Ramuš počeo da iscrtava među!

D. R. Đ.

21. 08. 2018. u 09:02

Vlasti u Prištini protivno dosadašnjim dogovorima, intenzivno prikupljaju dokumentaciju potrebnu za, kako kažu, demarkaciju "granice" sa Srbijom

Рамуш почео да исцртава међу!

PRIPREMANJE Prištine da obeleži graničnu liniju sa centralnom Srbijom je pravljenje računa bez krčmara, jer bilo kakvo iscrtavanje međa podrazumeva prethodni ugovor dveju strana.

Članovi komisije takozvane kosovske vlade za demarkaciju granice, međutim, već su saopštili da su njihove pripreme počele prikupljanjem dokumentacije.

- Pripreme u komisiji, prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije počele su na zahtev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. U ovoj situaciji postoje određene promene graničnih linija koje su se desile u određenim periodima. Ali sve ove promene, koje su se dešavale na graničnoj liniji, pokrivene su dokumentacijom - rekao je predsednik te komisije Špejtim Bulići.

U Prištini se, takođe, očekuje da korekcija granica bude tema na sledećem sastanku Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu početkom septembra.

Procedura pri demarkaciji granica, kako nam objašnjava profesor međunarodnih odnosa Bojan Milisavljević, podrazumeva bilateralni ugovor i potpunu saglasnost dveju strana o postavljanju granice, odnosno, o delimitaciji.

- Posle toga se granica obeležava na terenu i to je demarkacija. Pretpostavljam da je to što rade u Prištini priprema njihove argumentacije pred novu rundu dijaloga i ništa više od toga, jer bez saglasnosti dveju strana ne može ništa da se postigne - kaže Milisavljević.

Povodom najnovijih najava iz Prištine vezanih za "granicu Kosova i Srbije", šef diplomatije Ivica Dačić u ponedeljak je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, ali da o demarkaciji ne može da odlučuje na isti način i da aktivnosti u tom smeru neće biti dok se ne postigne dogovor.

- Postoji administrativna linija koju skoro 20 godina kontroliše Kfor. Ako neki misle da je kompromisno rešenje da dobiju Preševo, Bujanovac i Medveđu, oni onda ne razumeju situaciju u kojoj se nalaze. Tragamo za kreativnim rešenjem, što bi rekla američka administracija. Ako Srbija usled razgraničenja dobije sever Kosova, to bi bilo zatvaranje puta takozvanoj Zelenoj transverzali. Sever Kosova je prepreka tome.


ČERČIL I REFERENDUM

UPITAN za referendum o mogućem rešenju za KiM, Dačić je citirao Čerčila i rekao da se nalazimo "na kraju početka tog pregovaračkog procesa":

- Veoma je važno o čemu se glasa na referendumu. Na nekim referendumima postavljano je pitanje koje nije bilo realno.

Šef diplomatije danas će boraviti u Rusiji, gde će se u Sočiju sresti sa svojim kolegom ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom sa kojim će razgovarati o bilateralnoj saradnji, regionalnim i međunarodnim temama.


I GANA POVLAČI PRIZNANJE?

GANA će definitivno razmotriti ranije donetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti - izjavila je u ponedeljak u Beogradu ministarka spoljnih poslova te zemlje Širli Bočvej.

- Znam da je odluka koja je doneta bila prepreka razvoju naših odnosa. Ali mi smo ovde, nismo otišli na Kosovo. Niko iz naše vlade nije posetio Kosovo - istakla je ona posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, pojašnjavajući da je odluku o priznavanju "Kosova" donela prethodna vlada i da Gana želi da povrati odnose sa svojim prijateljima odranije.

Dačić je sa Širli Bočvej razgovarao o stipendiranju deset studenata iz Gane, koji već studiraju u našoj zemlji.

- Sa Ganom smo jedini problem imali u fudbalu, ali pošto je naš čovek bio trener, to smo preboleli - našalio se ministar.

Ministarku Bočvej primio je i predsednik Vučić i njih dvoje su naglasili da bi otvaranje ambasada u Beogradu, odnosno u Akri, dalo značajan podsticaj bilateralnim odnosima. Saglasili su se da je potrebno iskoristiti odlične mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede, farmaceutske industrije, građevinarstva i energetike. Vučić je gošću obavestio o stavu Srbije prema pitanju KiM i o stanju dijaloga sa Prištinom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Čobanjinjoslav

21.08.2018. 09:35

Ne huskajte narod.. Sve je potpisano već u Briselu.. Sve je dogovoreno. Ne huskajte narod.

Miros

21.08.2018. 09:35

Bravo za Ganu...a Ramus moze da iscrtava medje u svom dvoristu...tolika ce da mu bude Republjika Kosovo

Milana

21.08.2018. 09:43

Priština vodi krajnje neprijateljsku politiku prema Srbiji i pruža otpor bilo kakvim dogovorima.

Uciteljica Zivota

21.08.2018. 09:48

Kako god i sta god mi radili,bice kako oni kazu,nazalost...ili vec kako im nasi "prijatelji"sapnu na uvce... A mi...pakujemo se polako.

Mirko

21.08.2018. 09:49

Pravi Srbi će podržati svako rešenje koje bi značilo: Više prava za Srbe, bezbednije okruženje za sve građane, očuvanje srpskih svetinja , bolji ekonomski položaj našeg naroda , pa bilo to: razgraničenje, korekcija granica ili nešto treće.

Косовка

21.08.2018. 11:16

@Mirko - Само што "разграничење", "корекција граница", "подела КиМ", како год то назвали, значи остављање више од 2/3 косовских Срба у непријатељској држави, на милост и немилост бескрупулозних екстремиста...

Goran Vukovic

21.08.2018. 09:50

Baš se opustio....i crta granice kako mu se prohtije. Srbija....kao vezanih ruku.

prellee

21.08.2018. 10:04

Požurio on, izgleda da će izgubiti i ono što misli da je njegovo. On to sam radi kao i do sad. Zaboravlja da ovo nije vrijeme njegove otimačine uz pomoć sponzora koji su Srbe proglasili najgorim na svijetu. Sve što je stovreno, stvoreno je na šetu Srba. Niko od stvorenih država ne može garantovati stabilnsot osim, Srbije. Sad oni to vide, ali i dalje guraju svoje, pa se pitam jeli njima stabilnost, cilj. Ovakvi kao Ramuš to ne znaju, ne vide, niti mogu obezbjediti.

sasa

21.08.2018. 10:26

Moze u svom dvoristu kuce iscrtavati ali u dvoristu Srbije nece on nista crtati!!!!

unutrašnji dijalog

21.08.2018. 10:27

Hašim Tači je zadnjih meseci zatražio demarkaciju granice sa Srbijom zbog finaizacije Briselskog sporazuma? Na osnovu toga je i Vučić zatražio razgraničenje sa Albancima, što je drugi izraz za demarkaciju, ali nije rekao da li traži razgraničenje na Kosovu ili izmedju Srbije i Kosova (dvosmisleni izraz da se različito tumači? Očigledmo da će se rešiti po Briselskom sporazumu: administrativna linija integrisana u granicu sa carinom 2013 god sa kojom je zaokružen teritorijal. integritet Kosova

pomoranža

21.08.2018. 10:29

Predsednik, premijer i šef diplomatije se zaista svojski trude, ali sa druge strane, to radi i suprotni tabor. Nadamo se da će se sve rešiti mirnim putem i da ćemo dobiti barem više od ovoga "ništa" što imamo sada.

Алхемичар

21.08.2018. 10:30

Рамуш је изгледа пио чај од буника , немам друго објашњење како да објаснити човеку да не постоји граница између Косова и Србије.

Ур Нино сар Сербуле

21.08.2018. 10:31

Могу само да сањају и ништа више, немају они право да врше демаркацију , резолуција 1244 је и даље на снази.

Трајко Призренац

21.08.2018. 11:08

@Ур Нино сар Сербуле - На снази је, али је и ми игноришемо... А њихов сан се остварује, уз нашу помоћ...

MAKSS

21.08.2018. 10:31

Nece biti nikakvog pomeranja granica, odakle Pristini pravo da sama odlucuje o granicama bez nase saglasnosti, sramota.

MAKSS

21.08.2018. 10:34

Pristina je vec spremila razanj a zec je duboko u sumi. Zasto Pristina uopste prikuplja dokumentaciju, da li smo mi dali dozvolu za pomeranje granica, mislim da nismo.

Ђорђе С.

21.08.2018. 11:42

@MAKSS - Зеца смо ми испекли у Бриселу још 2013...

Шатор

21.08.2018. 10:49

Формирати комисију за прикупљање података о фактографском стању из 1356. године како бисмо исцртали границе на југу према њима. Послати пеимјерак и у Тирану.

Стефан Зоран

21.08.2018. 11:33

@Шатор - Кад је реч о земљама Вука Бранковића (од Скопља до Сјенице), у турским дефтерима из 1455.(60 година после пада Приштине) пописано је 13.000 српских кућа и само 46 арнаутских! Подаци су прикупљени и одавно публиковани (Hamid Hadžibegić, Adem Handžić i Ešref Kovačević: "Opširan katastarski popis iz 1455", Sarajevo 1972).

Бробињче

21.08.2018. 11:04

@Peradetlic01123 - На болнога курјака и зајац диза патку!

Стефан Зоран

21.08.2018. 10:54

Черчил: "Ово ЈОШ није крај, није чак ни почетак краја. Али је можда крај почетка"? Можда, ако се вратимо на време ПРЕ ПОЧЕТКА самопонижавања...

Вук З.

21.08.2018. 11:48

Ако Србија поклања косовским Албанцима независност Косова и Метохије, сасвим је ПРИРОДНО да они теже и уједињењу са матичном државом! Сви народи желе да им држава буде већа, јер тако постаје и јача и безбеднија и може да се посвети стварању услова за општи напредак, за уздизање своје економије и побољшање стандарда грађана. А НЕПРИРОДНО је да без отпора гледаш комадање своје земље и ћутке препушташ (чак и нудиш!) њену територију агресивним дошљацима!

Relja

21.08.2018. 13:56

Haradinaj slobodno moze da crta granice, a mi cemo da mu je iscrtamo i obrisemo, pa neka posle ode u Albaniju i tamo neka zamislja granice kakve god zeli.

Trajan

21.08.2018. 14:54

Mislim da EU nesme, da dozvoli da se dogovoreno poništava što Priština već i radi.

Dane

21.08.2018. 15:47

Ramus je video da pregovori u Briselu ne idu onako kako je albanska strana zamislila (sto je dobro za Srbiju).

Hudini

24.08.2018. 10:24

Ramuš crta međe svojih parcela za uzgoj organske marihuane! Briga njega za običan albanski, srpski i bilo koji drugi narod! Klasičan narko-mafijaški bos!