Đurić: Srpski narod je odlučan da brani svoja prava; Rakić: Da se pripadnici ROSU nisu povukli imali bi rat

Agencije

23. 11. 2018. u 08:54

Ђурић: Српски народ је одлучан да брани своја права; Ракић: Да се припадници РОСУ нису повукли имали би рат

Foto: Arhiva VN

Povodom upada ROSU u Severnu Mitrovicu oglasisli su se Rakić, Dragišić, Jevtić, Drecun, Palma...
CEO dan sam u štabu sa predsednikom Aleksandrom Vučiću i prenosim poruku Srbima na KiM da je Srbija uz njih i da će biti uz njih - poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i istakao da je nikad veći broj ljudi na KiM ustao da se bori protiv nepravde i terora. Upitan o izjavi predsednika Vučića da je upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao da su snage KFOR, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost, Đurić je kazao da se i pokazalo da su "u laži kratke noge".

"Ni 24 sata nije prošlo a da ih stvarnost nije demanotavala. I ne samo to, nažalost i brojni domaći telali albanskih institucija pa i KFOR-a i NATO-a juče su tvrdili kako lažemo i kad predsednik kaže da se pripremaju intervencije ROSU, i u njihovom slučaju se potvrdilo da su u laži kratke noge i nije prošlo ni 24 sata, a laž je ogoljena", rekao je Đurić.

Kako kaže, naš narod nije pristao na politički teror.

"Ovaj teror ima za cilj da se srpski narod protera i Srbija natera u neku vrstu političke kapitulacije. Takse nemaju nikakve veze sa zdravim razumom i mozgom i cilj je da se Srbija natera na neku vrstu političke kapitulacije", kaže šef Kancelarije za KiM.


Pročitajte još - DRAMA NA KOSOVU: ROSU upao u Severnu Mitrovicu, četvorica Srba uhapšena; Vučić na vanrednim sastancima sa šefovima Vojske, MUP-a i specijalnih jedinica; Tači pre desanta bio u britanskoj ambasadi

Srbi sa Kosova odlučni su u nikad većem broju da brane svoja prava i ognjište i te čnjicnice treba da bude svesna cela Srbija, zaključio je Đurić.

RAKIĆ: DA SE PRIPADNICI ROSU NISU POVUKLI IMALI BI RAT

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić ocenio je da bi na severu KIM izbio rat da se pripadnici ROSU nisu povukle u južnu Mitrovicu.

- U jutrnjim časovima specijalna jedinica Rosu upala je u Kosovsku Mitrovicu pod izgovorm da vode istragu o ubistvu Olivera Ivanovića - rekao je Rakić za Pink.

Kako je dodao, brutalnim upadom na više lokacija uhapsili su četiri naša sugrađanina i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Rakić ocenjuje da je ovo pokušaj da se skrenu tema sa nerazumnih, katastrofalnih odluka prištinskih vlasti o povećenju taksi, ali i zastrašivanja Srba.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste da su se građani okupili i da se pripadnici ROSU nisu povukli, imali bi rat - rekao je Rakić.

On je podsetio da je KFOR garantovao da ROSU neće upasti na sever.

- Ovo je povod da se narod uplaši da krene da beži. Ostajemo ovde i nećemo da bežimo. Za 12 sati je zakazan protest - istakao je Rakić.

DRAGIŠIĆ: UPAD UČINjEN SA NAMEROM DA SE SRBIJA ISPROVOCIRA

Upad ROSU na Severnu Mitrovicu očigledno je učinjen sa namerom da isprovociraju sukob zbog neuspelog pokušaja Kosova da postane članica Interpola, rekao je profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

Prema njegovim rečima, hapšenje srpskih građana i upad ROSU je nastavak mera koji je krenuo uvođenjem trgovinskog rata, a sve sa ciljem da se Srbi na KiM i Srbija isprovociraju na nerazumni potez kako bi se, kaže, zaboravil pregovori u Briselu i pokušaj postizanja kompromisnog rešenja.


Dragišić ističe da Srbija na pokušaj nekog intenzivnijeg nasilja na KiM ne bi ostala nema.

"To bi bila situacija u kojoj bi Srbija bila saterana u ćošak i morala bi da se brani i tada bi Srbija pokazala svoj pun kapacitet. Siguran sam da na KiM dobro znaju kakav je kapacitet Srbije i odnos snaga i da bi Srbija lako izašla na kraj sa njihovim snagama bezbednosti", kaže Dragišić za Tv Prva.

Ističe da je siguran da će ovakvih provokacija još biti, ali i da pretpostavlja da niko na KiM nije nerazuman da krene u otvoreno oružano nasilje protiv Srba.

PROČITAJTE JOŠ - PROTESTI NA SEVERU KIM, SRBI PORUČUJU: “EU otvori oči”, “Ne izgladnjujte našu decu”, “Biju nas i terorišu” (FOTO + VIDEO)


JEVTIĆ: PRIŠTINA IDE NA IZAZIVANjE SUKOBA

Ide se ka tome da se izazove sukob, kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

Jutrošnji upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice pokazuje da je naše ćutanje shvaćeno kao slabost, a simptomatično je i da se to dogodilo baš danas, kada su najavljeni mirni protesti, kaže Jevtić.

"Simptomatično je da smo mi za danas najavili mirne proteste. Očigledno da je izabran momenat kad smo želeli da poručimo da nećemo da ćutimo i da je naše ćutanje do sada neko razumeo kao slabost", rekao je Jevtić gostujući na TV Pink.

On je istakao da je važno to što je predsednik Aleksandar Vučić poručio da Srbi na KiM neće ostati nezaštićeni.

Jevtić ističe da uvođenje 100-procentne carine na proizvode iz Srbije ionako težak život Srba čini još težim i komplokovanijim.

"Nikakve reakcije sa naše strane nije bilo, a ide se ka tome da se izazove sukob. Cilj je jasan - da predsednika Vučića stavi u nezavidan položaj i da Srba na kraju bude sve manje i manje i da kad dođe do dogovora kažu: eto, vas nema", rekao je Jevtić.

DRECUN: OPASAN POTEZ, NAGOVEŠTAJ MOGUĆIH NOVIH NASILNIH AKCIJA

Upad i hapšenja koja su jutros izveli pripadnici Rosu na severu Kosova predstavljaju opasan potez, kojim se veoma zaoštrava situacija, izjavio je jutros predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da je to i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova, .

"Ovo je opasan jednostran potez Prištine kojim se veoma zaoštrava situacija i dodatno podižu tenzije, ali nažalost i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova", rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima, bilo je jasno da će se usled koncentracije specijalnih kosovskih snaga nešto desiti.

"Oni su izvršili koncentraciju specijalnih snaga koji su im potrebni za takve akcije i jedinica Rosu i FIT jedinica o kojima se malo priča. To je jedinica koja treba da preraste u vojnu elitnu formaciju, a koju su trebinrali Britanci i Amerikanci. Bilo je jasno da će se posle te koncentracije kosovskih snaga nešto desiti", kazao je on.

Drecun je istakao da se čini da su najnoviji događaji samo sastavni deo šire strategije koju je, izgleda, nametnuo prevashodno kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a u cilju prekida bilo kakvih razgovora sa Beogradom o mogućnosti postizanja dogovora o konačnom statusu Kosova i Metohije i skretanja pažnje kosovske javnosti sa problema političke, socijalne i ekonomske prirode na Kosovu.

Pročitajte još - ISPOVEST SUPRUGE UHAPŠENOG SRBINA: Dragiši su puške uperili u glavu, ćerka se tresla od straha!

"Sve to treba zapravo da bude preusmeravanje pažnje Alabanaca sa izuzetno teške ekonomske, socijalne situacije, sa mnogobrojnih problema sa kojima se suočavaju i neuspeha koji su napravljeni u jačanju međunarodnog položaja te lažne države i izuzetno nestabilne političke situacije", kazao je Drecun.

On je podsetio da aktuelna vladajuća koaliciija u Prištini nema većinu bez glasova Srpske liste i naglasio da "oni tako žele da preusmere pažnju sopstvene javnosti sa tih problema na mržnju prema Srbima".

"Umesto da ima protesta među Albancima zbog lošeg života, oni pale srpsku robu. Pa ćete onda da šaljete specijalne jedinice na sever, da pretite Beogradu. Sve je usmereno ka tome da se ne nastave razgovori u Briselu i da ne dođe do konačnog rešavanja statusa Kosmeta", rekao je Drecun.

PALMA: CILj ALBANACA JE ETNIČKI ČISTO KOSOVO

"Ovo što se danas i ovih dana dešava na Kosovu i Metohiji je nastavak etničkog čišćenja iz 1999. godine i martovskog pogroma iz 2004. godine. Krajnji cilj je etnički čisto Kosovo. Neuspeh Albanaca na Skupštini INTERPOL - a je samo povod, a njihov zahtev za prijem u INTERPOL je imao za cilj da nakon toga stave na INTERPOL - ove poternice gotovo sve Srbe, kako bi svi morali da odu sa Kosova i Metohije. Deo međunarodne zajednice je za etničko čišćenje Albance nagradio priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti. Taj deo međunarodne zajednice i danas podržava sve što Albanci rade, a to što rade, ne rade sami. To je i sam Haradinaj više puta potvrdio. Evropska unija treba podhitno da prestane sa pominjanjem "dve strane ili obe strane" u svojim saopštenjima, jer time vređa Srbiju, a vređa i zdrav razum. Ovde je samo jedna strana upotrebila oružanu silu i ovde je samo jedna strana uvela takse i palila srpske proizvode po uzoru na Hitlera krajem tridesetih godina prošlog veka. Svet se mora suprostaviti albanskom fašizmu na Kosovu i Metohiji i prvo sprečiti dalje etničko čišćenje, a drugo, Specijalni sud za ratne zločine OVK konačno mora da počne sa radom i objavi prve optužnice protiv ratnih zločina albanskih terorista. Jedinstvena Srbija u potpunosti podržava ono što radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Cela Srbija mora da stane iza svog rukovodstva i ceo svet mora da osudi albanski fašizam" , izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

MEDIJI U REGIONU U UPADU SPECIJALNIH JEDINICA ROSU NA SEVERU KIM

Mediji u regionu preneli su danas agencijske vesti o tenzijama na severu Kosova, koje naseljavaju Srbi, pucnjima i hapšenjima, kao i odvojenim vanrednim sastancima vlade i predsednika Srbje Aleksandara Vučića sa vojnim vrhom i šefovima bezbednosnih službi.

Agencija HINA javila je, pozivajući se na srpske medije, da su napetosti između Prištine i Beograda, podstaknute odlukom kosovskih vlasti da carinske takse na robu iz Srbije i BiH povećaju za 100 posto, u poslednja 24 sata dostigle razmere koje bi uskoro mogle prerasti u nekontrolisane incidente, uprkos, kažu, porukama iz Brisela.

Portal Index je, pozivajući se na srpske medije, preneo da su specijalne jedinice ROSU upale rano jutros na severni deo Kosova, koji nastanjuju Srbi, i da je četvorica njih uhapšeno.

Pročitajte još - EKONOMSKA "OLUJA": Jogurt na Kosmetu "ide" na čak 300 dinara

I drugi hrvatski mediji prenose da su četvorica Srba uhapšena na severu Kosova, da su se čuli rafali, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao vanredni sastanak sa šefovima bezbednosnih službi i vojske.

I mediji u BiH su preneli o tenzijama na Kosovu i Metohiji i vanrednim sastancima predsednika Srbije i vlade.

Portal RT Crne Gore, takođe izvestava o situaciji na Kosovu, nakon što je Priština odlučila da poveća dažbine na robu iz centralne Srbije za 100 posto.

Makedonski mediji pored vesti o upadu specjalnih jedinica ROSU na sever Kosova, pišu da će u podne u Kosovskoj Mitrovici biti održan miran protest.

LINTA: JASNO JE DA SAD STOJI IZA NEPRIJATELjSKOG PONAŠANjA PRIŠTINE

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je jasno da iza neprijateljskog ponašanja Prištine stoje, pre svega, Sjedinjene Američke Države koje su nezadovoljne što im je propao plan da Kosovo postane članica Interpola.

"Priština i njihovi mentori u SAD i drugim zapadnim centrima moći nastoje da serijom brutalnih provokacija izazovu što veći strah i nesigurnost među Srbima na Kosovu i Metohiji s porukom da se isele ili da priznaju lažnu državu Kosovo. SAD i Priština nastoje jednostranim akcijama da izvrše dodatni pritisak na državno rukovodstvo Srbije da kapitulira i odustane od pronalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

GRADSKI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE U JAGODINI OSUDIO POTEZE VLASTI U PRIŠTINI

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Jagodini pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i rukovodstvu zemlje u naporima koje čine za mirno prevazilaženja veoma teške situacije na severu Kosova i Metohije, a koja preti da eskalira.

"Nerazumno je i podlo da posle neuspeha na Generalnoj skupštini Interpola i velike pobede Srbije, rukovodstvo takozvane države Kosovo na ovaj način, sprovodi ekonomski, pravni i policijski teror i zastrasivanje golorukog srpskog naroda, želi da dođe do svojih ciljeva", stoji u saopštenju odbora SNS u Jagodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

Nick.cdn

23.11.2018. 14:47

@Helena - Upravo obratno, EU je uradilai nagovorila siptariju da ovo radi. Zar mislite da oni nesto rade bez uputstva mentora sa zapada.

ANA

23.11.2018. 10:10

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić ocenio je da bi na severu KIM izbio rat da se pripadnici ROSU nisu povukle u južnu Mitrovicu

Gagi

23.11.2018. 10:11

Ovakvo ponašanje se može okarakterisati kao provokacija, žalosno je to što Priština radi.

Pipi

23.11.2018. 10:12

Ne bi predsednik Vucic dozvolio rat, jer to je provociranje Srbije, nas narod je jedinstven i miran u takvim situacijama. Albanci su ti koji su losi.

Mina

23.11.2018. 10:18

Povukli su se privremeno, oni će stalno napadati i terorisati naš narod dole. Drago mi je da naša vlada razgovara sa Kinom i Rusijom, drugačije ne vredi.

Petar

23.11.2018. 10:21

Upravo rat oni i prizivaju,a ako još nastave da provociraju treba im priuštiti to zadovoljstvo i pregaziti ih uzduž i popreko.

tane

23.11.2018. 10:33

Albanci se nece smiriti sami,morace da reaguje EU mnogo ostije,a ne da prozivaju Srbiju da se smiri.

Jovana

23.11.2018. 10:37

Ovaj brutalan upad u srpske domove i hapsenja su dokaz da su Albanci okoreli teroristi i razlog nestabilnosti na Balkanu!

Dragica

23.11.2018. 15:58

EU mora da reaguje pod hitno.Pristina ocigledno ne zeli da resi novonastalu situaciju mirnim putem.Moramo da ostanemo jaki i da se izborimo za nas narod na KiM.

pera

23.11.2018. 20:06

Svakim svojim gestom Srbija je pokazivala volju za mirnim rešenjem KiM do sa Prištinske strane je uvek protivno stanje bilo.

Kosta

23.11.2018. 21:03

Jedino Srbija radi sve da očuva mir i stabilnost, Albanci samo prozivaju i provociraju. Cilj im nije mir, već suprotno.

Ana

23.11.2018. 21:33

Delim misljenje sa Djuricem i Rakicem, da se pripadnici ROSU nisu povukli izbio bi haos i ponovila se nova 1995. godina.

Sara

23.11.2018. 21:41

Verujem da ce se sve resiti mirnim putem.Oni žele rat i sukobe,svima je to jasno.Nadam se da ce nadlezni ipak odreagovati na ova desavanja.

Kica

23.11.2018. 23:00

Svima je jasno da mi ne zelimo sukobe, a ROSU je ovim ponasanjem htela da vidi do koje granice mogu da idu. Uzalud pokusavaju da nas svojim provokacijama nateraju da nacinimo gresku.

nebojša

23.11.2018. 23:03

Srbija se nalazi u teškom periodu, kad joj je podrška prekopotrebna. Razumno postupanje Vlasti je sada od izuzetnog značaja, ali građani Srbije se mogu osloniti na predstavnike srpske Vlasti....

Igor

23.11.2018. 23:09

Srbija neće sedeti skrštenih ruku ako se nastavi maltretiranje našeg naroda na Kim!

mika

23.11.2018. 23:19

Oni ne postuju nijedan dogovor,samo se sile.Za njih ne vazi nista.Necom nasesti na njihove prevare

Milena

24.11.2018. 00:07

Ako misle da će uspeti u ovim nečasnim merama neka znaju da im to nikada neče uspeti.

Beki

24.11.2018. 08:04

Srbija nece ostaviti svoj narod na cedilu, boricemo se mirnim putem da se sve reši.

Rajko

24.11.2018. 14:55

Niko nece da zastiti srbe kakav kfor kakvi bakraci,najzalosnije je sto su ostali holoruki pa ne mogu ni sami da se brane,sva sreca sto im je predsednik rekao da mogu da protestvuju mirnim setnjama,to ce im mnogo pomoci.