KOSOVSKI premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv virusa korona treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.

Ove poruke su samo deo iz razmenjenih pisama, u kojima je Kurti u svom, informisao Lajčaka o situaciji u vezi sa virusom korona na Kosovu, te da su u Prištini opredeljeni za dijalog sa Beogradom, uz posredovanje EU i Sjedinjenih Država.

Kaže da u dijalogu ne treba razgovarati o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova.

- Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i Sjedinjene Države moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora da bude popraćen garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Država koja obavezuje međusobnu i potpunu primenu sporazuma - napisao je Kurti.

Pročitajte još: Kurti ignoriše Tačija: Premijer u ostavci nema vremena za pitanje mandatara

Takođe je najavio da će da formira pregovarački tim koji će on da vodi, a da će u njemu da budu i predsednik Kosova Hašim Tači i predsedavajuća Skupštine Vjosa Osmani.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak je u svom pismu, naveo da njegovo imenovanje signalizira opredeljenost EU za dijalog.

Kaže da je potez kosovske vlade da ukine porez prvi znak spremnosti da se vrati dijalogu.

- S obzirom na okolnosti virusa korona, moraću da prilagodim svoje planove na početku rada. Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj budućnosti, međutim, ova situacija neće da me spreči i da se bavim time - napisao je Lajčak u odgovoru Kurtiju.

Naveo je da uspostavlja kontakt sa Kurtijem i političkim rukovodstvo na Kosovu kako bi započeli ono za šta se nada da će biti dobra i plodna razmena i saradnja između njih.

- U međuvremenu, ohrabrujem vas da skoristite ovaj period ograničenja virusom korona kako biste mogli da nastavite da razmišljate i pripremate se za nastavak procesa - podvukao je Lajčak.

(rts.rs)