Prosečna majska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 903 KM i to je prvi put da prelazi granicu od 900 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je naglasio da je u odnosu na april nominalno veća za 0,7 odsto, a realno za 0,6 odsto.


-To je prvi put da neto plata prelazi granicu od 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine nominalni rast plate zabilježen je u svih 19 područja delatnosti, rekao je Komić novinarima u Banjaluci prezentujući društveno-ekonomske pokazatelje za maj.


Najviša prosečna plata od 1.385 KM u maju isplaćena je u oblasti finansijske i delatnosti osiguranja, dok je najniža - 623 KM isplaćena u delatnosti građevinarstva.


PROČITAJTE I: Minimalna zarada od 1. jula 222 evra


Majska bruto plata iznosila je 1.401 KM.


Cene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u maju, merene indeksom potrošačkih cena, u odnosu na april u proseku su veće za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u proseku veće za 0,6 odsto.


Najveći procentualni rast cena od četiri odsto u maju ove godine u odnosu na isti mesec lani zabilježen je kod stanovanja usled većih cena čvrstih goriva i plina, dok je u tom periodu najveći pad cena od 11,9 odsto bio kod odeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.