Prigrevici kod Apatina : Fazani donose prihod

Vesna M. SIMIČIĆ

06. 11. 2017. u 07:19

Пригревици код Апатина : Фазани доносе приход

POSVEĆENOST Tadić i Drljača uživaju u radu sa pticama

U Prigrevici kod Apatina radi jedinstveno odgajalište pernate divljači. Lov sve atraktivniji, za odstrel jedne ptice 1.000-1.200 dinara

FAZANERIJA Lovačkog društva "Orao" iz Prigrevice ima oko 550 fazana u volijerama površine od oko 1.000 kvadratnih metara. Pernatu divljač se uzgaja da bi se obogatilo prirodno stanište, ali i za potrebe lovnog turizma, zbog kojeg ovde dolaze lovci iz cele Srbije.

- Poslednjih godina sve je atraktivniji lovni turizam. Godišnje "pred pušku" puštamo 300 fazana, dok ostale ptice menjamo za hranu i puštamo ih u šumu. Za odstrel jednog fazana plaća se od 1.000 do 1.200 dinara. Ne bavimo se komercijalnim uzgojem. Fazanska populacija je smanjena na ovim prostorima, jer strada od najvećih predatora, lisica i šakala, koji su se namnožili prethodnih godina - kaže Ilija Drljača, predsednik LD "Orao".

Ideja oko izgradnje fazanerije realizovana je pre četiri godine. Tada se u izgradnju volijera i opremanje fazanerije aktivno uključilo svih pedesetak članova lovačkog udruženja, koje postoji od 1948.

- Fazanski pilići koje odgajamo u prihvatilištu imaju idelane uslove za rast u prostoriji sa podnim grejanjem, jer, da bi fazan bio zdrav, najvažnije je da u prvih sedam nedelja bude adekvatno uzgojen. Volijere su dovoljno visoke, pa fazani mogu nesmetano da lete, a iznutra je šiblje, u kojem vole da se sakrivaju. Ovo je samo prva faza, a u planu je proširenje fazanerije. Ovde ne dolaze samo lovci, već i roditelji sa decom da bi uživali u lepoti nesvakidašnjih boja rajske ptice - dodaje Drljača.

U fazaneriju je dosad uloženo više od dva miliona dinara, koliko je izdvojilo LD "Orao", uz pomoći opštine Apatin i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

- Za mesec dana fazani pojedu više od tone hrane. Sve naše ptice se redovno vakcinišu i pregledaju kod veterinara, a uzgajalište dezinfekuje. Nama je fazanerija kao druga kuća, a lovci volonterski redovno obilaze lovište i objekte. Zbog šumskih predatora, volijere smo dodatno obezbedili betonskom konstrukcijom preko koje su zemlja i pesak, tako da lisica ili šakal ne mogu da prokopaju rupu i priđu ptici - naglašava za "Novosti" Nenad Tadić, upravnik fazanerije.


VOLIJERE Fazani mogu nesmetano da lete

Za četiri godine, iz fazanerije u Prigrevici u prirodu je pušteno više od 2.000 fazana. U planu je saradnja sa turističkim organizacijama, koje se bave lovnim turizmom.


GODIŠNjI PROFIT 500.000 DINARA

APATINSKO LD "Kurjačica" (u vlasništvu Republike Srbije) dalo je lovište u Prigrevici na korišćenje LD "Orao" na deset godina.

- Naše LD plaća državi za planirani odstrel do 60.000 dinara godišnje, za 12 meseci uzgojimo do 1.000 ptica, a godišnje prihodujemo oko 500.000 dinara. Najveći deo novca ulažemo u fazaneriju - pojašnjava Drljača.


ZEČEVI, LISICE, JELENI...

LD "Orao" gazduje sa 3.000 hektara lovišta, koje se nalazi u šumskom pojasu oko Prigrevice i obuhvata šumu Junaković kod Apatina. U ovom lovištu se pored pernate divljači nalaze zečevi, lisice, divlje svinje i jelenska divljač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije