General Manojlo Milovanović: Hrvate uplašila moja svedočenja

V. MITRIĆ

07. 02. 2014. u 21:31

Генерал Манојло Миловановић: Хрвате уплашила моја сведочења
General Manojlo Milovanović o crvenoj poternici Interpola, koja je podignuta pa povučena: Na tlo Hrvatske moja vojnička noga nikad nije kročila, tako da ne znam šta im je

BANJALUKA - Ne znam šta mi Hrvatska stavlja na teret, da je nešto ozbiljno, ne bi tako brzo bila povučena takozvana crvena Interpolova poternica. Ostavljen je rok za žalbu BiH, do 24. marta, centrali Interpola u Lionu, da se žali na predlog Hrvatske za raspisivanje crvene međunarodne poternice. Miran sam i spokojan, jer na tlo Hrvatske moja noga nije kročila, pošto sam, iz Makedonije, gde sam bio oficir JNA, došao u Glavni štav VRS u Crnu Rijeku, kod Han Pijeska - započinje ekskluzivni razgovor za „Novosti“, general pukovnik VRS u penziji Manojlo Milovanović.

* Da li ćete narednih dana napuštati Republiku Srpsku?

- Ne. Neću čak ići ni u Srbiju. Ranije sam saznao da me potražuju Hrvati, pa sam se za složenu operaciju odlučio da bude urađena u Banjaluci, a ne na VMA u Beogradu, gde se, obično, kao bivši oficir JNA, i državljanin Srbije, lečim i pregledam godinama. Tu sam gde sam, oporavljam se posle operacije.

* Vi ste, pred Trubunalom u Hagu, uglavnom svedočili i veštačili o događajima, a ne o ljudima pojedinačno. Gde su se našli Hrvati „prozvanim“ da traže vaše procesuiranje?

- Dobro sam sve izanalizirao i shvatio da je za njih, verovatno, problem što sam, kroz svoja svedočenja i veštačenja konstatovao, vrlo argumentovano, da ako je neko u minulom ratu bio agresor, to je bila država Hrvatska i njena vojska.

* Naser Orić je, kako čujemo, sve do 2011. godine slobodno dolazio u Srbiju, kontakirao i poslovao sa svojim prijateljima, među kojima su i oni sa kojima je, nekad, kao miliconer radio?

NISAM NAIVAN * Vi ste član Senata RS. Iza sebe imate bogato vojno iskustvo u ratu i miru, pošto ste bili i ministar odbrane u Vladi RS? .
- Strah je nešto što u meni ne „stanuje“. Sve što sam radio bilo je u duhu zemaljskih i Božjih zakona, pravila i zapovesti. Dnevna politika je čudo, ali siguran sam, to neće moći da se meni „obije o leđa“. Nisam to zalužio, a nisam nikako naivan, što moj dosadašnji život i rad svedoče.

- I sam sam iznenađen tolikom pažnjom medija u Srbiji za Orića, a slabom za ovo što se meni događa. Nadam se da će se taj odnos promeniti. Zna se ko je šta bio i gde je bio. Moj obraz je čist kao suza, to znaju oni koji me poznaju, moji ratni saradnici i prijatelji.

* Vas nema ni u priči oko Srebrenice iz 1995. godine, kada su, kako je civilni i vojni vrh BiH, sa Alijom Izetbegovićem na čelu priznao, imali više naoružanja i opreme nego čitava Armija BiH 1993. godine?

- Naravno da me nema. U martu 1993. godine, kada smo vojnički, po svim standardima zakona o običaja ratovanja, opkolili Srebrenicu, koja nikad nije bila demilitarizovana, a morala je da bude da bi u istinskom smislu bila zaštićena zona, zvao sam predsednika RS, dr Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića, komandanta VRS, i pitao ih šta dalje da radim.

Mladić je bio za to da uđemo u Srebrenicu, Karadžić je bio protiv. Rekao sam im, pošto su bili u inostranstvu na nekoj mirovnoj konferenciji, da se narednog dana dogovore. Nisu se javili, pa sam se povukao iz Srebrenice i nikada više nisam došao u taj kraj. U vreme operacija kod Glamoča, u leto 1995. godine, koje sam vodio, molio sam i tražio pomoć tri brigade, ali mi je rečeno da su zauzete u istočnoj Bosni. Kasnije sam shvatio gde su bile angažovane, a da sam dobio tu pomoć, ne bi u Krajini, sigurno, bilo onako kako je bilo.Zabranjeno preuzimanje teksta bez odobrenja Redakcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Bezposlen

07.02.2014. 21:48

E moj Đenerale u srbiji se sada pridaje veći značaj naseru,ćazimu i takvima, nego srpskim herojima, mada su svi ili u hagu ili na onom svetu ili ako su među živima moraju da kriju da su živi.

Ђорђе С.

07.02.2014. 21:56

Генерале, не долази код нас у Србију! Била би ти то, као и осталима, само успутна станица за Хаг... Ако ти не могу Хрвати ништа, ми бисмо ти већ нешто пронашли и извинили бисмо им се у твоје име.

Jovan

08.02.2014. 00:35

@Ђорђе С. - Na žalost,svako od ove dvojice generala je ljudska veličina.Merila su različita,zaključak je skoro identičan.Svako od njih dvoje je sačuvao svoj narod na svoj način,od većeg pokolja.

Прокисо Ђувеч

08.02.2014. 11:11

@General - Из ког разлога си овако коментарисао сам Бог зна. Па овај човек не да је добио рат, већ је са својим саборцима и направио СРПСКУ ДРЖАВУ. Како си се налупетао у само 5-6 речи.

GALEB BIJELI

08.02.2014. 11:42

@General - GENERAL- kako su izgubili rat,ako imaju pola teritorije B i H? Mislim da neobjekltivno pišete,jer po svim kriterijima Republika srpska ne bi mogla imati više od 35% Bi H. Doduše- bilo je i za očekivati ovako,jer je JNA samo njima ustupila oružje,samo njih podržavala,pa tada, i još ranije- u Hrvatskoj, više nije ni bila JNA.

Marko

08.02.2014. 18:52

@General - E, moj "galebe bijeli", ako nisi znao, sada znaj da Srbi u BiH katastarski poseduju 64% zemljišta, a dobili su 49%? Pa onda vidi ko je dobio a ko izgubio. Najveći stradalnici u II Svetskom ratu su Srbi iz Hercegovine, koje su Ustaše poklali i pobacali u jame i Krajišnici, koje su Ustaše potamanile u Jasenovcu. Zato je broj Srba u BiH znatno smanjen. Uz to je i dobar deo "preseljen" u tzv "osmoj ofanzivi" u Vojvodinu. Tako se to radi kad se želi etnički očistiti određeni prostor.

vlada

28.11.2018. 01:49

@General - Da li pametnjakovicu znas koliko je zemlje u bih u vlasnistvu srba, katastarski. a to je samo privatna imovina. Vidi to pa pricaj o procentima.

zoran

08.02.2014. 02:36

Ni za zivu glavu nemojte dolaziti u Srbiju, Ovi bi vas izdali za farmerke i galon koka-kole. Kod nas samo cekaju da nekog sprovedu do Haga i kod gazde zarade koji poen. Pravi Srbi su u RS, ko zna koji su ovi ovde u Beogradu...????

DUNGA

08.02.2014. 09:30

pa kakav je on heroj i borac, kaze opkolio srebrenicu pa se povukao, a iz glamoča su pobjegli za 4 sata i to u banjaluku, pa šta se nisu povukli 1-2 km i ukopali pa da vidim ko bi prošo, nego svi ama baš svi se peru i govore kako su oni dobri i da je bilo po njihovom nebi se desilo to što se desilo, a za povlačenje iz srebrenice odluku je doneo sam to je priznao..

nebitno

08.02.2014. 11:36

@DUNGA - Moj otac bio na grahovsko-livanjskom '95 god. kaze da nisu metke imali, a kamoli da se povlace 1-2 km i ukopavaju!! Sam Milovanovic je lijepo rekao 23 HV i HVO orudja na jedno nase, a 11 ljudi na jednog naseg. Mislim da je o njegovoj odgovornosti suvislo pricati.

berislav

08.02.2014. 09:45

On je heroj i branio je svoju otadžbinu. A ona bagra iz Srbije koja se klanja Zapadu, bi radije da ga isporuče Hagu. Vidim da muslimane ne diraju, ali zato svom snagom tuku po nama po našoj povijesti, hrabrosti, odgoju i obrazovanju samo zato što smo Srbi i volimo Srbiju.

Djukic

08.02.2014. 11:17

Najveci Srbi su bili i ostali iz CG i RS,drzali Srbiju na noge dok su Srbijanci izdavali sve zivo za shaku dolara i oca i majku i Boga istinoga. Ali neka,sto nas ne slomi to nas ojaca,ne znaju to ovi ovde glupi Ameri. Ko drugome jamu kopa sam u nju upada,farmacija i GMO ce njima doci glave,kukala im majka!

Mojo

08.02.2014. 16:06

@Djukic - Jes ima izdajnika u Srbiji, najvise crnogoraca! Ali i kod vas u crnoj gori bogme ima malo postenih srba!

Miki

23.11.2018. 00:37

@Djukic - Crnogorci su najveci Srbi kad im se isplati, a opet ako se ne isplati onda su okupirani od Srbijanaca. Tako, uvek kako vetar duva. Veliki junaci.

mica bor

08.02.2014. 11:58

Hrvati su dobili vise nego iko sto je dobio u zadnjem ratu. Ne zahvaljujuci na hrabrosti i na cojstvu ,vec na lukavstvu !Cuvaj te se generali tih i takvih ljudi. Od vitezova se vi znate viteski sacuvati.

Pera

28.11.2018. 12:05

@mica bor - Nije tačno da su Hrvati dobili više nego iko i zadnjem ratu: Oni su dobili i više nego iko u Prvom svetskom ratu kada su učestvovali na strani Austro-Ugarske kao gubitnika nakon završetka rata. I umesto da se Srbija proširi na delovce naseljene Srbima /dubrovačko područje/ Srbija pristaje da primi u punopravno članstvo nove države SHS Hrvatsku. Bez kažnjavanja međunarodne zajednice radi učešća u ratu na strani gubitnika. Lukav je to narod u odnosu na Srbe koji u svima vide prijatelje.

Borislav

09.02.2014. 16:01

@iz glave - Ma nemoj. KiM je vojnicki cuvan na naj bolji moguci nacin ali ga izdadose proamericki srbi. Da je Manojlo hteo da poslusa Radovana on bi zauzeo Bihac ali Manojlo poslusa nekog drugog.

Miloje

08.02.2014. 18:27

Video taj rata nije,,,postavio ga je licno Karadzic kao levo smetalo..i spijuna..Komandant ga nikad nije voleo ni postovao...ko to zna ... zna i kakvim ga je pogrdnim imenom zvao! Hoce da skrene paznju na sebe preko Hrvata sa koji je inace u odlicnim odnosima!

GALEB BIJELI

09.02.2014. 13:37

Ovaj mora nešto da reče u svoju obranu,ali iz intervjua novinaru jasno je da je istina sasvim druga. To jest- da je debelo zgriješio u ratu,kao uostalom čitav vojni vrh Republike srpske, i da su tu para-tvorevinu stvoroli na zločinu.

Borislav

09.02.2014. 15:58

@GALEB BIJELI - A na cemu ti to mislis? Sta to procita ovdje za tkavo misljenje? Meni se cini da u tvojoj i glavama tvog naroda i nema neki pametan argument. Vi ste navikli ko papagaji samo ponvljati pogrdne reci za RS a precutite istinite datume kao sto je upad HV u Sijekovac, vase zlocine po Kninu i ostalom delu gde je zivio i zivi srpski narod.

GALEB BIJELI

09.02.2014. 20:41

@GALEB BIJELI - BORISLAV- provjeri broj prognanih Nesrba sa prostora Republike srpske! Provjeri koliko su porušili,uništili i popalili. Vjerojatno misliš da ih je NATO bombardirao bez razloga. Blago tebi!

dragutin karlovacki

11.02.2014. 12:05

@GALEB BIJELI - Galebe proveri broj prognanih Srba iz Krajine , proveri takodje broj surovo pobijenih u Jasenovcu, Jadovnu i ostalim stratistima. Proveri zasto su hrvatske regularne trupe ucestvovale nekaznjeno u ratu u Bosni . A ti Djenerale milovanovicu ziveo nam jos mnogaja ljeta !

nedo

13.01.2019. 23:21

@GALEB BIJELI - NAjveci logor grad na svetu je Sarajevo ,40hiljada Srba ste drzali zatoceno u tom gradu.

naranca

25.01.2019. 14:45

@GALEB BIJELI - @galeb Provjeri ..... gdije u Ustaskom glasniku?:);):):)Il u NATO zeitungu?????..USA UK I Rusi ce vas zgazittttttttt uskoro.HEHEHEHE.

Srki

24.12.2018. 19:29

Gospodine Milovanovicu vi ste bili generalcina i ostal.Vi znate da vas je vasa vojska cijenila zato sto ste mozak od oficira.Pravi gospodin a kao oficir vrhunski operativac na cemu bi vam zavidili mnogi svijetski oficiri.Neka vas zdravlje i sreca sluzi u zivotu gopodine generale Manojlo Milovanovicu.