Dok političari uživaju radnici preživljavaju!

S. MIŠLjENOVIĆ

četvrtak, 08. 08. 2019. u 17:15

Док политичари уживају радници преживљавају!

Limuzine političara u RS

Sindikalci u Srpskoj se bore da najnižu platu sa 450 povećaju na 550 maraka, a političari, pogotovo oni u vlasti, odmahuju glavom i ne brinu se mnogo za minimalnu platu

DOK se sindikalci u Srpskoj bore da najnižu platu sa 450 povećaju na 550 maraka, političari, pogotovo oni u vlasti, odmahuju glavom i ne brinu se mnogo za minimalnu platu! Biti političar u Srpskoj, pogotovo deo vlasti, znači imati platu od nekoliko hiljada maraka, službeno vozilo, telefon, smeštaj i budžetska sredstva nadohvat ruke.

Plate od 2.000, 3.000 pa do, ako ste poslanik u Parlamentu BiH, i oko 6.000 KM, pusti su san radnika u Srpskoj, a pogotovo njih oko 160.000 u realnom sektoru, koji rade za prosečno zarade oko 620 maraka!

Direktori javnih preduzeća u Srpskoj imaju plate oko 3.000 KM. Poslaničke se kreću od 1.800 do 2.500 maraka. Ministri „prebacuju“ 3.000. Savetnici i zaposleni u Vladi imaju oko 1.500, pa naviše. Po primanjima ne zaostaju ni političari na lokalu u opštinama i gradovima. Tako pojedini predsednici skupština u Srpskoj i potpredsednici imaju plate veće i od 4.000 maraka. Kada se sve uporedi sa platom od 600 maraka radnika, vidi se ogromna razlika i da političari stavljaju u džep samo za mesec dana i po pet i više prosečnih plata u realnom sektoru.

Pročitajte još - RS: Prosečna neto plata prvi put iznad 900 KM

Definitivno, kako kažu naši sagovornici, biti radnik u Srpskoj danas je veoma teško. Plate su male, bez tendencije rasta. S druge strane, biti političar u Srpskoj je najbolje zanimanje koje možete imati i ravno je dobitku na lotu, i to sedmice, a pogotovo ako ste i član neke od stranaka koje su na vlasti, onda primanja mogu samo da rastu.

Radnici sve teže žive

Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata RS, kaže za "Novosti" da, nažalost, upravo radnici koji žive na minimalcu biraju političare i daju im fotelje, a da sa druge strane ti isti političari odmah, i na svim nivoima vlasti, zaborave radnike kada sednu u udobne i odlično plaćene fotelje.

- Danas radnik u Srpskoj radi više poslova da zaradi prosečnu platu. Zbog sve teže situacije i imamo egzodus radne snage iz Srpske. Ali, to očigledno ne brine političare, mada bi trebalo, jer za koju godinu nećemo imati radnu snagu i one koje plaćaju poreze - kaže Mišićeva.

Ivan Šijaković, sociolog, kaže za "Novosti" da su nekada radnici imali resurse i bili vlasnici svojih radnih mesta, ali se to promenilo od devedesetih godina.

- Političari su napravili sistem za sebe i oni odlično žive. Oni danas u rukama drže budžete i rade šta hoće. Radnicima daju mrvice i to samo kad im trebaju glasovi. Dok se oni voze u skupim automobilima, radnici ne mogu ni da zarade za odmor - kaže Šijaković.

Pročitajte još - Prosečna plata ni za pola korpe

On dalje kaže da je i ovo jasna poruka građanima da je politika najbolji posao, a da je sve ostalo uzaludno.

Prazan novčanik

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštioni RS i privrednik, kaže za "Novosti" da je u Srpkoj najgore biti radnik u proizvodnji.

- Nažalost, zbog očuvanja svojih fotelja, oni koji čine vlast ne biraju sredstva, pa se tako stotine miliona daju za zapošljavanje u javnu upravu, dok je proizvodni sektor zaboravljen - ističe Stanić.

Stanić dalje kaže i da opozicija često traži konkretne poteze od vlasti, pogotovo oko fiskalnih i parafiskalnih nameta.

BROJ ZAPOSLENIH

BROJ zaposlenih u Republici Srpskoj iznosi oko 291.000, a prosečna plata za juli mesec bila je 901 marku. S druge strane, u Srpskoj je i oko 12.000 radnika koji su prijavljeni na minimalac od 440 maraka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Шатор

08.08.2019. 17:31

Најмањи проблем би биле њихове високе плате, да нема прихода са стране, гдје се узима главна лова. Ту нема лијека осим да се уведе систем основне зараде и бонуса. Ако неки градоначелник направи посао, доведе фирме са добрим платама, ради инфраструктуру из реалних прихода, оно што се каже домаћин, таквом је мало и 10000 мјесечно дати, + годишњи бонус. А ко не ради добро, и 100 КМ је огроман трошак. Ко не може нешто да покрене, ради...мјењај...

wz20s

08.08.2019. 23:55

@Шатор - Po tom mislim da bi mozda 2-3 dobili plate. Ostali 100% nista. To su ljudi koji su sposobni za stranacke poslove, opet nesposobni za bilo kakave poslovne zahvate a stoje na mjestu gdje se nesto treba uraditi. Ovaj sistem je totalno los po nas a dok ga promjenimo nestacemo.