije bila da se osudi ustaški pokret i održavanje mise za Blajburg te predaja jasenovačke građe.

-Suština zakazivanja sednice NSRS je da se opravda priča oko jasenovačke građe i da nam se proda to kao nešto što je dobro, rekao je Šarović dodajući da je amandman na jasenovačku građu izvorno SDS, a ne nečiji iz Sarajeva.

Branislav Borenović, predsednik PDP, rekao je da je od izuzetne važnosti što se Rezolucijom osuđuje uplitanje Hrvatskog sabora u vezi događaja i mise za Blajburg.

-Opravdano je da Parlament BiH od Predsedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH traži da se osudi uplitanje Hrvatskog sabora, rekao je Borenović dodajući da je za njega nezamislivo i sramno da je osim HDZ BiH samo SNSD bio protiv.

On je rekao da je jedan od razloga zbog kojeg SNSD nije glasao je i jasenovačka građa jer je Milorad Dodik, tadašnji predsednik Vlade RS i aktuelni predsednik SNSD, to predao i ona je na kraju završila u Hrvatskoj.

Goran Selak, predsednik SPS, rekao je da je Rezolucija korištenje istorije u dnevnopolitičke svrhe te da se neće dozvoliti prekrajanje istorije.

-Nisu to bili zločini nad Bošnjacima i Hrvatima, rekao je Selak.

Dragan Čavić, predsednik NDP, rekao je da je NDH fašistička tvorevina koja je učinila genocid nad Srbima pitajući se kako je moguće da u Rezoluciji stoji rečenica "Ponosni na antifašističku tradiciju građana Bosne i Herceovine, Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih" i zbog čega nema Jevreja koji su svrstani u Ostale.

U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.


Komentari (1)

Prellee

01.06.2020. 22:26

Najveći problem Šarovića je što sve jednostavno omalovažava, potcjenjuje i ne pokaziva neku želju da se bori i zastupa Srpaki interes. Zašto!? Zato što je izgubio povjerenje Srpskog naroda, zato što nema podršku u Republici Srpskoj, zato što mu do interesa Srba više nije stalo, zato što mu u Sarajevu mjesto jedino može ponuditi Bakir Izetbegović. Čovjek bez pokrića u Srpskom narodu. Može se reči, izdajnik u svakom pogledu za Srpski narod.