Iz Socijalističke partije RS isključeni su poslanici ove partije u Narodnoj skupštini RS Maksim Skoko i Goran Selak, kao i bivši ministar u Vladi Srpske Milenko Savanović.


Saopštio je ovo danas predsednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić, a nakon sinoćnje burne sednice Izvršnog odbora stranke i današnje inicijative nekoliko poslanika upućene premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, u kojoj traže smenu Đokića sa mesta ministra energetike i rudarstva RS.


Đokić smatra da su zahtevi za njegovu smjenu proizašli iz ličnih razloga grupe poslanika SP-a, a istakao je da ne veruje da će ga premijer Višković smeniti.


- Oni koji ne žele da sarađuju sa SP-om, neka vrate mandate. To bi bilo moralno i principijelno. Njihov mandat je rezultata rada brojnih članova partije, građana, aktivista. Iz toga se vidi koliko je manjkav Izborni zakon BiH, da neko uđe na osnovu ugleda partije, a onda upravlja mandatom kao da je njegov lični – rekao je Đokić.


Govoreći o inicijativi za njegovu smenu sa ministarske pozicije, odgovorio je:

- Ne očekujem da me premijer smeni jer podnosioci nisu legitimni predstavnici da bi mogli biti nosioci takvih inicijativa. On nema razloga da to prihvati – dodao je Đokić.


Sinoć je u Banjaluci održana burna sednica Izvršnog odbora SP-a na kojoj se odlučivalo o sudbini predsednika stranke, koju je zatražilo nekoliko članova Izvršnog odbora među kojima su i poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini RS. Zahtev su uputili uz obrazloženje da su nezadovoljni radom Đokića na poziciji ministra energetike i rudarstva.


- Nepotrebno je nastupila ovakva situacija. Grupa naših narodnih poslanika je ishitreno reagovala, a nisu imali snage i sposobnosti da čuju druga mišejnja – rekao je Đokić.


Odbacio je sve razloge koji su navedeni za njegovu smjenu.

Rekao je da nema saznanja da iza svega stoji neko drugi, ali da evidentno ima uticaja, a odbacio je navode da mu je lider SNSD-a Milorad Dodik poručio da se „odmori“.


Pročitajte još: Petar Đokić na meti Republičkog tužilaštva RS


- On je ovu situaciju razumio i shvatio sam da on smatra da je ovo isključivo unutrašnje pitanje Socijalističke partije – kazao je Đokić.REAKCIJA POSLANIKA SP-A NAKON ISKLjUČENjA: “PLOD ŽELjA I MIMO STATUTA”


Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske saopštili su danas da su jedinstveni u stavu da istraju na traženju ostavke ministra rudarstva i energetike RS Petra Đokića, uprkos “predstavama za javnost i nestatutarnim isključenjima u režiji predsednika partije”.


Šef kluba poslanika Maksim Skoko, te poslanici Andrea Dorić, Goran Selak, Savo Vulić i Risto Marić, ističu da su istrajni u odluci da ne prihvataju samovolju i srozavanje ugleda partije te da su današnja „isključenja“ samo plod želja onih kojima smetaju pozitivne promene i moralna obnova partije.


- Od nas pet poslanika, svih pet smo članovi Glavnog odbora partije, a samo Glavni odbor može da donese takvu odluku. Tako da ova odluka nije utemeljena na statutu, a predstavlja pokušaj da se utišaju oni koji pozivaju na odgovornost u partiji – naveo je šef Kluba poslanika SP Maksim Skoko.


Narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak rekao je da poslanici ne pridaju mnogo pažnje medijskim predstavama te da je to samo jedan od vidova pritiska da se ne priča o odgovornosti ministra rudarstva i energetike.


- Činjenica je da smo uputili zahtev premijeru za smenu ministra, a odluke o isključenju koje se donose po ličnim željama i mimo odredbi Statuta tu ne igraju neku veliku ulogu niti mogu šta da promene. Pošto nije bilo sednice Glavnog odbora koji može da donese odluke o isključenjima, ovo je definitivan dokaz samovolje i bahatosti i direktna potvrda da smo apsolutno u pravu u svojim zahtevima – kaže Selak.


Narodni poslanik Andrea Dorić kaže da postoji jedinstvo u Socijalističkoj partiji po pitanju traženja odgovornosti kadrova za obavljanje poverenih funkcija, te da klub poslanika SP nastavlja sa planiranim aktivnostima, dok je narodni poslanik Savo Vulić naglasio da je očigledno da je klub poslanika prepoznao stvaran problem.


- Verujem da je mnogim članovima partije sada jasnije zbog čega smo pokrenuli inicijativu i uputili zahtjev za smenu Petra Đokića. Ovo što je danas izrežirano dovoljno govori da smo bili apsolutno u pravu – kaže Vulić.

Narodni poslanik Risto Marić potvrdio je da ničim nije narušeno ni jedinstvo ni buduće delovanje kluba poslanika koji će ostati istrajni u zahtevima za smenu ministra Petra Đokića, ali i za nastavak moralne demokratske obnove u partiji koja je očigledno neophodna za dalji rast i razvoj Socijalista u Srpskoj.


- Petar Đokić ovim zloupotrebljava funkciju predsednika partije i samu Socijalističku partiju da bi se spasio odgovornosti i kršenja zakona na poziciji ministra – kaže Marić.


Petar Đokić je na današnjoj konferenciji za medije objavio isključenje šefa kluba poslanika Maksima Skoka, predsednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka i predsednika regije Krajina iz Socijalističke partije Milenka Savanovića, zbog zahteva premijeru Radovanu Viškoviću za smjenu Đokića sa pozicije ministra rudarstva i energetike.