U PITOMOJ bačkoj ravnici, kod Bogojeva u opštini Odžaci, gaje se fazani - da podivljaju! Za lovišta u Srbiji i regionu proizvodi ih gazdinstvo Ž. D. P. "Turićanin", na fazaneriji zvanoj "Jelena".

Pročitajte još: Prigrevici kod Apatina : Fazani donose prihod

Vlasnik je Nenad Turićanin, lovac koji ne puca na fazane. Nenad je u bivšoj SFRJ 1981. osnovao prvu privatnu fazaneriju u Hrvatskoj, koju je u selu Gaboš između Vinkovaca i Osijeka nasledio njegov sin. Zatim je od 1998. do 2003. na zakupljenom zemljištu držao fazaneriju u Karađorđevu kod Bačke Palanke, a potom ju je "preselio" na 15.000 kvadratnih metara u blizini Bogojeva.

Fazanerija "Jelena", krštena po njegovom najmlađem detetu (a u nazivu firme su početna slova imena ostalo troje dece - Žarka, Dragane i Predraga), sastoji se od šest volijera, žicom ograđenih prostora u kojima su ptice zatvorene, ali mogu da lete, sa zasadima repe, suncokreta i kukuruza, i podlogom od trave, peska i šljunka.

Pročitajte još: URNEBESNA POTERA NA UŠĆU: Kombi juri prase, lovci se bacaju, a deca navijaju (VIDEO)

- Uslovi u volijerama su kao i u lovištima, a takva je i hrana za fazane. Majka ih u prirodi izleže u žetvi, i prvo što pokljucaju su mravi, zrna trave i žita. Zato je i na fazaneriji osnovna hrana žito, uz koje dajemo soju, sirkovo seme, lucerku, maslačak, koprivu i raznorazne trave - kaže Nenad.

U volijere ulaze samo on i njegova supruga, koja je tehnolog proizvodnje.

- Kad bi se fazani navikli na ljude, ne bi od njih bežali. A kad se puste u lovišta, oni treba da lete ispred lovaca, da uzmiču od predatora, da sami sebe sačuvaju za sledeću godinu ili da budu ulovljeni kao pravi divlji fazani - objašnjava Nenad.

On svake godine obnavlja matično jato, za koje bira od 800 do 1.100 koka i od 100 do 200 najlepših petlova. Najmanje svake treće godine, radi poboljšanja genetike, ukršta domaće koke i petlove s fazanima iz drugih podneblja. Ženke nose jaja od marta do polovine juna, iz kojih se ove godine izleglo oko 20.000 pilića, što je rekord fazanerije "Jelena".

- Fazani se puštaju u lovišta sa od osam do 16 nedelja starosti. Njima je "ugrađen" sunčani sat, pa se moraju puštati u smiraj dana, da prespavaju u novom ambijentu, u kojem, kad se probude, zaborave odakle su došli, i tako osvajaju novi teren. A kad ih uzimam iz gajbe i puštam u lovišta, ja ih poljubim i kažem: "Čuvajte se da vas ovi zlotvori lovci ne ubiju" - napominje Nenad.

DRŽANI U NEDRIMA

IAKO je strastveni lovac, kao što su bili i njegov pradeda, deda, otac i stric, Nenad već 35 godina ne nišani fazana, niti jede njegovo meso.

- Kako da ga ubijem kad sam ga ljubio 55 puta otkad se izlegao, i svakog sam držao u nedrima kad je bio mali - kaže Nenad.

PONUDA IZ EMIRATA

TURIĆANIN je dobio ponudu za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako kaže, ambasador UAE u Srbiji Džuma Rašid al Daheri preneo mu je želju šeika Mohameda bin Zajeda da za Emirate gaji fazane i sokolove.