Ukoliko se ne formira Savet ministara BiH neće biti dobro ni za jedan nivo vlasti u BiH. Nije ovde sporan ni rok od 30 dana, o kojem se sada priča, sporno je da ako ne bude Saveta ministara BiH, ni jedan nivo vlasti u BiH se neće baviti životnim pitanjima, ekonomijom i projektima, već će se "zabaviti sami sa sobom" i u suštini sledi tavorenje i velika šteta za BiH, kaže, u intervjuu za "Novosti", Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Pročitajte još:Cvijanović: Nema dodatnih sredstava za Oružane snage BiH

* Mnogo se prašine podiglo oko sporazuma SNSD-SDA-HDZ BiH, a opozicija je sve glasnija da SNSD uvlači Republiku Srpsku u NATO.

- Citiraću Dodika oko sprazuma: Čitajte šta piše! To što pojedinci tumače sporazum svako na svoj način to je njihov problem. Sporazum je više nego dobar za Republiku Srpsku. Pojedinci iz Republike Srpske su frustrirani zbog svojih pozicijama pa sada galame. Republika Srpska, da je bila pametna, trebalo je da ćuti ovih 30 dana i ništa ne komentariše!

SARADNjA SA SRBIJOM Naša saradanja sa Srbijom je i više nego dobro. Kroz projekte iz svog budžeta u protekle dve-tri godine nam je pomogla sa oko 50 miliona maraka. Ti su projekti implementirani u skoro svim opštinama u RS i u opštinama u Federaciji BiH gde žive Srbe. Idemo i korak dalje, tako u Zakonu o podsticajima RS, koji je usvojen polovinom ove godine ima deo koji planira podsticaje koje ćemo dobiti od Srbije kao pomoć da ohrabrimo privrednike iz Srbije da ulažu u RS. Biće podržani od Vlade Srbije da ulažu u Srpsku, kao što su strani investitori dobili podsticaje da ulažu u Srbiju. Već imamo interesovanje konkretnih firmi iz Srbije. Stigla su i pisma namera - kaže premijer Višković.

* Kolika je finasijska šteta za Republiku Srpsku što nije formiran Savet ministara BiH?

- Ima direktnih i indirektnih šteta i mere se u milionima maraka. Samo od novca koji se prikuplja u Upravi za indirektno oporezivanje, a gde se već dve godine primenjuju koeficijenti loši po Srpsku, šteta za budžet RS je oko 55 miliona maraka. Podneli smo tužbu i čekamo epilog. Od maja 2017. godine, RS trpi milionsku štetu gde novac građana i budžeta RS odlazi u Federaciju BiH. To je ozbiljan novac za Srpsku. Morali smo podneti tužbu jer po zakonu i Ustavu moram da štitim RS. Čak imamo problem i sa projektom Koridor 5C kroz RS. Usvojili smo kreditno zaduženje od 300 miliona KM, a taj se kredit ne može realizovati dok ne prođe Savet ministara i Parlament BiH.

Pročitajte još: Dodik: Nema puta BiH u NATO, saradnja po ugledu na Srbiju

* Na čelu ste Vlade RS osam meseci. Sve jače su glasine da slede određene kadrovske promene. Spominju se četiri ministarstva?

- Promena će biti! Ne želim da govorim ni o četiri ni o deset mesta. Promena će biti i to do kraja godine. Sad, koji su razlozi za promene to je manje važno. Oko toga se ne treba previše dizati prašina. Vlada, premijer, ministri nemaju ograničen rok trajanja. Vlada je tim i mora da radi najbolje što zna.

* Da li ste zadovoljni dosadašnjim radom Vlade?

- Jesam, ali može i mora još bolje. Iz toga razloga će biti nekih promena. Ne mogu biti neskroman, ali odgovorno tvrdim da može bolje i više.

* Najavljivalo se i smanjenje broja zaposlenih u administraciji Vlade RS ?

- Percepcija javnosti je da ima mnogo zaposlenih u Vladi RS. Na lokalu imate definisan broj tri zaposlena na 1.000 stanovnika. U državnim institucijama nemate taj broj definisan. Idemo u smanjenje administracije. Nama fali radnika, ali imamo višak neradnika! U svim institucijama imamo taj problem.

* Da li su partije glavni krivci kroz "uhlebljavanje" članova?

- Delom jesu partije. Možda se nekom neće svideti moj stav, ali menjaju se i generacije i pristup. Kad kažete partije, zašto nisam pristalica ove teze - pa partija ti je dala šansu, a ako si iole pametan i odgovaran kao radnik ti ćeš tu šansu iskoristiti. Neće partija za tebe raditi. Ako si došao do radnog mesta i preko partije mora se radom to opravdati.

SARADNjA SA SRBIJOM

Naša saradanja sa Srbijom je i više nego dobro. Kroz projekte iz svog budžeta u protekle dve-tri godine nam je pomogla sa oko 50 miliona maraka. Ti su projekti implementirani u skoro svim opštinama u RS i u opštinama u Federaciji BiH gde žive Srbe. Idemo i korak dalje, tako u Zakonu o podsticajima RS, koji je usvojen polovinom ove godine ima deo koji planira podsticaje koje ćemo dobiti od Srbije kao pomoć da ohrabrimo privrednike iz Srbije da ulažu u RS. Biće podržani od Vlade Srbije da ulažu u Srpsku, kao što su strani investitori dobili podsticaje da ulažu u Srbiju. Već imamo interesovanje konkretnih firmi iz Srbije. Stigla su i pisma namera - kaže premijer Višković.