General Milovanović preminuo je u sredu jutro u Banjaluci.


Genaral Milovanović je bio vrhunski oficir, sjajan vojskovođa, divan organizator posla, strateg za najviše poštovanje, operativac za udžbenike, kaže general Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije RS, koji je, u ratu bio komandant zaštitnog puka GŠ VRS.


Savčić kaže da su „ogromne zasluge generala Milovanovića za organizaciju i pravilnu upotrebu VRS, za njena valjana dejstva, disciplinu i red“.


- Bez takvih ljudi na vrhu nema uspešne vojske –ističe general Savčić. – Bio je drugi čovek VRS, često, nepravedno, u senci prvog, generala Mladića, ali ni po čemu nije manje zaslužan za sve što je VRS uradila za stvaranje Republike Srspke i za slobodu našeg naroda na ovim prostorima.Bio mi je i pretpostavljeni starešina, ali i više od prijatelja.Naš odnos je bio, van posla, odnos oca i sina.Mnogo smo se voleli, poštovali i uvažavali. Izuzetan vojni straget i čovek, koji je zaslužio najveće poštovanje.

PROČITAJTE JOŠ: General Manojlo Milovanović: Hrvate uplašila moja svedočenja


Milovanović je, po Savčićevim rečima, najviše vremena u karijeri proveo na operativnim dužnostima, „koje su daleko od javne scene, što mu nije smetalo, čak mu je i godilo, a samo bi se nasmejao kada bi se neki kitili njegovim perjem“.


Savčić, kao prijatelj porodice, kaže da će slavni general VRS biti sahranjen u petak na groblju u Banjaluci, gde je živeo. Iza sebe je ostavio suprugu, sina, kćerku i unučad kojima se poslednjih godina potpuno posvetio.