Ђурић: Српски народ је одлучан да брани своја права; Ракић: Да се припадници РОСУ нису повукли имали би рат

Aгенције

23. 11. 2018. у 08:54

Ђурић: Српски народ је одлучан да брани своја права; Ракић: Да се припадници РОСУ нису повукли имали би рат

Фото: Архива ВН

Поводом упада РОСУ у Северну Митровицу огласисли су се Ракић, Драгишић, Јевтић, Дрецун, Палма...
ЦЕО дан сам у штабу са председником Александром Вучићу и преносим поруку Србима на КиМ да је Србија уз њих и да ће бити уз њих - поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и истакао да је никад већи број људи на КиМ устао да се бори против неправде и терора. Упитан о изјави председника Вучића да је упад јединица РОСУ у Северну Митровицу показао да су снаге КФОР, односно НАТО, намерно обмањивале свеукупну јавност, Ђурић је казао да се и показало да су "у лажи кратке ноге".

"Ни 24 сата није прошло а да их стварност није деманотавала. И не само то, нажалост и бројни домаћи телали албанских институција па и КФОР-а и НАТО-а јуче су тврдили како лажемо и кад председник каже да се припремају интервенције РОСУ, и у њиховом случају се потврдило да су у лажи кратке ноге и није прошло ни 24 сата, а лаж је огољена", рекао је Ђурић.

Како каже, наш народ није пристао на политички терор.

"Овај терор има за циљ да се српски народ протера и Србија натера у неку врсту политичке капитулације. Таксе немају никакве везе са здравим разумом и мозгом и циљ је да се Србија натера на неку врсту политичке капитулације", каже шеф Канцеларије за КиМ.


Прочитајте још - ДРАМА НА КОСОВУ: РОСУ упао у Северну Митровицу, четворица Срба ухапшена; Вучић на ванредним састанцима са шефовима Војске, МУП-а и специјалних јединица; Тачи пре десанта био у британској амбасади

Срби са Косова одлучни су у никад већем броју да бране своја права и огњиште и те чњицнице треба да буде свесна цела Србија, закључио је Ђурић.

РАКИЋ: ДА СЕ ПРИПАДНИЦИ РОСУ НИСУ ПОВУКЛИ ИМАЛИ БИ РАТ

Председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић оценио је да би на северу КИМ избио рат да се припадници РОСУ нису повукле у јужну Митровицу.

- У јутрњим часовима специјална јединица Росу упала је у Косовску Митровицу под изговорм да воде истрагу о убиству Оливера Ивановића - рекао је Ракић за Пинк.

Како је додао, бруталним упадом на више локација ухапсили су четири наша суграђанина и одвели их у непознатом правцу.

Ракић оцењује да је ово покушај да се скрену тема са неразумних, катастрофалних одлука приштинских власти о повећењу такси, али и застрашивања Срба.

- Оно што је забрињавајуће јесте да су се грађани окупили и да се припадници РОСУ нису повукли, имали би рат - рекао је Ракић.

Он је подсетио да је КФОР гарантовао да РОСУ неће упасти на север.

- Ово је повод да се народ уплаши да крене да бежи. Остајемо овде и нећемо да бежимо. За 12 сати је заказан протест - истакао је Ракић.

ДРАГИШИЋ: УПАД УЧИЊЕН СА НАМЕРОМ ДА СЕ СРБИЈА ИСПРОВОЦИРА

Упад РОСУ на Северну Митровицу очигледно је учињен са намером да испровоцирају сукоб због неуспелог покушаја Косова да постане чланица Интерпола, рекао је професор Факултета безбедности Зоран Драгишић.

Према његовим речима, хапшење српских грађана и упад РОСУ је наставак мера који је кренуо увођењем трговинског рата, а све са циљем да се Срби на КиМ и Србија испровоцирају на неразумни потез како би се, каже, заборавил преговори у Бриселу и покушај постизања компромисног решења.


Драгишић истиче да Србија на покушај неког интензивнијег насиља на КиМ не би остала нема.

"То би била ситуација у којој би Србија била сатерана у ћошак и морала би да се брани и тада би Србија показала свој пун капацитет. Сигуран сам да на КиМ добро знају какав је капацитет Србије и однос снага и да би Србија лако изашла на крај са њиховим снагама безбедности", каже Драгишић за Тв Прва.

Истиче да је сигуран да ће оваквих провокација још бити, али и да претпоставља да нико на КиМ није неразуман да крене у отворено оружано насиље против Срба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОТЕСТИ НА СЕВЕРУ КИМ, СРБИ ПОРУЧУЈУ: “ЕУ отвори очи”, “Не изгладњујте нашу децу”, “Бију нас и тероришу” (ФОТО + ВИДЕО)


JЕВТИЋ: ПРИШТИНА ИДЕ НА ИЗАЗИВАЊЕ СУКОБА

Иде се ка томе да се изазове сукоб, каже министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић тумачећи ситуацију насталу након упада РОСУ на север Косова, а пре тога дуплирања такси на производе из централне Србије.

Јутрошњи упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице показује да је наше ћутање схваћено као слабост, а симптоматично је и да се то догодило баш данас, када су најављени мирни протести, каже Јевтић.

"Симптоматично је да смо ми за данас најавили мирне протесте. Очигледно да је изабран моменат кад смо желели да поручимо да нећемо да ћутимо и да је наше ћутање до сада неко разумео као слабост", рекао је Јевтић гостујући на ТВ Пинк.

Он је истакао да је важно то што је председник Александар Вучић поручио да Срби на КиМ неће остати незаштићени.

Јевтић истиче да увођење 100-процентне царине на производе из Србије ионако тежак живот Срба чини још тежим и комплокованијим.

"Никакве реакције са наше стране није било, а иде се ка томе да се изазове сукоб. Циљ је јасан - да председника Вучића стави у незавидан положај и да Срба на крају буде све мање и мање и да кад дође до договора кажу: ето, вас нема", рекао је Јевтић.

ДРЕЦУН: ОПАСАН ПОТЕЗ, НАГОВЕШТАЈ МОГУЋИХ НОВИХ НАСИЛНИХ АКЦИЈА

Упад и хапшења која су јутрос извели припадници Росу на северу Косова представљају опасан потез, којим се веома заоштрава ситуација, изјавио је јутрос председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун и додао да је то и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова, .

"Ово је опасан једностран потез Приштине којим се веома заоштрава ситуација и додатно подижу тензије, али нажалост и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова", рекао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Према његовим речима, било је јасно да ће се услед концентрације специјалних косовских снага нешто десити.

"Они су извршили концентрацију специјалних снага који су им потребни за такве акције и јединица Росу и ФИТ јединица о којима се мало прича. То је јединица која треба да прерасте у војну елитну формацију, а коју су требинрали Британци и Американци. Било је јасно да ће се после те концентрације косовских снага нешто десити", казао је он.

Дрецун је истакао да се чини да су најновији догађаји само саставни део шире стратегије коју је, изгледа, наметнуо превасходно косовски премијер Рамуш Харадинај, а у циљу прекида било каквих разговора са Београдом о могућности постизања договора о коначном статусу Косова и Метохије и скретања пажње косовске јавности са проблема политичке, социјалне и економске природе на Косову.

Прочитајте још - ИСПОВЕСТ СУПРУГЕ УХАПШЕНОГ СРБИНА: Драгиши су пушке уперили у главу, ћерка се тресла од страха!

"Све то треба заправо да буде преусмеравање пажње Алабанаца са изузетно тешке економске, социјалне ситуације, са многобројних проблема са којима се суочавају и неуспеха који су направљени у јачању међународног положаја те лажне државе и изузетно нестабилне политичке ситуације", казао је Дрецун.

Он је подсетио да актуелна владајућа коалициија у Приштини нема већину без гласова Српске листе и нагласио да "они тако желе да преусмере пажњу сопствене јавности са тих проблема на мржњу према Србима".

"Уместо да има протеста међу Албанцима због лошег живота, они пале српску робу. Па ћете онда да шаљете специјалне јединице на север, да претите Београду. Све је усмерено ка томе да се не наставе разговори у Бриселу и да не дође до коначног решавања статуса Космета", рекао је Дрецун.

ПАЛМА: ЦИЉ АЛБАНАЦА ЈЕ ЕТНИЧКИ ЧИСТО КОСОВО

"Ово што се данас и ових дана дешава на Косову и Метохији је наставак етничког чишћења из 1999. године и мартовског погрома из 2004. године. Крајњи циљ је етнички чисто Косово. Неуспех Албанаца на Скупштини ИНТЕРПОЛ - а је само повод, а њихов захтев за пријем у ИНТЕРПОЛ је имао за циљ да након тога ставе на ИНТЕРПОЛ - ове потернице готово све Србе, како би сви морали да оду са Косова и Метохије. Део међународне заједнице је за етничко чишћење Албанце наградио признањем једнострано проглашене независности. Тај део међународне заједнице и данас подржава све што Албанци раде, а то што раде, не раде сами. То је и сам Харадинај више пута потврдио. Европска унија треба подхитно да престане са помињањем "две стране или обе стране" у својим саопштењима, јер тиме вређа Србију, а вређа и здрав разум. Овде је само једна страна употребила оружану силу и овде је само једна страна увела таксе и палила српске производе по узору на Хитлера крајем тридесетих година прошлог века. Свет се мора супроставити албанском фашизму на Косову и Метохији и прво спречити даље етничко чишћење, а друго, Специјални суд за ратне злочине ОВК коначно мора да почне са радом и објави прве оптужнице против ратних злочина албанских терориста. Јединствена Србија у потпуности подржава оно што ради председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић. Цела Србија мора да стане иза свог руководства и цео свет мора да осуди албански фашизам" , изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

МЕДИЈИ У РЕГИОНУ У УПАДУ СПЕЦИЈАЛНИХ ЈЕДИНИЦА РОСУ НА СЕВЕРУ КИМ

Медији у региону пренели су данас агенцијске вести о тензијама на северу Косова, које насељавају Срби, пуцњима и хапшењима, као и одвојеним ванредним састанцима владе и председника Србје Александара Вучића са војним врхом и шефовима безбедносних служби.

Агенција ХИНА јавила је, позивајући се на српске медије, да су напетости између Приштине и Београда, подстакнуте одлуком косовских власти да царинске таксе на робу из Србије и БиХ повећају за 100 посто, у последња 24 сата достигле размере које би ускоро могле прерасти у неконтролисане инциденте, упркос, кажу, порукама из Брисела.

Портал Индеx је, позивајући се на српске медије, пренео да су специјалне јединице РОСУ упале рано јутрос на северни део Косова, који настањују Срби, и да је четворица њих ухапшено.

Прочитајте још - ЕКОНОМСКА "ОЛУЈА": Јогурт на Космету "иде" на чак 300 динара

И други хрватски медији преносе да су четворица Срба ухапшена на северу Косова, да су се чули рафали, као и да је председник Србије Александар Вучић сазвао ванредни састанак са шефовима безбедносних служби и војске.

И медији у БиХ су пренели о тензијама на Косову и Метохији и ванредним састанцима председника Србије и владе.

Портал РТ Црне Горе, такође известава о ситуацији на Косову, након што је Приштина одлучила да повећа дажбине на робу из централне Србије за 100 посто.

Македонски медији поред вести о упаду спецјалних јединица РОСУ на север Косова, пишу да ће у подне у Косовској Митровици бити одржан миран протест.

ЛИНТА: ЈАСНО ЈЕ ДА САД СТОЈИ ИЗА НЕПРИЈАТЕЉСКОГ ПОНАШАЊА ПРИШТИНЕ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је јасно да иза непријатељског понашања Приштине стоје, пре свега, Сједињене Америчке Државе које су незадовољне што им је пропао план да Косово постане чланица Интерпола.

"Приштина и њихови ментори у САД и другим западним центрима моћи настоје да серијом бруталних провокација изазову што већи страх и несигурност међу Србима на Косову и Метохији с поруком да се иселе или да признају лажну државу Косово. САД и Приштина настоје једностраним акцијама да изврше додатни притисак на државно руководство Србије да капитулира и одустане од проналажења компромисног решења за Косово и Метохију", навео је Линта у писаној изјави.

ГРАДСКИ ОДБОР СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ У ЈАГОДИНИ ОСУДИО ПОТЕЗЕ ВЛАСТИ У ПРИШТИНИ

Градски одбор Српске напредне странке у Јагодини пружа пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу и руководству земље у напорима које чине за мирно превазилажења веома тешке ситуације на северу Косова и Метохије, а која прети да ескалира.

"Неразумно је и подло да после неуспеха на Генералној скупштини Интерпола и велике победе Србије, руководство такозване државе Косово на овај начин, спроводи економски, правни и полицијски терор и застрасивање голоруког српског народа, жели да дође до својих циљева", стоји у саопштењу одбора СНС у Јагодини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (64)

Nick.cdn

23.11.2018. 14:47

@Helena - Upravo obratno, EU je uradilai nagovorila siptariju da ovo radi. Zar mislite da oni nesto rade bez uputstva mentora sa zapada.

ANA

23.11.2018. 10:10

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić ocenio je da bi na severu KIM izbio rat da se pripadnici ROSU nisu povukle u južnu Mitrovicu

Gagi

23.11.2018. 10:11

Ovakvo ponašanje se može okarakterisati kao provokacija, žalosno je to što Priština radi.

Pipi

23.11.2018. 10:12

Ne bi predsednik Vucic dozvolio rat, jer to je provociranje Srbije, nas narod je jedinstven i miran u takvim situacijama. Albanci su ti koji su losi.

Mina

23.11.2018. 10:18

Povukli su se privremeno, oni će stalno napadati i terorisati naš narod dole. Drago mi je da naša vlada razgovara sa Kinom i Rusijom, drugačije ne vredi.

Petar

23.11.2018. 10:21

Upravo rat oni i prizivaju,a ako još nastave da provociraju treba im priuštiti to zadovoljstvo i pregaziti ih uzduž i popreko.

tane

23.11.2018. 10:33

Albanci se nece smiriti sami,morace da reaguje EU mnogo ostije,a ne da prozivaju Srbiju da se smiri.

Jovana

23.11.2018. 10:37

Ovaj brutalan upad u srpske domove i hapsenja su dokaz da su Albanci okoreli teroristi i razlog nestabilnosti na Balkanu!

Dragica

23.11.2018. 15:58

EU mora da reaguje pod hitno.Pristina ocigledno ne zeli da resi novonastalu situaciju mirnim putem.Moramo da ostanemo jaki i da se izborimo za nas narod na KiM.

pera

23.11.2018. 20:06

Svakim svojim gestom Srbija je pokazivala volju za mirnim rešenjem KiM do sa Prištinske strane je uvek protivno stanje bilo.

Kosta

23.11.2018. 21:03

Jedino Srbija radi sve da očuva mir i stabilnost, Albanci samo prozivaju i provociraju. Cilj im nije mir, već suprotno.

Ana

23.11.2018. 21:33

Delim misljenje sa Djuricem i Rakicem, da se pripadnici ROSU nisu povukli izbio bi haos i ponovila se nova 1995. godina.

Sara

23.11.2018. 21:41

Verujem da ce se sve resiti mirnim putem.Oni žele rat i sukobe,svima je to jasno.Nadam se da ce nadlezni ipak odreagovati na ova desavanja.

Kica

23.11.2018. 23:00

Svima je jasno da mi ne zelimo sukobe, a ROSU je ovim ponasanjem htela da vidi do koje granice mogu da idu. Uzalud pokusavaju da nas svojim provokacijama nateraju da nacinimo gresku.

nebojša

23.11.2018. 23:03

Srbija se nalazi u teškom periodu, kad joj je podrška prekopotrebna. Razumno postupanje Vlasti je sada od izuzetnog značaja, ali građani Srbije se mogu osloniti na predstavnike srpske Vlasti....

Igor

23.11.2018. 23:09

Srbija neće sedeti skrštenih ruku ako se nastavi maltretiranje našeg naroda na Kim!

mika

23.11.2018. 23:19

Oni ne postuju nijedan dogovor,samo se sile.Za njih ne vazi nista.Necom nasesti na njihove prevare

Milena

24.11.2018. 00:07

Ako misle da će uspeti u ovim nečasnim merama neka znaju da im to nikada neče uspeti.

Beki

24.11.2018. 08:04

Srbija nece ostaviti svoj narod na cedilu, boricemo se mirnim putem da se sve reši.

Rajko

24.11.2018. 14:55

Niko nece da zastiti srbe kakav kfor kakvi bakraci,najzalosnije je sto su ostali holoruki pa ne mogu ni sami da se brane,sva sreca sto im je predsednik rekao da mogu da protestvuju mirnim setnjama,to ce im mnogo pomoci.