Nemci čuvaju leđa Kurtiju: U Prištini se i dalje vodi politika “svako za sebe”

D. R. Đ.

utorak, 10. 03. 2020. u 08:02

Немци чувају леђа Куртију: У Приштини се и даље води политика “свако за себе”

AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer privremenih institucija opet ruši dijalog uz prećutnu saglasnost evropskih sila. Najavio tužbu protiv Beograda za genocid. Ima podršku za "delimično" ukidanje taksa

PREMIJER tzv. Kosova Aljbin Kurti poručio je u ponedeljak da je prioritet njegove vlade da tuži Beograd zbog navodnog genocida, i da će to biti tema u nastavku dijaloga!

Kao što i po pitanju ideje delimičnog i uslovnog, a ne potpunog, ukidanja taksa na srpske proizvode, Kurti ima podršku među vodećim evropskim zemljama predvođenim Nemačkom, pretpostavlja se da i na promovisanje ovog novog "dnevnog reda" u nastavku razgovora te evropske sile gledaju sa odobravanjem.

Kurti je saopštio "da se njegova vlada dobro priprema da tuži Beograd" pred Međunarodnim sudom pravde, ali i da je to dug put. On je to rekao u parlamentu na posebnoj sednici povodom Dana žena, a na kojoj su prisustvovale i navodne žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba na Kosmetu.

- Želimo da budemo sigurni da ćemo biti uspešni u tom procesu. Počeli smo da radimo u tom pravcu - rekao je on, dodavši da će u nastavku dijaloga sa srpskom stranom zahtevati da zvanični Beograd bude odgovoran za sve štete koje je "pretrpelo Kosovo".

Tako su dve vodeće političke figure u Prištini, premijer i predsednik privremenih institucija, Kurti i Hašim Tači nastavili da vode politiku po principu "svako za sebe". Jer, dok se Kurti očigledno uzda u Berlin i Brisel, Tačijev politički savetnik Artan Behrami naveo je da postoji inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa da se dijalog Beograda i Prištine prenese u Vašington.

S druge strane, predsednik Aleksandar Vučić kazao je da je siguran da SAD neće odustati od zahteva upućenog Prištini u vezi sa ispunjenjem uslova za otpočinjanje dijaloga sa Beogradom, a što podrazumeva potpuno ukidanje taksa. Na pitanje novinara da li veruje da Kurti ima jaku podršku EU, s obzirom na to da još nisu ukinute tarife na srpsku robu, Vučić je rekao da nema sumnji da u nekim evropskim državama postoje određene simpatije prema premijeru prištinskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, da je takvih simpatija bilo i kod dela javnosti u Srbiji.

- Dok čovek nije počeo da govori o formiranju "velike Albanije", sad ih je malo sramota što su ga podržali kad je pobedio na izborima, ali to prođe. Medeni mesec uvek kratko traje - rekao je Vučić.

Angela Merkel i Donald Tramp/AP Photo Andrew Harnik

Govoreći o ulozi Amerike u nastavku dijaloga, Tačijev savetnik Behrami naveo je da prvi put posle dugogodišnjih pregovora koji su održavani u Briselu bez rezultata postoji ozbiljna inicijativa predsednika Trampa da se proces dijaloga prenese u Vašington, "gde bi trebalo da se završi kosovska državnost sa članstvom u UN". Tačijeva poseta Beloj kući, kako je ukazao, "imala je upravo tu simboliku", ali da se kosovska vlada protivi ovoj inicijativi i velikoj američkoj posvećenosti zaključenju procesa dijaloga.

- Ideja nije da ovaj dijalog vodi samo Amerika, isključujući sve ostale, već da se ono što se u Briselu dogodilo uz pomoć EU i podršku SAD, sada premesti u Vašington, a što će podržati ključne države EU poput Nemačke, Francuske i drugih zemalja - obrazložio je Behrami.

IZBEGAO RAPORT

O SADRŽAJU njegove posete Americi i susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, Tači je u ponedeljak izvestio lidere parlamentarnih stranaka, ali je razgovor sa Kurtijem izostao. Naime, Kurti je saopštio da nije spreman da se sastane sa Tačijem u funkciji lidera pokreta "Samoopredeljenje", kako je bilo navedeno u Tačijevom pozivu.

Komentari (7)

Nikola Kostić

10.03.2020. 10:23

Kurti će nas da tuži!? Jesmo li mi toliko ludi? Zašto mi nismo onda tužili hrvate za genocid i etničko čišćenje i to više puta ponovljen. Austriju za genocid i etničko čišćenje 1918 pa onda Nemačku za 18 pa 41 pa 91 onda 95 i 99.Sve agresore njih 20 za 99. Dokle više mi da ćutimo? Hoće da nas zgaze! Nisu nas uništili carevi neće ni nato.

Joda

10.03.2020. 17:55

Da se ne zamajavamo više. Nemci su uvek bili protiv nacionalnih interesa Srbije. Nekad su to otvoreno pokazivali i ynali smo skom imamo posla, a sada se igraju prvljave igre. Što naš narod kaže, bolje iskren neprijatelj nego neiskren prijatelj.

Павловић

10.03.2020. 20:48

Vučić bi trebao da požuri da napravi taj autoput do Drača i da uspostavi taj mali Šengen i onda će se možda arnauti smilovati da razgovaraju sa njim.

deda

10.03.2020. 21:15

Jadan polu pismeni Kurti.Nemci ce da mu pomognu oni nemogu sami sebi da pomognu.Nesmeju ni da prdnu dok im USA nedozvoli. Situacija se menja sve vise i vise ljudi uvidjaju ko su siptari.