SEDMORO uhapšenih u akciji "Kasa 2" priznali su da su počinili krivična dela utaje poreza i doprinosa, kompjuterske prevare i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Kako saznaju "Novosti", krivicu su priznali vlasnik i menadžera kafe bara "Pegi" na Jahorini Predrag Obućina i Njegoš Ćulum, vlasnica ribnjaka i restorana "Toplik" Zorica Jovančić, vlasnici restorana "Bob ekskluziv" Svanimir i Miljana Kreštalica, direktorka servisa "Pejović Pale" Dušanka Pejović, i vlasnik "Vile Bela" na Jahorini Zoran Obućina.

Neven Kramer, portparol OJT u Istočnom Sarajevu, za "Novosti" kaže da da još nije poznato koliki je ukupni iznos štete pričinjene ovim krivičnim delima.

- Uhapšene osobe su u prisustvu branilaca saslušane u tužilaštvu u svojstvu osumnjičenih. Njih sedmoro je priznalo krivicu. Posle saslušanja su pušteni da se brane sa slobode, jer nisu stečeni uslovi za podnošenje predloga za pritvor - rekao je Kramer.

Pojasnio je da osumnjičeni još nisu sklopili sporazume o priznanju krivice, jer je istraga i dalje u toku.

Pročitajte još - Gazde restorana utajile porez?!

- Još se prikupljaju određeni dokazi, istraga je u toku i o tome će se govoriti nakon kompletiranja predmeta i podizanja optužnice - rekao je Kramer.

Foto Toplik

Akciju "Kasa 2", u saradnji s tužilaštvom, 12. aprila je sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA. Izvršeno je 11 pretresa na više lokacija, mahom poznatih restorana i ugostiteljskih objekata.

- Osumnjičeni se terete da su umanjivali promet i na osnovu toga prijavljivali lažne poreske prijave, te plaćala manji porez. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, ju-es-be stikovi, oružje, rokovnici i dokumentacija - rekao je portparol SIPA Luka Miladinović.

U istoimenoj akciji "Kasa" krajem marta SIPA je uhapsila i veliki broj vlasnik poznatih sarejvskih kafića i restorana. Njih petoro je tada priznalo krivicu za utaju poreza i pristalo na saradnju s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu i pušteni su na slobodu. Tada su pritvoreni bivši i sadašnja direktorka firme "Inspirit" Oleg Krautblat i Ines Juretić, koji su ugostiteljima iznajmljivali računarski softver, koji im je omogućavao da Poreskoj upravi FBiH ne prikazuju stvarno stanje prometa.

Pročitajte još - PALA VELIKA, ORGANIZOVANA KRIMINALNA GRUPA: Uhapšeno 14 osoba zbog utaje poreza

MERE ZABRANE

U PRVOM delu akcije "Kasa" uhapšeni su vlasnik "Metropolisa" Nedžad Rašidagić, vlasnik "Kibe Mahala" Edin Vreta, vlasnik "Konobe Luka" u Sarajevu Željko Ljubas, vlasnica "Montane" Nejra Ibrović i vlasnik kafića "Vatra" Šaćir Čedić. Svi su pušteni na slobodu, ali su im određene mere zabrane sastajanja sa svedocima, prilazak objektima, i sastanak sa konobarima.