SPECIJALCI ROSU upali su rano jutros u Kosovsku Mitrovicu, sa više od deset policijskih vozila, i zauzele vitalne tačke u gradu. Pod izgovorom da traže osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića priveli su policajca tzv. policije Kosova Dragišu Markovića, koji je već bio hapšen u okviru istrage o mučkom napadu na lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

Uhapšeni su i Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Marko Rošić i Saša Ćurić uz izgovor da su osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

Prilikom hapšenja čuli su se rafali iz automatskog oružja kao i šok bombe.
Kako saznajemo, pripadnici Kosovske policije su pokušali da uhapse Milana Radojčića, potpredsednika Srpske liste.

Tokom sramnog desanta kojim su prekršeni svi važeći sporazumi u gradu su se oglasile sirene za uzbunu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da moramo da se pripremimo na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, "koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina", istakavši odlučnost Albanaca da guraju do kraja sa merama.

PROČITAJTE JOŠ:

ISPOVEST SUPRUGE UHAPŠENOG SRBINA: Dragiši su puške uperili u glavu, ćerka se tresla od straha!

REAKCIJE NA HAPŠENjE SRBA - Rakić: Da se pripadnici ROSU nisu povukli imali bi rat; Dragišić: Upad učinjen sa namerom da se Srbija isprovocira!


EKONOMSKA "OLUJA": Jogurt na Kosmetu "ide" na čak 300 dinara

06:56 - UPAD ROSU NA SEVER KOSOVSKE MITROVICE

Uhapšeni su i Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Marko Rošić i Saša Ćurić uz izgovor da su osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

Prilikom hapšenja čuli su se rafali iz automatskog oružja kao i šok bombe.

Kako saznajemo, pripadnici Kosovske policije su pokušali da uhapse Milana Radojčića, potpredsednika Srpske liste.

Tokom sramnog desanta kojim su prekršeni svi važeći sporazumi u gradu su se oglasile sirene za uzbunu, a Srbi se okupljaju na ulicama.

Atmosfera je naelektrisana i postoji bojazan od eskalacije sukoba.


07:07 - GORAN RAKIĆ, SRPSKA LISTA: UHAPŠENI ODVEDENI U NEPOZNATOM PRAVCU

Zabrinjava da se narod okupio revoltiran nastalom situacijom. Da se ROSU nije povukla, plašim se da bi izbio rat. Mi ostajemo ovde, i nećemo odustati od naših ognjišta. Danas u podne protest.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić osudio je brutalni napad pripadnika Rosu.

Prema poslednjim informacijama ROSU se povukla ka Južnoj Mitrovici.
07:28 - IGOR SIMIĆ, SRPSKA LISTA: NEVIĐENI TEROR!

Četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene su jutros uz neviđeni teror! Oni su privedeni pred članovima svojih porodica, a Dragiša Marković je uhapšen sa primenom sile, udarcima u glavu, šutiranjem, navode iz Srpske liste.

"Pripadnici ROSU se grupišu prema srpskim sredinama. Pozivamo građane na uzdržanost jer nam je mir najvažniji. Takođe i zahtevamo da se sva četrvorica uhapšenih građana oslobode, jer smo uvereni da nema razloga za njihovo zadržavanje, kao i da cela ova akcija nema nikakve veze sa istragom oko ubistva Olivera Ivanovića", rekao je Simić.

07:48 - VANREDNA SEDNICA VLADE SRBIJE

U toku je vanredna sednica Vlade Srbije zbog novonastale situacije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

08:09 - VUČIĆ NA VANREDNIM SASTANCIMA SA ŠEFOVIMA VOJSKE I MUP-a

Predsednik Aleksandar Vučić od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije i drugih bezbednosnih službi.

U Predsedništvo su stigli ministar Vojske Srbije i načelnik Generalštaba, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

Sastanku sa predsednikom Vučićem prisustvuju i komandanti specijalnih vojnih i policijskih jedinica.

To su komandant specijalne brigade Miroslav Talijan, komandant Uprave vojne policije general Rajko Milovanović, kao i načelnik Obaveštajne uprave Generalštaba Milan Todorov.

Takođe, na sastanku su i komandant Žandarmerije Dejan Luković, zatim komandant specijalne antiterorističke jedinice Spasoje Vulević i komandant interventnih jedinica policije Dragan Vasiljević.

08:18 - HODžAJ: UHAPŠENE ČETIRI OSOBE

Portparol kosovske policije Daut Hodžaj potvrdio je da su jedinice kosovske policije uhapsile u severnoj Kosovskoj Mitrovici četiri osobe i da je to učinjeno kako je rekao u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Hodžaj je za RTS rekao da su po nalogu nadležnog suda jedinice kosovke policije izvršile raciju na četiri lokacije.
08:22 - RAKIĆ: POZVAO KFOR DA OBJASNI GRAĐANIMA ŠTA SE DEŠAVA

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da su pripadnici ROSU uhapsili dve osobe. On je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika Rosu. Na Trgu kod spomenika caru Lazaru okuplja se veliki broj građana koji su, kako kaže Rakić, uznemireni zbog jutrošnjih dešavanja. Rakić je pozvao građane na uzdržanost. "Sramna je medijska kampanja pojedinih medija u Srbiji koji su juče napali predsednika Vučića jer je rekao da se snage Rosu spremaju da upadnu u severni deo Kosovske Mitrovice", istakao je Rakić.

08:43 - GORAN RAKIĆ: DA SE PRIPADNICI ROSU NISU POVUKLI IMALI BI RAT!

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić ocenio je da bi na severu KIM izbio rat da se pripadnici ROSU nisu povukle u južnu Mitrovicu.

- U jutrnjim časovima specijalna jedinica Rosu upala je u Kosovsku Mitrovicu pod izgovorm da vode istragu o ubistvu Olivera Ivanovića - rekao je Rakić za Pink.

Kako je dodao, brutalnim upadom na više lokacija uhapsili su četiri naša sugrađanina i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Rakić ocenjuje da je ovo pokušaj da se skrenu tema sa nerazumnih, katastrofalnih odluka prištinskih vlasti o povećenju taksi, ali i zastrašivanja Srba.


08:50 - TAČI BIO KOD BRITANACA

Hašim Tači je juče sa svojim savetnicima Bljerimom Saljom i Ardianom Arifajem posetio Ambasadu Velike Britanije u Prištini. Na pitanje novinara o sastanku u rezidenciji britanskog ambasadora Tači je samo kratko odgovorio: "Išao sam na ručak, radi uživanja".


Iz Ambasade nisu želeli da daju detalje te posete.


09:01 - BRNABIĆEVA NA SASTANKU KOD PREDSEDNIKA

Predsednica vlade Ana Brnabić otkazala je za danas najavljene aktivnosti i od jutros je u Predsedništvu Srbije, gde su u toku sastanci predsednika Aleksandra Vučića sa šefovima snaga bezbednosti i komandantima svih vojnih i policijskih jedinica.

Brnabić je danas trebalo da bude u Nišu i Svilajncu.


09:17 - UHAPŠENI SRBI U POLICIJSKOJ STANICI U JUŽNOJ MITROVICI

Četvorica Srba uhapšenih jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice prebačena su u policijsku stanicu u južnom delu grada, javio je RTS.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je za "Zeri" precizirao da su tri osobe uhapšene u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a četvrta jer se opirala policiji.

On je rekao da su izvršene racije na četiri lokacije i da se, u konsultaciji s nadležnim tužiocem, nastavlja dalji pravni postupak.

09:19 - JEVTIĆ: PRIŠTINA IDE NA IZAZIVANjE SUKOBA

Ide se ka tome da se izazove sukob, kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

Jutrošnji upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice pokazuje da je naše ćutanje shvaćeno kao slabost, a simptomatično je i da se to dogodilo baš danas, kada su najavljeni mirni protesti, kaže Jevtić.


09:21 - DRECUN: OPASAN POTEZ,NAGOVEŠTAJ MOGUĆIH NOVIH NASILNIH AKCIJA

Upad i hapšenja koja su jutros izveli pripadnici Rosu na severu Kosova predstavljaju opasan potez, kojim se veoma zaoštrava situacija, izjavio je jutros predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da je to i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova, .

"Ovo je opasan jednostran potez Prištine kojim se veoma zaoštrava situacija i dodatno podižu tenzije, ali nažalost i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova", rekao je Drecun gostujući na RTS-u.


09:34 - GRAĐANI KOSOVSKE MITROVICE VERUJU U DRŽAVU SRBIJU

Uznemirost i strah od jutros vladaju među građanima severnog dela Kosovske Mitrovice, od kako ih je jutros, pre šest sati, probudila sirena za uzbunu.

Građanisu su poslušali poziv gradonačelnika Kosovske Mitrovice da se vrate svakodnevnim aktivnostima, ali ističu da su uplašeni, jer nisu očekivali upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenja svojih sugrađana.

"Panika je zavladala od jutros. Uznemireni smo mnogo, ovako nešto i jesmo i nismo očekivali", kaže jedan Mitrovčanin za Tanjug.

Građani ističu da veruju u državu Srbiju, da ih neće ostaviti i prepustiti Albancima južno od Ibra.

09:36 - U KOSOVSKOJ MITROVICI MIRNO

U Kosovskoj Mitrovici trenutno, oko 9.30 je mirno, a građani koji su se od jutros okupili na glavnom gradskom trgu sada su se razišli, na poziv gradonačelnika, javio je Tanjugov reporter sa lica mesta.

Deluje da se grad vratio uobičajenim aktivnostima, a na ulicama nije primetno prisustvo policije.

Politički predstavnici Goran Rakić i Igor Simić pozvali su građane da se vrate svojim aktivnostima, da idu na posao, a deca u škole.


09:48 - KOD VUČIĆA AMBASADORI KINE, PA RUSIJE

Predsednik Aleksandar Vučić u 10 sati će se sastati sa ambasadorom Kine Li Mančangom, a u 11.00 sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Sastancima sa ambasadorima prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić, saopšteno je iz Predsedništva.09:54 - SPECIJALNO TUŽILAŠTVO TRAŽILO HAPŠENjE DVE OSOBE

Iz Specijalnog tužilaštva Kosova potvrdili su da su zahtevali hapšenje dve osobe - bivšeg pripadnika policije Kosova Dragiše Markovića, kao i Sase Ćurčića, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Kako se navodi, hapšenje je traženo jer su osumnjičeni da su imali veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su rano jutros na sever Kosova i uhapsili četiri osobe.

10:06 - MEDIJI U REGIONU O UPADU SPECIJALACA ROSU NA SEVERU KIM

Mediji u regionu preneli su danas agencijske vesti o tenzijama na severu Kosova, koje naseljavaju Srbi, pucnjima i hapšenjima, kao i odvojenim vanrednim sastancima vlade i predsednika Srbje Aleksandara Vučića sa vojnim vrhom i šefovima bezbednosnih službi.
10:12 - KOSOVSKA POLICIJA TRAGA ZA JOŠ JEDNOM OSOBOM

Posle hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, kosovska policija traga za još jednom osobom u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, javio je RTS.

Za 10 sati inače najavljena je sednica kriznog štaba četiri opštine na severu KiM, u kancelariji predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je ranije Tanjugu da se sastanak priprema povodom upada ROSU i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici.

10:15 - PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA MANČANGOM

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u 10 sati sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom.

Predsednik će se u 11 sastati i sa ambasadorom Rusije, a jutros je imao sastanak sa šefovima Vojske i policije i komandantima svih specijalnih jedinica vojske i policije, nakon upada ROSU na sever Kosovca i hapšenja četvorice Srba.


10:24 - U PODNE MIRNI PROTESTI NA ČETIRI LOKACIJE NA SEVERU KIM

Srbi na Kosovu i Metohiji održaće danas u podne mirne proteste na četiri lokacije na severu pokrajine, zbog krize koju su izazvali najnoviji potezi Prištine.

Kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, Srbi će postaviti blokade ka administrativnom prelazu Brnjak, na magistralnom putu u selu Zupče, u mestu Rudare u opstini Zvečan, kao i na administrativnom prelazu Jarinje, u opstini Leposavić.

10:26 - PORTPAROL KFORA: ZNALI SMO ZA AKCIJU ROSU

Portparol Kfora Vićenco Graso izjavio je danas da je ta služba znala da će jedinice ROSU ući danas na sever Kosovske Mitrovice i da je razlog hapšenja četiri osobe "privođenje pravdi" u vezi sa slučajem ubistva Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

"Pripadnici Kosovske policije su uhapsili neke osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića", rekao je Graso za televiziju Prva.

On je kazao da ne zna gde se sada nalaze uhapšene osobe, ali da je siguran da će biti privedeni pravdi.

"Mi smo znali da je to policijska operacija. Ja mogu da potrvdim da juče nije bilo trupa ni planirane akcije, a juče nije bilo naloga suda za hapšenje", rekao je on.
10:30 - HARADINAJ: AKCIJA ROSU U SKLADU SA ZAKONOM

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Fesjbuku da je jutrošnja akcija specijalnih jedinica ROSU na severu "u skladu sa zakonom" i da nije povezana, kako je rekao, sa bilo kakvom politikom, prenosi koha.net

"Danas po nalogu specijalnog tužilaštva Kosova sprovedena je policijska operacija na severu Kosova povezana sa hapšenjem nekoliko osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanović", napisao je Haradinaj

Naveo je da je ta policijska akcija u potpunosti u skladu sa zakonom, prema nalogu sopecijalnog tužilaštva i nije, dodaje, povezana sa bilo kakvim političkim dešavanjima.

"Želim da uverim sve građane da država Kosovo i njene snage nisu i nikada neće biti protiv bilo koje etničke ili političke grupe", napisao je Haradinaj.

10:32 - POČEO SASTANAK KRIZNOG ŠTABA ČETIRI OPŠTINE

U Kosovskoj Mitrovici u 10 sati počeo je sastanak kriznog štaba četri opštine na sveru KiM. Sastanku u prostorijama Srpske liste prisustvuju predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Sastanak vodi predsednik Srpske liste Goran Rakić. Nakon sastanka biće dostavljeno saopštenje za javnost.

10:34 - VLADA U TIRANI PROTIV ODLUKE PRIŠTINE O POVEĆANjU POREZA

Vlada Albanije izjasnila se danas protiv odluke privremenih prištinskih vlasti da poveća porez na uvoz robe iz centralne Srbije za 100 odsto na robu iz centalne Srbije i BiH, prenela je prištinska Koha.

Albanski ministar finansija, Arben Ahmetaj, smatra da takva odluka nije dobra ni za Prištinu ni za Beograd i da bi je trebalo odložiti.

Ministar savetuje Prištinu da ne preduzima takve mere sa bilo kojom državom, pošto nametanje visokih tarifa, prema njemu, ide na štetu građana.

Takva odluka bi svakako koristila razvoju kosovske privede i značila bi otvorena vrata za širenje kosovskog tržišta, ali da sada nije trenutak.

10:53 - KOSOVSKA POLICIJA TRAGA ZA MILANOM RADOJČIĆEM

Kosovska policija potvrdila je da je zamenik gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Milan Radojčić, peta osoba za kojom se traga u okviru akcije nastavka istrage o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, u januaru ove godine, objavila je prištinska Gazeta express. Takom policijske akcije izvedene na severu Kosova jutros su uhapšene četiri osobe, trojica zbog povezivanja sa ubistvom Ivanovića, a četvrta jer je, kako se navodi, ometala pripadnike policije u vršenju službene dužnosti.

11:01 - TUŽILAŠTVO TVRDI DA JE U AKCIJI HAPŠENjA PRONAĐENO ORUŽJE

Kosovsko tužilaštvo tvrdi u svom saopštenju da je tokom jutrošnje akcije hapšenja i pretresa na više lokacija u svernom delu Mitrovice pronađeno i oružje, prenosi prištinska Koha.

Portal prenosi da je kancelarija tužilaštva saopštila da je po nalogu Specijalnog tužilaštva, odnosno Direkcije za istraživanje zločina, kao i jedinice za podršku specijalne policije u ranim jutarnjim časovima izvršena akcija u severnoj Mitrovici, gde su uhapšene četiri osobe osumnjičene za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.


11:10 - OD PRIŠTINSKIH MERA PROFITIRAJU TRGOVCI NA ŠTETU GRAĐANA

Makedonska vlada smatra da poreske mere Prištine u odnosu na robu iz centralne Srbije i BiH kratkoročno mogu imati efekta, ali da Makedonija, kao članica CEFTA ne treba zahvaljujući carinskim barijerama drugih zemalja da vidi priliku za povećanje izvoza.

11:22 - UPAD KPS U GORAŽDEVCU

Kosovska policija upala je danas oko 11.00 sati u prostorije predsednika Privremenog organa Opštine Peć, sa sedištem u Goraždevcu, Miloša Dimitrijevića, koji je na putu ka kancelariji, saznaje Tanjug.

Dimitrijević je govorio na jučerašnjem sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM, u Beogradu, a mediji navode da Dimitrijevića upravo zbog toga nameravaju da uhapse.


Miloš Dimitrijević

11:26 - VUČIĆ:SRBIJA U NIKAD TEŽOJ SITUACIJI, SNAGE KFOR NAMERNO OBMANjIVALE JAVNOST

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zamolili su danas ambasadora Kine Li Mančanga da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, a Mančang je uzvratio da će već u toku dana o tome obavestiti predsednika Kine.

Predsednik Vučić i premijerka obavestili su ambasadora Kine o najnovijem razvoju situacije, posle jutrošnjeg upada jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE OVDE

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su zamolili ambasadora Lija da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema.

11:29 - VUČIĆ SA AMBASADOROM RUSIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u 11.00 sati sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, povodom krize izazvane upadom ROSU na sever Kosova i hapšenja četvorice Srba.

Predsednik Vučić je od jutros imao sastanke sa šefovima snaga bezbednosti, kao i sa ambasadorom Kine Li Mančangom.

11:39 - ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB ČETIRI OPŠTINE SA SEVERA KIM

KRIZNI štab četiri opštine sa severa Kosmeta, u manjem sastavu, zatražio je posle sastanka održanog u Kosovskoj Mitrovici "da se odmah ukinu takse na srpske proizvode jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora". U zaključima je zatraženo pustanje na slobodu uhapšenih građana ili da se ponude validni dokazi. Kompletan tekst pročitajte OVDE.


11:45 - SAVA JANjIĆ: HAPŠENjE NEMA VEZE SA UBISTVOM OLIVERA IVANOVIĆA

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je danas da hapšenje četiri Srba na severu Kosovske Mitrovice nema veze sa istragom ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, već ima za cilj stvaranje uslova za konačnu podelu Kosova i Metohije.

Janjić je na svom tviter profilu napisao da je akcija kosovske policije u "službi pokazivanja sile".

"Današnja akcija kosovske policije u Mitrovici po svemu sudeći nema nikakve veze sa istragom ubistva Olivera Ivanovića nego je u službi pokazivanja sile, daljih provokacija i vrlo moguće stvaranja uslova za konačnu realizaciju plana podele po linijama koje su već dogovorene. Videćemo", napisao je Janjić.


11:48 - LINTA: JASNO JE DA SAD STOJI IZA NEPRIJATELjSKOG PONAŠANjA PRIŠTINE

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je jasno da iza neprijateljskog ponašanja Prištine stoje, pre svega, Sjedinjene Američke Države koje su nezadovoljne što im je propao plan da Kosovo postane članica Interpola.

11:53 - ČETVORICA UHAPŠENIH SRBA BIĆE IZVEDENI PRED SUD U PRIŠTINI

Specijalni Tužilac Kosova naložio da se četvorica uhapšenih Srba izvedu pred Osnovni sud u Prištini.

Specijalne jedinice ROSU jutros oko 4 sata uhapsila je četiri osobe, po nalogu suda koji vodi istragu za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Troje je uhapšeno zbog istrage ubistva, a jedna osoba zato što se suprotstavljala akciji hapšenja.

12:18 - ĐURIĆ: KOLONE SRBA, ZA OPSTANAK NA KIM

Srpski narod je jednoglasno i jednodušno ustao da brani svoje pravo na ostanak i opstanak na KiM, u čemu uživaju podršku Srbije, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i istakao da je nikad veći broj ljudi na KiM ustao da se bori protiv nepravde i terora.

"Naš narod je u velikom broju izašao i ustao protiv nepravde, terora, nasilja i pokušja da se srpski narod protera ekonomskim pogromom i brutalnim političkim terororm koji podseća na sve što su našem naropdu radili u najcrnjim periodima istorije", rekao je Đurić.12:20 - RAKIĆ: ROSU NAMERAVALA DA UHAPSI MILANA RADOJIČIĆA

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU pokušali su jutros da uhapse potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, u njegovom stanu u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Kosovska policija u međuvremenu je saopštila da traga za Radojičićem.

Rakić je rekao da su, prema njegovim informacijama, članovi ROSU maltretirali članove Radojičićeve porodice, koje su zatekli u stanu.

"To je pokušaj Prištine da isprovocira reakciju Srba , kako bi imali legitimitet da napadnu goloruki srpski narod", rekao je Rakić novinarima nakon sednice kriznog štaba.

12:29 - PREMIJERKA I MINISTRI OTKAZALI NAJAVLjENE AKTIVNOSTI

Zbog aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji premijerka Srbije i nekoliko ministara u Vladi Srbije i gradonačelnik Beograda otkazali su svoje za danas najavljene aktivnosti.

Predsednica vlade Ana Brnabić otkazala je za danas najavljene posete Nišu i Svilajncu gde je trebalo da prisustvuje otvaranju "Alfa tehniks" fabrike i od jutros je u Predsedništvu Srbije, gde su u toku sastanci predsednika Aleksandra Vučića sa šefovima snaga bezbednosti i komandantima svih vojnih i policijskih jedinica.


12:32 - BAHTIRI PRETI NOVIM AKCIJAMA AKO SRBI "PREDUZMU NEKE AKCIJE"

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pozdravio je akciju kosovske policije i ocenio da "policija pokazuje da uvek može da obavlja svoju dužnost sa visokim profesionalizmom, bez obzira na rizik koji može nastati", preneo je RTK na srpskom jeziku.

On je pozvao kosovske Srbe, koji su za danas najavili protest, da protestuju mirno i da ne preduzimaju, kako je rekao, druge akcije jer to nikome nije potrebno.

"U suprotnom, policija će ponovo intervenisati kako bi obezbedila stabilnost i poštovanje zakona Kosova", napisao je Bahtiri.

On je rekao i da apeluje na sve građane Kosova, "posebno one koji žive na severu da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije zlonamernih razlicitih grupacija", naveo je Bahtiri, prenosi RTK 2 pozivajući se na Kosovapress.

12:40 - AUSTRIJA: TAKSE PRIŠTINE NEPOTREBNA PREPREKA

Austrija u potpunosti stoji iza CETFA sporazuma, jer smatra da je on uspeh za ceo region, a carine koje je uvela Priština, vidi kao nepotrebnu prepreku, koja je samo štetna, rečeno je danas Tanjugu u Vladi Austrije.

Upitani da prokomentarišu najnovije događaje, pres služba vlade je ukazala da je Austrija kao auktelni predsedavajući EU mora biti uzdržana, ali da u potpunosti podržava izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

12:42 - SELAKOVIĆ: OZBILjNI I TEŠKI TRENUCI ZA SVE NAS

Srbija se ponaša odgovorno, Srbija ima ozbiljno, odgovorno mudro rukovodstvo, a građani moraju da znaju da je situacija izuzetno teška, izjavio je danas generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković.


Upitan da li je moguće da dođe do rata, nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije, Selaković je rekao da se nada da do toga neće doći, ali da je ovo najteža situacija do sada.

"Ne daj bože, ali situacija nije nimalo jednostavna. Ovo je možda najteža situacija do sada", rekao je Selcaković za javni servis.

Selaković je rekao da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu ponasajući se odgovorno i vodeći ozbiljnu i odgovornu politiku, kakvu je i do sada vodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

12:46 - HARADINAJ: SRBIJA JE KRIVA

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pokušao je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, da prikaže da je odluka o carinama reakcija na „dugogodišnje trgovinske prepreke“ koje je nametnula Srbija, a što se formiranja vojske tiče, tvrdi da tesno sarađuje sa kosovskim Srbima od kojih je čuo da imaju poverenja u kosovsku vojsku.

Upitan da li je bilo pametno uvesti carine na srpske proizvode, pošto je dijalog u zastoju, Haradinaj je kazao da Priština podržava dijalog sa Beogradom i poštuje „njegova dostignuća i obaveze“ koji su iz njega nastali.

13:01 - ANSA:KAKO JE KFOR U ČETVRTAK NEGIRAO KRETANjE ROSU?

Italijanska agencija ANSA izvestila je danas opširno da su specijalne snage kosovske policije (ROSU) uhapsile četvoricu Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, naseljenom srpskim stanovništvom.

ANSA pri tom ističe da je portparol Kfor-a juče negirao kretanje specijalnih snaga kosovske policije (ROSU) na severu Kosova, na koje je, kako navodi, ukazivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

13:03 - POČELI PROTESTI SRBA NA SEVERU KIM

SRBI sa severa Kosmeta okupljaju se kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv političkog i policijskog terora Prištine, koje je kulminiralo hapšenjem četvorice Srba u Kosovskoj Mitrovici i uvođenjem taksi za robu iz Srbije. Naši sugrađani iz južne srpske pokrajine okupljaju se u mestu Rudare kod Zvečana, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i u mestu Zupce u opštini Zubin Potok i za sada sve protiče u miru, bez incidenata. Kompletan tekst pročitajte OVDE.

13:11 - VUČIĆ S HANOM: SRBIJA IZLOŽENA SNAŽNIM PROVOKACIJAMA PRIŠTINE

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, kojem je preneo da je Srbija izložena snažnim provokacijama Prištine, ali i da se ponaša ozbiljno i odgovorno.

Predsednik Vučić i komesar Han saglasni su da je sada potrebno očuvati mir i stabilnost.

13:26 - ŠTRAHE: CARINE SU BEZOBRAZLUK, PRIŠTINA DA POVUČE ODLUKU

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe oštro je osudio prištinske vlasti zbog uvođenja carine od 100 odsto na srpsku robu.

Takođe je oštro kritikovao javno paljenje srpske robe, što su činili pojedini lokalni političari na Kosovu.

Štrahe je saopštio da je u razgovoru sa predstavnicima privremenih kosovskih vlasti pre nekoliko dana u Beču zatražio da tu odluku povuku.

"To što je sada carina povećana za 100 odsto je bezobrazluk prve klase i sasvim sigurno ne vodi ka normaizaciji odnosa", kritikovao je Štrahe.

"Kosovo mora poštovati CEFTA sporazum", poručio je Štrahe.

13:43 - SIMIĆ: VIŠE OD 16.000 LjUDI NA PROTESTIMA NA KIM

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se više od 16.000 ljudi okupilo danas na mirnim protestima na četiri lokacije na severu Kosova i Metohije, održanim zbog uvođenja dodatnih taksi na robu iz Srbije i hapšenja četvorice Srba iz Kosovske Mitrovice.

Protesti Srba, koji su počeli oko podne, održani su na adminisrativnom prelazu Jarinje, u mestima Rudare, Zupče i Merdare.

13:58 - S.JANKOVIĆ SVEDOČIO U BEOGRADU O UBISTVU IVANOVIĆA

Saša Janković saslušan je u četvrtak u svojstvu svedoka u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu u okviru istrage koja se vodi za ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici 15. januara ove godine.

Srpsko tužilaštvo je ispitalo Jankovića po zamolnici kosovskog suda u Prištini, koji vodi ovu istragu.

Izvešaj sa saslušanja biće prosleđen Prištini.

U informaciji Tužilaštva za organizovani kriminal za Tanjug se precizira da je Janković ispitan po zahtevu za uzajamnu pomoć privremenih organa samouprave u AP KIM - Osnovnog suda u Prištini.

14:08 - ČADEŽ: NA KOSMET NIJE PROŠLO NI 10 KAMIONA SRPSKE ROBE

Na administrativnom prelazu Merdare u četvrtak nije prošao nijedan kamion, a na ostalim prelazima prošlo je oko sedam ili devet kamiona, iako je uobičajeno između 70 i 100 kamiona robe, što potvrđuje da je vanredna situacija, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.


Odgovarajući na pitanje novinara koliko je odluka prištinskih vlasti da carinu na srpsku robu poveća na 100 odsto pogubna za srpsku ekonomiju, Čadež kaže da prebacivanje političke agende na ekonomski teren šteti ne samo našoj ekonomiji nego i ekonomiji na Kosovu i u regionu.


"Imate rast cena iz dana u dan osnovnih prehrambenih proizvoda na KiM. Takođe, sirovina koju kosovski proizvođači koriste dolazi iz Srbije, jer je konkurentna, bliža i transport je jeftiniji i zato među nama postoji ta vrsta saradnje", ukazao je Čadež i dodao "morate baš da ne razumete kako privreda funkcioniše da bi doneli ovakvu meru".

Čadež je ponovio da je ta odluka Prištine nerazumna, neracionalna i politička, i koju on, kao neko ko zastupa privredu, ne može da objasni.

14:44 - KFOR ĆE NASTAVITI DA NADGLEDA SITUACIJU NA TERENU

Komandant Kfora danas je zbog političke osetljivost trenutka pozvao sve strane na Kosovu da na miran i odgovoran način reaguju na sporove bez primene sile i nasilja i saopštio da će Kfor nastaviti da nadgleda situaciju i zadržati prisustvo na terenu u nadi da neće biti potreba da interveniše.

Povodom jutrošnje akcije hapšenja koju je Kosovska policija sprovela u severnom delu Kosovske Mitrovice, Kfor je saopštio da nije bilo razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga niti bilo kojih drugih vojnih snaga na severu Kosova.

Kfor potvrđuje da je sve što se dogodilo bilo samo policijska operacija, navodi se u saopštenju i dodaje da je Kosovska policija rano jutros sprovela operaciju po nalogu za hapšenje suda u Prištini vezano za istragu ubistva Olivera Ivanovića i uhapsila četiri osobe u severnom delu Kosovske Mitrovice posle čega se vratila u bazu.

Dodaje se da nije bilo nikakvih nezakonitih operacija, vojne akcije niti ikakvih pretnji po sigurnost i bezbednost građana.

Kfor potvrđuje da je to što se dogodilo bila policijska operacija i da nije bilo razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga niti bilo kojih drugih vojnih snaga na Severu Kosova, navodi se u saopštenju.

Dodaje da je situacija na terenu "stabilna i pod kontrolom" iako je Kfor "svestan da je došlo do rasta napetosti na političkom nivou zbog nekih međunarodnih i ekonomskih dešavanja".

14:53 - VESELjI SAZVAO VANREDNI SASTANAK VRHA DPK-a

Predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, pozvao je na vanredni sastanak sve zamenike predsednika i ministre iz te stranke.


Kako prenosi portal Indexonline, nema informacija o tome koji su razlozi za ovaj vanredni sastanak.


15:20 - POLICIJA TZV. KOSOVA OBJAVILA NAVODNE DOKAZE PRIKUPLjENE U HAPŠENjIMA

Policija tzv. Kosova objavila je danas tekst i fotografije na kojima se, kako tvrde, nalazi oprema i oružje pronađeni tokom današnjeg upada i hapšenja na severu Kosova. Pristinski sajt Koha.net prenosi da je policija priložila fotografije i tekst o tome šta je zaplenila tokom "akcije u Mitrovici, gde su četvorica osumnjičenih uhapšeni zbog ubistva Olivera Ivanovića. Koha.net uz priložene fotografije piše da su među navodnim dokazima dron, više mobilnih telefona, lap top, ajpedi, radio veza, dva vojna prsluka, futrola za pušku.

Kako se navodi, policija tvrdi da je zaplenila i četiri automata "kalašnjikov" jugoslovenske proizvodnje, četiri šaržera za AK-47, više šaržera za oružje različitog kalibra, ručnu granatu M-75, gumenu palicu, kao i 76 grama narkotika, različita dokumenta i kućište za kompjuter marke "ASUS".

15:43 - ZDRAVSTVENI CENTAR U KOSOVSKOJ MITROVICI IMA ZALIHE LEKOVA I KISEONIKA ZA SEDAM DANA

Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici ima rezerve lekova i kiseonika za oko sedam dana, kaže direktor tog centra Milan Ivanović i napominje da će, ukoliko se nastavi blokada Prištine, doći do nestašice određenih lekova i kiseonika. On je za Tanjug rekao da u toj bolnici za sada uspevaju da adekvatno zbrinu pacijente i da se operacije i porođaji obavljaju bez problema, ali da je neophodno da se što pre stabilizuje situacija sa isporukom srpskih proizvoda na Kosovo i Metohiju.

"Priština udara na najosetljiviju populaciju. Njihova dozvola za isporuku lekova, kiseonika, sanitetskog materijala data je pre skoro dve nedelje, ali je povučena u sklopu poslednjih akcija Prištine", naveo je Ivanović.

Kako je rekao, poslednja isporuka lekova i kiseonika iz centralne Srbije u Kosovsku Mitrovicu stigla je pre oko mesec dana.

15:50 - HODžA: TUŽILAŠTVO ZA TROJICU SRBA TRAŽI PRITVOR DO 30 DANA

Tužilac samoproglašenog Kosova, Šalja Hodža, izjavio je da je zatražio određivanje do 30 dana pritvora za trojicu Srba uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici, koji se sumnjiče da su umešani u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića.


Hodža je za portal kalkso.com rekao da su pritvorena četvorica Srba i da je njima odmah određen pritvor od 48 sati, odnosno dok ne budu izvedeni pred istražnog sudiju.

„U međuvremenu smo se Osnovnom sudu u Prištini obratili zahtevom za određivanje pritvora do 30 dana za trojicu uhapšenih, osim četvrtog uhapšenog koji se tereti za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti“, rekao je Hodža.

15:57 - ČEPURIN PORUČIO PRIŠTINI: NE TREBA PRECENjIVATI SVOJE SNAGE

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je vlastima u Prištini da ne treba da precenjuju svoje snage.


Komentarišući na Tviteru odluku Prištine opovećanju poreza na robu iz Srbije i BiH, Čepurin je napisao:

"Priča o uvođenju 'poreza-sankcija' Prištine potvrduje reči Napoleona koje je on ponavljao tokom povlačenja iz Rusije 1812. godine: 'Od velikog do smešnog samo je jedan korak.' Smisao ove izreke je: Ne treba precenjivati svoje snage ".

16:30 - SIMIĆ: UHAPŠENI SRBI U PRITVORU U PRIŠTINI, ANGAŽOVAN TIM ADVOKATA

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da se četvorica Srba uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici nalaze u pritvornom centru u Prištini i da je angažovan tim advokata koji će ih braniti.

Simić je za televiziju O2 rekao da će tim anagažovanih adovkata hitno otići u Prištinu i zahtevati da vide uhapšene Srbe.

"Po nezvaničnim informacijama neki su teško pretučeni... Ali to su nezavnične informacije i najbolje je da sačekamo da vidimo šta će nam reći advokati", kazao je Simić.

17:01 - HARADINAJ: TAKSE DOK SE OSTVARE CILjEVI ZBOG KOJIH SU UVEDENE

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj u petak je na sastanku s ambasadorima petorke i šeficom kancelarije EU na Kosovu rekao da odluka Vlade o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi do ostvarivanja ciljeva zbog kojih je doneta.

Vlada tzv. Kosova saopštila je da je Haradinaj upoznao ambasadore SAD, Velike Britanija, Francuske, Nemačke, Italije i EU o odluci o taksi od 100 odsto za proizvode iz Srbije i BiH i rekao da je njegova Vlada bila prinuđena da preduzme tu meru zbog neprestanih prepreka koje Srbija postavlja Kosovu.

17:10 - PRIŠTINA LUPA TAKSE, HAPSI SRBE, A TAČI ĆUTI

Tri dana od odluke vlade tzv. Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto, protesta Srba i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici, predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, se nije oglasio. Opširnije pročitajte OVDE.

17:36 - KOSOVSKA POLICIJA ZADRŽALA EKIPU TANJUGA

Ekipu Tanjuga danas popodne zadržali su saobraćajci Kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje, zbog provere brzine kojom su se kretali, a na kraju su izrekli kaznu vozaču zbog folije na zadnjim prozorima i oduzeli vozačku dozvolu dok ne plati kaznu i priznanicu o tome odnese u policijsku stanicu u Zvečanu.

Policija je, naime, zaustavila ekipu Tanjuga i, nakon što su utvrdili na radaru da se vozilo kretalo propisnom brzinom, uočili su oznaku "pres s" i kaznili vozača navodno zbog folija na zadnjim staklima vozila.

Opširnije pročitajte OVDE.

18:20 - "SRPSKA SOLIDARNOST HRANOM" ZAUSTAVLjENA NA JARINjU! (FOTO)

Članovi humanitarne organizacije "Srpska solidarnost hranom" koji su krenuli na slavu zaustavljeni su na administrativnom prelazu Jarinje više od šest sati. Opširnije pročitajte OVDE.


18:33 - UHAPŠENI SRBI SASLUŠANI U POLICIJI

Srbi uhapšeni u Kosovskoj Mitrovici zbog navodne umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića saslušani su danas pred inspektorima kosovske policije, a sutra će sud odlučivati o njihovom zadržavanju u pritovru.

Od četvorice privedenih samo je Marko Rošić na saslušanju imao izabranog branioca, advokata Miloša Delevića, dok su ostalima postavljeni advokati po službenoj dužnosti.

Rošićev branilac rekao je Tanjugu da je njegov branjenik negirao krivično delo za koje se tereti - pomaganje u teškom ubistvu.

Tačne podatke o krivičnom delima za koja se terete ostali - Delević nema.

Pošto je specijalno kosovsko tužilaštvo već zatražilo od suda u Prištini da se Srbima odredi 30 dana pritvora, Delević je rekao da će oni sutra biti izvedeni pred sudiju koji će doneti odluku o tom predlogu.

“Ja ću za svog branjenika tražiti da se brani sa slobode, jer ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo za koje se tereti. Alternativno, stavićemo predlog da se odredi blaža mera od pritvora, kao što je kućni pritvor ili obećanje da neće bežati uz predaju pasoša sudu” precizirao je Delević.

18:35 - UKLANjA SE ROBA BEZ DEKLARACIJE "REPUBLIKE KOSOVO"

Širom Kosova i Metohije, i u Prištiini, inspektori nastavjaju sa uklanjanjem robe iz Srbije, čije deklaracije, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom.

Opština Priština je potvrdila da su inspektori već teći dan u akciji uklanjanja robe iz Srbije na čijim deklaracijama piše: "Kosovo i Metohija" ,"Kosovo UNMIK" ili "Kosovo 1244", kao i drugi nazivi koji, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom.

Navodi se i da će ta akcija biti nastavljena u svim prištinskim prodavnicama i narednih dana, preneli su mediji.

18:36 - MITROVČANI PRAVE ZALIHE BRAŠNA, ULjA I MLEKA

U strahu od nestašice osnovnih životnih namirnica, nakon odluke Prištine da poveća takse na srpske proizvode za 100 odsto, građani Kosovske Mitrovice najviše kupuju brašno, ulje i mleko i prave zalihe, kažu prodavci u mitrovačkim marketima.

Kako javlja izveštač Tanjuga, osim kratkotrajnog mleka, koje iz centralne Srbije ne stiže već treći dan, u pojedinim prodavnicama nema ni brašna, dok u drugim ima zaliha za dva-tri dana.

"Najviše se kupuju mleko, brašno i ulje. Za sada imamo svega, ali to su zalihe od ranije i trajaće još sedam do deset dana", kaže prodavačica u jednom mitrovačkom marketu.

Cene su u većini prodavnica za sada iste, ali poskupljenje će, kako kažu, biti neminovno, ukoliko Priština ne ukine nametnute takse od 100 odsto.

18:56 - SRPSKA ROBA I DALjE NA RAFOVIMA U JUŽNOJ MITROVICI

Roba široke potrošnje iz Srbije još uvek se nalazi na trgovinskim rafovima na Kosovu i Metohiji, čemu svedoči i to da se u najvećem tržnom centru u južnoj Mitrovici mogu videti srpski proizvodi.

Ekipa Tanjuga uverila se na licu mesta u velikom tržnom centru u južnoj Mitrovici da još nije povučena roba iz Srbije, kako su to pojedini mediji izvestili.

Građani južne Mitrovice, na primer, mogu i dalje kupiti proizvode iz Srbije, poput ulja Vital i Premium Oil, zatim skoro ceo program proizvođača "Moja Kravica", "Zlatni pek" i Plazma keks kompanije "Bambi", štrudle "Medela", čije pokovanje košta 0,76 evra.

Takođe, u južnoj Mitrovici se moguže kupiti i majonez i kečap srpskog proizvođača "Polimark", kao i eurokrem firme "Swisslion Takovo".

U tržnom centru se može videti da postoje veće zalihe proizvoda iz Srbije.

18:59 - HAN: POTREBNO HITNO SMIRITI SITUACIJU

Komesar EU za proširenje Johanes Han napisao je danas na svom Tviter nalogu da je o situaciji na KiM posle najnovijih poteza Prištine razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

"Složili smo se da je neophodno da se hitno smiri situacija i dođe do deeskalacije u interesu celog regiona. Ponudio sam pomoć u radu na brzim, praktičnim rešenjima za različita trgovinska pitanja u okviru CEFTA", napisao je Han.

19:02 - PREMIJERKA I MINISTRI STIGLI U PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Članovi Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić stigli su u Predsedništvo Srbije, na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je zakazan za 19 sati.

Predsednik Vučić od jutros je imao niz sastanaka sa šefovima srpskih bezbednosnih snaga, kao i ambasadorima Kine i Rusije, a telefonom je razgovarao sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, sve u svetlu najnovije krize na Kosovu i Metohiji nakon hapšenja četvorice Srba.

19:12 - APEL PRED UN: SPREČITE ETNIČKO ČIŠĆENjE SRBA

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost zatražio je od Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašel da se spreči početak etničkog čišćenja Srba sa KiM, koje prouzrokuje delovanje privremenih vlasti u Prištini.

Kako je saopštio Savet, sa sedištem u Kraljevu, u dopisu je istaknuta i neophodnost da se upozori i EU na svoju obavezu osude i preduzimanja mera u situacijama kada jedna strana u pregovorima, u ovom slučaju privremen vlasti u Prištini, jednostranim i provokatorskim postupcima blokiraju i dalje pregovore i to da se na prostoru Kosova i Metohije postigne trajni mir.

"Kao što znate, Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije, koji je pod direktnom kontrolom tela Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244", navedeno je u dopisu Saveta Visokoj komesarki.

Dodaje se da se na prostoru KiM događaju permanentne provokacije od strane privremenih organa sa sedištem u Prištini, uprkos naporima EU da se između Beograda i Prištine postigne komrpimisno rešenje u cilju postizanja održivog mira i saradnje na teritoriji Kosova i Metohije.

Podizanje carina za 100 odsto na srpsku robu ocenjeno je kao direktni revanšizam zbog odbijanja zahteva privremenih vlasti na Kosovu i Metohiji za prijem u Interpol.

U dopisu se upozorava i na to da specijalne policijske jedinice privremenih vlasti iz Prištine, zloupotrebom policijskih ovlašćenja, vrše upade na teritorije u kojima žive pripadnici srpskog naroda i na taj način šalju jasnu poruka o nepoželjnosti Srba koji su vekovima na prostoru Kosova i Metohije.

Zbog povećanja carina, cene proizvoda postaju nesrazmerno visoke, a na taj način se generiše dodatno siromaštvo, ističe se u dopisu i dodaje da se onemogućava blagovremeno snabdevanje zdravstvenih ustanova i stanovništva lekovima i medicinskim sredstima što, pored neosnovanog policijskog zastrašivanja, nesumnjivo ima elemente etničkog čišćenja Srba sa teritorije Kosova i Metohije.

"Na ovaj način direktno se krše ljudska prava", ističe se i dodaje da se posebno krši pravo iz člana 3. Opšte deklaracije o ljudskim pravima - na život, slobodu i ličnu sigurnost, člana 13. - pravo na slobodu kretanja i izbora stanovanja unutar granice svake države.

19:44 - AMBASADA SAD U PRIŠTINI OŠTRO KRITIKOVALA UVOĐENjE TAKSI

Američka ambasada u Prištini oštro je danas kritikovala odluku kosovske vlade da uvede takse od 100 odsto na srpske proizvode.

U odgovoru za prištinsku Gazetu Ekspres, američka ambasasa u Prištini izrazila je zabrinutost zbog te odluke te pozvala kosovske "lidere da ne doprinose stvaranju tenzija".

"Sjedinjene Države su uznemirene zbog odluke vlade da podigne trgovinske barijere. Kao što smo rekli, ne vidimo kako Kosovo ima koristi od ovih mera", ističe američka ambasada.

"Snažno pozivamo da se ta koncentracija usmeri na ključne interese Kosova – njenu evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom", poručeno je iz američke ambasade.

Dalje, ambasada navodi da takse "bespotrebno skreću pažnju s tih ciljeva, podrivaju međunarodni položaj i negativno utiču na građane".

"Pozivamo lidere da spuste tenzije, promovišu mir i rade na uspostavljanju zamaha koji će doneti napredak i stabilnost svim građanima", navela je američka ambasada u Prištini.

Ambasada se osvrnula i na glasanje u Interpolu te navela da "iako razočaravajuće, glasanje u Interpolu podvlači važnost održavanja kontruktivnog međunarodnog angažovanja", prenela je Gazeta Ekspres.

19:59 - MOSKVA REAGOVALA: PRIŠTINA RAZVIJA SPIRALU SUKOBA, SAD I EU NISU U STANjU DA IH OBUZDAJU

Moskva jutrošnji upad kosovsko-albanskih specijalnih jedinica u deo Kosovske Mitrovice koji naseljavaju Srbi i hapšenje četiri lokalna žitelja smatra novom provokacijom Prištine. Opširnije pročitajte OVDE.

20:10 - POČEO SASTANAK SRBA SA KiM

Počeo je sastanak kriznog štaba četiri opštine sa severa Kosova i Metohije, saznaju "Novosti".

20:22 - ĐURIĆ: ALBANCI ZNAJU KOJA JE TO LINIJA POSLE KOJE NEMA NAZAD

Albanci i njihovi lideri dobro znaju koja je to linija posle koje ni za njih nema više nazad, posle koje mogu da izgube i ono što misle da danas imaju, kaže direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i poručuje da ništa ne sme da pokoleba Srbe u narednim danima.

"Albanci i njihovi lideri su mislili da Srbe na KiM mogu da pregaze 'kao plitak potok', milislili su da nasiljem, terorom, strahom, mogu da nateraju naš narod da odustanu od svojih ognjišta, svojih domova, od svega onoga što im je najsvetije, od crkava od grobova, od onoga što su nam ostavili naši dedovi i pradedovi i da to mogu da urade zastrašujući nas, uvođeći ekonomske mere koje nemaju veze ni sa zdravim razumom ni sa ekonomijom nego isključivo sa politikom i čiji isključivi cilj je da Srba na KiM više ne bude", rekao je Đurić za TV Most.

Upad jedinica Rosu u severnu Kosovsku Mitrovicu izazavao je, kaže, opravdani gnev i revolt Srba, ali i slogu i solidarnost srpskog naroda.

"Naši ljudi treba da znaju da je Srbija uz njih, da je Srbija sa njiima i da veoma pažljivo pratimo svaki detalj onoga što se dešava na KiM" rekao je Đurić.

20:36 - VUČIĆ: SRBIJA NE PRISTAJE NA NOVE UCENE

Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u Predsedništvu Srbije, ističući odlučnost Albanaca da guraju do kraja sa merama. Kompletan tekst pročitajte OVDE.